Loša prognoza MMF-a: Ekonomija slabi za 6,5 odsto

Ekonomija BiH u ovoj godini trebalo bi da oslabi za 6,5%, što je nova prognoza Međunarodnog monetarnog fonda. To je lošije od procjena koje su objavljene ranijih mjeseci.

Bosna i Hercegovina 16.10.2020 | 19:25
Loša prognoza MMF-a: Ekonomija slabi za 6,5 odsto

Stručnjaci kažu da je razlog tome stanje u Evropi i svijetu, ali i u činjenici da oba entiteta nisu adekvatno reagovala kada su u pitanju mjere za oporavak privrede, zdravstva i ekonomije.

Međunarodni monetarni fond u svom najnovijem izvještaju procjenjuje da će pad BDP-a BiH iznositi 6,5%, što je više za 1,5% u odnosu na ranije prognoze. U aprilu, tokom početka epidemije virusa korona, procjene MMF-a bile su da će pad BDP-a iznositi 5%. Novi ekonomski pad potpuno je očekivan, kažu stručnjaci. 

„Razlog tome je naravno u teškom oporavku privrede i privrednih aktivnosti, jer je BiH jako povezana sa svijetom, sa Evropom, i mnogo porudžbina dolazi iz Evrope. I to pošto je u Evropi takođe pandemija i pad privredne aktivnosti se značajno osjeća u našim kožarskim, tekstilnim, metalskom sektoru, drvnom i tako dalje“, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

I poslodavci se slažu da sve zavisi od situacije u inostranstvu. Međutim, ne misle da je stanje toliko loše, jer je ipak situacija u BiH poboljšana u drugom kvartalu ove godine.

„Informacije sa terena kažu da određeni sektori sada imaju neko smanjenje u proizvodnji, tipa obućara, dok sa druge strane imamo drvnu industriju, koja dobrim dijelom radi u punom kapacitetu. Imamo informacije od ovih koji rade za automobilsku industriji da su njima potpuno vratile narudžbe, i da planiraju da nemaju gubitke do kraja godine. Prema tome, svako preduzeće, svaka branša definitivno zavisi od situacije u Evropi“, ističe predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Dok MMF u svom izvještaju upozorava da vlade moraju biti fleksibilne po pitanju prioriteta u korona - krizi, ekonomisti kažu da su Vlade RS i FBiH do sada radile suprotno. Tokom donošenja mjera nisu adekvatno analizirale moguće posljedice po privredu i ekonomiju. Upozoravaju da će nastavak takvog rada, dovesti do još većeg ekonomskog kraha.

„Vlade entiteta ne rade gotovo ništa da pomognu privredi. Mi nemamo ni ekonomski krizni štab, ili privredni krizni štab koji bi odgovorio na prijedloge, sugestije i zahtjeve kriznog štaba za pandemiju, jer donijeti odluke na jednom nivou, a ne vidjeti posljedice na privredu je vrlo rizično i po definiciji ima vrlo visoku cijenu, makar možda to nije bilo potrebno ni uraditi.“, naglašava ekonomista Zoran Pavlović.

Ono što BiH čeka kada je u pitanju saradnja sa MMF-om jesu pregovori oko novog kreditnog zaduženja.

To se očekuje do kraja ovog mjeseca. Ono što se u ovom trenutku ne zna, jesu detalji tih pregovora. Spekuliše se da će BiH od MMF-a tražiti proširenje kreditnog aranžmana.

Ovaj aranžman nudi veći iznos traženog kredita, s većim rokom otplate, ali takođe nije poznato o kolikom iznosu je riječ.

Poslednji aranžman s MMF-om BiH, odnosno entiteti kao krajnji korisnici sredstava, potpisali su 9. septembra 2016. godine. BiH je tada odobreno 543,5 miliona evra.

Zbog neispunjavanja preuzetih reformi, nikada nisu povučena sva odobrena sredstva, zbog čega je aranžman s MMF-om prekinut u junu mesecu 2018. godine.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Andric

16.10.2020 18:17

Opet ovaj Trivic.Daj micite ga s tv-a.Kad obezbijedi svojim radnicima zasluzene plate,godisnji odmor,bolovanje,onda nek se javlja za rijec...

ODGOVORITE
Name

Kratko i jasno

16.10.2020 18:30

Korona je mala maca za SDA,SNSD i HDZ.Korona hara 6 mjeseci a oni 20 i više godina.

ODGOVORITE
Name

Bane lozac

16.10.2020 18:48

Jebote sagovornika , Trivic , nek poveca plate svojih radnika i zavrsi neku skolu pa nek palamudi.

ODGOVORITE
Name

BL

17.10.2020 08:19

samo 6,5%... moglo je i gore.

ODGOVORITE
Name

075

18.10.2020 09:21

Super, dao gospod Bog da se SVE raspadne, da penzioneri, najvjernija glasačka mašinerija SDA, SNSD i HDZ, ostanu bez penzija, da "budžetski uhljebi", koji ne znaju NIŠTA raditi ostanu bez plaća i to je to!

ODGOVORITE