Slijede zanimljivi izbori, Srbi očekuju pobjedu Trampa

Američki izbori će biti najzanimljiviji ovogodnišnji izbori na svijetu, ocjenjuju politički analitičari u emisiji “Globalno” BN TV. Oni napominju da Srbi priželjkuju pobjedu Trampa, ali da neće doći do značajne promjene političkog kursa u odnosu na zemlje Balkana.

Republika Srpska 14.10.2020 | 22:40
Slijede zanimljivi izbori, Srbi očekuju pobjedu Trampa

Iste ankete koje sada daju prednost kandidatu Džozefu Bajdenu, na prošlim izborima u prvi plan su isticale Hilari Klinton, ocjenjuju analitičari i objašnjavaju da upravo to može da bude kamen spoticanja za Bajdena.

"Između ostalog, one mogu da uspavaju one koji bi potencijalno glasali za Bajdena, jer ako ankete govore da je posao obavljen, onda su one kontraproduktivne. Suprotno, ankete koje pokazuju zaostajanje Donalda Trampa mogu da budu dodatno motivišuće", kaže politički analitičar Saša Adamović.

Ko god da pobijedi ostaje sličan kurs politike prema balkanskim državama.

"Na ovom terenu će se takmičiti mnoge. On je na mnogo važnom mjestu za EU, za NATO i iz tog razloga će Kina pokušati da u ovom regionu dobije određene pozicije. Zapad je promjenio diskurs, tako da će više težiti da šarmira i privuče Srbiju, Srpsku, BiH ka svom bloku od Kine, od Rusije, pa čak i od Turske. Više će se težiti da se ovi regioni privuku, nego da se mire", kaže Dimitrije Milić iz Novog trećeg puta.

"Ono što je nama važno jeste da Srbija, Republika Srpska, KiM nastave da vode računa o Srpskim nacionalnim interesima, da tako posmatramo sve događaje u svijetu jer sve te probleme treba mi da rješavamo, a ne da čekamo da pobijedi Tramp ili Bajden", dodaje Adamović.

Vojno-politički analitičar Vlade Radulović smatra da ćeu perspektivi doći do relaksacije odnosa između Moskve i Vašingtona zarad zajedničkog nastupa protiv Pekinga.

"Prije ili kasnije. Rusija već sada uviđa potencijalne probleme koji joj dolaze iz Kine. Postoji određena vrsta opasnosti za nenaseljeni ruski prostor u Sibiru, plodnog zemljišta, pogodnog za život koje se graniči sa Kinom i upravo prenaseljene Kine."

Uz to ne treba zaboraviti da Kina krupnim koracima juriša ka vrhu vojne opremljenosti, što će je u tom segmentu svrstati rame uz rame sa Rusijom i SAD.

 

BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Kluzo

14.10.2020 21:05

Koji moroni,žali bože i ovo slova što napisah o ovim "miševima mekinjarima"

ODGOVORITE
Name

Аналитичари?

14.10.2020 23:59

Какви црни анаитичари. Где су се доказали ишта су у струци урадили? Политички аналитиар је требао барем 8 година радити на некој политичкој академији где би упознао праву слику светске политике. Ови само наступају по вољи неког медија. Ето ја нисам аналитичар али би волео да победи Трумп а не албански лобиста.

ODGOVORITE
Name

Veni vidi

15.10.2020 06:14

Amerikanci srpskog porijekla uopšte ne izlaze na izbore u US. I ne glasaju. Ne zanima ih previše. Svejedno im. Radije gledaju svoja posla. Zato je i smiješna ova relacija Srbi i Tramp, kao i tlapnje srpskih poglavica u doglavica u starom kraju.

ODGOVORITE
Name

Koja prognoza

15.10.2020 06:24

E ako oni tako prognoziraju to znaci da on 100 % gubi. Hvala Srbi ljubi vas baba Trampolina

ODGOVORITE
Name

zabrinuta

15.10.2020 07:06

Mi Srbi smo najveci licemijeri. Do jucer de kunemo u majcicu rusiju a sad najbolji projatelji sa US,fiuj ... ???

ODGOVORITE
Name

BL

15.10.2020 07:15

Jedno su u pravu, politika prema Balkanu se nece mijenjat, nebitno dal je predsjednik republikanac ili demokrata, nije se mijenjala od kraja mandata Klintona, nece ni sad.

ODGOVORITE
Name

Big brother

15.10.2020 07:18

Na osnovu kog relevantnog istrazivanja je dokazano da postoji jednomisleća zombie grupa po imenu "Srbi" da svi nešto podržavaju ili ne podržavaju.

ODGOVORITE
Name

Direkt

15.10.2020 08:09

Ne glasaju samo Srbi više za Trampa negoli za njegovog protivkandidata, već i mnogi drugi Evropljani.

ODGOVORITE
Name

Mladi

15.10.2020 08:21

A dobro potkovani znanjem.Dobro zapazaju, analiziraju i zakljucuju.

ODGOVORITE