Izborne prevare predstavljaju izazov za tužioce

Izborne prevare poseban su profesionalni izazov za tužioce u Bosni i Hercegovini, a proteklih dana pune ruke posla imaju istražioci u Brčko distriktu.

Bosna i Hercegovina 14.10.2020 | 21:41
Izborne prevare predstavljaju izazov za tužioce

Tužilaštvo Brčko distrikta dobilo je veći broj pritužbi političkih subjekata i građana vezano za zloupotrebe u procesima lokalnih izbora, a do danas su otvorili šest predmeta i pritvorili četiri osobe.

Zbog sumnji na zloupotrebe u vezi s prijavljivanjem građana Brčko distrikta za glasanje izvan Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo u ovoj regiji naše zemlje otvorilo je ukupno šest predmeta. U okviru četiri predmeta identificirano je šest osumnjičenih osoba, zvanično je potvrđeno za Klix.ba.

"Prema četvorici osumnjičenih određen je jednomjesečni pritvor, a prema osobi koja je Tužilaštvu dovedena juče, danas je takođe predloženo određivanje ove mjere, dok je istovremeno otvoren predmet u odnosu na još jednog osumnjičenog. Pored navedena četiri predmeta u kojima su osumnjičeni identifikovan, Tužilaštvo intenzivno postupa u još dva predmeta u kojima osumnjičeni za sada nisu određeni", kazao je za Klix.ba Zekerija Mujkanović, glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta.

Imajući u vidu indikativno veliki broj prijavljenih birača za glasanje iz inostranstva, Tužilaštvo Brčko distrikta je upravo fokusirano na otkrivanje i procesuiranje izbornih neregularnosti ovog tipa.

Prema riječima Mujkanovića, one se uglavnom ogledaju u tome da treće osobe kao birače za glasanje iz inostranstva prijavljuju građane koji imaju prebivalište u distriktu Brčko, falsifikujući pri tom potpise na prijavama za glasanje.

U dosad otvorenim predmetima nisu donesene konačne tužilačke odluke, a kao razloge za to Mujkanović navodi vrijeme otvaranja (prvi predmet otvoren 2. oktobra 2020. godine), zatim složenost predmeta i potrebu provođenja temeljitih istraga radi donošenja pravilnih i zakonitih tužilačkih odluka.

"Istrage krivičnih djela iz izborne oblasti prilično su kompleksne s obzirom na veliki broj svjedoka, čije iskaze je potrebno pribaviti, dio njih i putem međunarodne pravne pomoći, a zatim imajući u vidu i više mogućih pravaca istrage u vezi s brojnošću krivičnih djela. One podrazumijevaju proaktivnu i intenzivnu uključenost i neophodnu saradnju većeg broja institucija s komplementarnim nadležnostima, a svakako s tim u vezi predstavljaju i poseban profesionalni, institucionalni i ukupni društveni izazov na koji je nužno adekvatno odgovoriti", kaže nam Mujkanović.

Prijavljuju političke stranke i građani

Zbog sumnji na izborne nepravilnosti u Brčko distriktu je zaprimljeno više prijava i pritužbi. Kako nam je otkrio glavni brčanski tužilac, 29. septembra su četiri politička subjekta podnijela pisani podnesak tamošnjem tužilaštvu, kojim ukazuju na moguće nezakonitosti u procesu prijavljivanja birača za glasanje iz inostranstva.

"Osim toga, izborne nepravilnosti prijavljivali su i sami građani koji već jesu ili bi mogli biti oštećeni izbornim zloupotrebama, čime se pokazuju kao vrlo važna karika u otkrivanju takvih pojava. Tužilaštvo ih ohrabruje da to i dalje čine kako bi se građanskom, instituicionalnom i najširom društvenom interkacijom zaštitila zakonitost, pravilnost i integritet lokalnih izbora, a time i nužno ojačalo javno povjerenje u demokratske procese i vladavinu prava uopšte", naglašava Mujkanović.

Institucionalno, Tužilaštvo u saradnji s Policijom Brčko distrikta, Centralnom izbornom komisijom i Izbornom komisijom distrikta, aktivno preduzima sve mjere iz svoje nadležnosti, kako bi dalo najveći mogući doprinos ispunjavanju tog cilja.

"S tim u vezi, otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz izborne oblasti trenutno je u fokusu rada Tužilaštva Brčko distrikta, na čemu će se prioritetno zadržati i na dan održavanja izbora, ali i u postizbornom periodu", zaključio je naš sagovornik.

Političar u pritvoru

Prema ranije objavljenim informacijama u Brčko distiktu kao osumnjičeni za prevare u predizbornom procesu naveden je tamošnji političar Pejo Mendeš. Riječ je o kadru Hrvatske seljačke stranke, poslaniku u Skupštini Brčko distrikta i nosiocu liste za predstojeće lokalne izbore. On se trenutno nalazi u pritvoru, a na teret mu se stavlja nezakonito prijavljivanje građana za glasanje van BiH.

Nakon što je u saradnji s policijom Tužilaštvo Brčko distrikta otkrilo falsifikovane potpisa na prijavama za glasanje te prikupilo dokaze o sumnji na trgovinu uticajem i pripremanje krivičnog djela, četvorici osumnjičenih, među kojima je i Mendeš, određen je jednomjesečni pritvor.

Osim njega u pritvoru se nalaze još i Stojan Bavarčić, Jasmin Ravkić te Mato Gluhaković, a svi su označeni kao članovi grupe koja je zajednički učestvovala u nezakonitom prijavljivanju građana za glasanje van BiH.

To su, prema navodima tužilaštva vršili iskorištavanjem ličnih dokumenata većeg broja građana, koje su bez njihovog znanja prijavili za glasanje van BiH na predstojećim lokalnim izborima.

(Klix)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

SUD

14.10.2020 19:48

Tresla se gora,rodio se mis...U Bratuncu ti koji su najvise to radili najvise kukaju...

ODGOVORITE
Name

Re SUD

14.10.2020 19:54

Kakve veze Bratunac ima sa tekstom, i gdje ti je ta gora i ko je miš. Bandu u zatvor i neka tamo politički djeluju tu im i jeste mjesto.

Name

Bosanac

14.10.2020 19:55

Hahaha, koje tužioce? One što su u službi vladajući političara? ???

Name

Borac

14.10.2020 20:25

Kada ce se to desiti i u Bijeljini?

Name

Urke

14.10.2020 19:58

Samo lidera stranke kazniti i zabraniti mu da ide na izbore kao Stevandicu. To je nesto. A ovo ostalo je sve sviranje k....16

ODGOVORITE
Name

Re

14.10.2020 20:19

Stranku suspendovati sa izbora,direktne ucesnike kazniti zatvorskom kaznom od 6 mjeseci do 5 godina zatvora,zavisno od stepena zloupotrebe,to dosledno sprovesti na vise mjesta u BiH,i mozda,samo mozda,dobijemo koliko-toliko postene izbore,i izborne rezultate koji se poklapaju sa viljom gradjana iskazanom.na izborima.

Name

Zaga

14.10.2020 20:31

Sve dok sudom i tuzilastvima budu upravljali vlastodršci,haos,nepravda i kriminal ce harati ovom ojadjenom drzavicom,a narod sve vise patiti.

ODGOVORITE
Name

JA

14.10.2020 20:56

Kratko sve rijesiti, CIKdonijeti odluku i priznati samo glasove iz Konzullata a ponistiti i ne priznati glasove postom. Ovom ludilu i manijackom lopovluku i kradji na izborima se mora stati u kraj

ODGOVORITE
Name

Pa

15.10.2020 04:15

Stevandicev direktor instaliran u Poste strasnoo kako su povezani !!! Direktori korumpirani kao i političari!!! Partijama pokriveni!!

ODGOVORITE
Name

pitanje

15.10.2020 06:26

Za koje tužioce je to izazov ? Pa i oni su dio kriminalnog miljea. Da li je ijedan tužilac odreagovao na negativne revizorske izvještaje ? Za šta nam služi revizija javnog sektora, ako tužilaštvo ne nastavi njihov posao na način da procesuira počinioce krivičnih djela iz te oblasti? Na ovim prostorima je sve beznadežno , do daljnjeg.

ODGOVORITE