Zmajevi napravili iznenađenje i osvojili bod

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je u trećem kolu grupe 1 Lige nacija osvojila bod protiv Nizozemske odigravši 0:0 na Bilinom Polju u Zenici.

Bosna i Hercegovina 11.10.2020 | 21:11
Zmajevi napravili iznenađenje i osvojili bod

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Dušan Bajević je odlučio napraviti šest promjena u odnosu na sastav koji je igrao protiv Sjeverne Irske, te su priliku za igru dobili Darko Todorović, Dennis Hadžikadunić, Advan Kadušić, Amer Gojak, Benjamin Tatar i Milan Đurić.

Zmajevi su odigrali kao preporođeni, veoma zrelo i uspjeli su osvojiti bod protiv favorizovane Nizozemske.

Nizozemska je od prve minute krenula ofanzivno, a već u 6. minuti je mogla povesti kada je Stefan De Vrij ostao sam u petercu nakon ubačaja s desne strane iz slobodnog udarca, ali je šutirao glavom pored gola.

Nakon desetak igre Zmajevi su se oslobodili pritiska gostiju, te su uspjeli i ozbiljno zaprijetiti iz kontre.

Miralem Pjanić je zaposlio Tatara na desnoj strani, on je dodao do Gojaka koji je imao otvoren put prema golu, ali je oklijevao i Virgil Van Dijk ga je uspio stići i izblokirati njegov udarac.

U nastavku prvog poluvremena igralo se većinom na sredini terena uz nekoliko šuteva sa distance.

U 28. minuti Quincy Promes je zaprijetio nakon kontranapada, ali je šutirao preko gola.

Na drugoj strani Tatar je u 34. minuti sa 30 metara pokušao iznenaditi Jaspera Cillessena, ali je lopta otišla pored gola.

Prvi opasniji napad u drugom poluvremenu imali su Nizozemci u 52. minuti. Luuk de Jong je dodao do Giorginija Wijnalduma, a njegov udarac s lakoćom brani Ibrahim Šehić.

U 64. minuti Zmajevi su odigrali odličan kontranapad. Edin Džeko, koji je ušao s klupe umjesto Đurića, je sjajno zaposlio još jednog rezervistu Seada Kolašinca koji je predugo čekao, te je njegov šut iz peterca u posljednji trenutak izblokirao De Vrij.

Najbolju priliku za pogodak u 69. minuti za BiH kreirao je Džeko. Na centru se sjajno oslobodio dvojice Nizozemaca, sačekao da ga napadne Van Dijk i potom zaposlio Pjanića koji šutira iz prve sa ivice kaznenog prostora, a Cillessen je bio dobro postavljen i odbranio je njegov udarac.

Šehić je sa dvije fantastične intervencije spasio Zmajeve u 78. minuti. Najprije je odbranio šut De Jonga u situaciji jedan na jedan, a potom je nakon kornera De Jong pokušao glavom, ali je Šehić ponovo bio uspješniji.

De Jong je još jednom imao zicer i to u 85. minuti kada je nakon lijepe akcije Šehić napustio gol, napadač Nizozemske je šutirao, ali je Todorović ispred gola izblokirao loptu i spriječio čist pogodak.

Do kraja susreta Nizozemci su bacili sve karte u napad, čak je i Van Dijk otišao pred Šehićev gol, odbrana BiH je uspješno odolijevala svim napadima i zasluženo je osvojila bod kojim se vratila u igru za izbjegavanje posljednjeg mjesta koje vodi u niži rang Lige nacija.

(Klix; Foto. Klix)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

He He

11.10.2020 19:49

A vi nastavite da se kladite. Ako nam propadne naj jaca grana privrede nema nam spasa.

ODGOVORITE