Lijek protiv virusa korone raste u Hercegovini!?

Dok slatki pelin, prema stavovima naučnika, potvrđuje značaj u liječenju oboljelih od Covida-19, svijet očajno čeka efikasnu vakcinu. A slatki pelin raste u Hercegovini.

Bosna i Hercegovina 06.10.2020 | 09:19
Lijek protiv virusa korone raste u Hercegovini!?

Svijet je u trci za pronalaskom pouzdane vakcine protiv Covida-19 - neočekivane pošasti 21. vijeka, koja je do sada odnijela više od milion života, a skoro 35 miliona je oboljelo. Za sada. No, naučnici s njemačkog Instituta Max-Planck u Potsdamu istražuju kako pomoći oboljelima, kako ih liječiti od korona virusa i to uz pomoć jedne "obične" ljekovite biljke - slatkog pelina, piše DW.

Imaju rezultate koji ulijevaju nadu za početak kliničkih ispitivanja. Kako je već pisao DW, istraživanja su iznenadila naučnike: ekstrakti slatkog pelina aktivni su protiv SARS-CoV-2. Listovi biljke slatkog pelina Artemisia annuae, uzgajani u Kentuckyju, u SAD-u, najbolju antivirusnu aktivnost pokazali su kod ekstrakcije s čistim etanolom ili destiliranom vodom, ali i dodavanjem kafe.

Slatki pelin protiv korone?

Petra Mihića iz Ljubinja ta vijest nije posebno iznenadila. On već godinama jedini u BiH i na bioosnovi uzgaja upravo slatki pelin, višestruko ljekovitu biljku koja se decenijama upotrebljavala kao lijek protiv malarije, a u Hercegovini često raste i kao samonikla.

"Kada se u Hercegovini prije nekoliko godina masovno počelo saditi smilje, koje je, takođe, ljekovita biljka, ja sam želio učiniti nešto drukčije. Čitao sam da se u kineskoj tradiciji posebno cijenio pelin u liječenju kancerogenih oboljenja i godinama istražujem kako postići najbolju kvalitetu u najboljim uslovima uzgajanja ove specifične biljke. I tako je počela moja avantura sa organskim uzgajanjem slatkog pelina", kaže Petar Mihić za DW.

Ipak, koliko fitoterapija, liječenje ljekovitim biljkama, ima podršku i u "službenoj" medicini?

Medicina priznaje ljekovitost

Dr. med. spec Andrea Jurić za DW kaže da su se sa mogućim pozitivnim učincima slatkog pelina u liječenju Covida-19 ljekariv upoznali tokom pandemije.

"U habitusu naroda koji žive na području Hercegovine je traženje lijeka u pripravcima biljnog porijekla kojima je Hercegovina jako bogata. Upoznata sam s činjenicom da su ljudi s ovih prostora konzumirali čaj od slatkog pelina te prijavljivali pozitivne učinke u svim fazama infekcije Covid-19. Smatram da bi bilo veoma korisno provesti dodatne kliničke prospektivne studije po ovom pitanju", kaže ova epidemiologinja za DW.

Prof. dr. Jasenko Karamehić, internist imunolog, jedan od vodećih u BiH i s bogatim iskustvom rada u medicinskim centrima širom svijeta, kaže da "sve ima itekako smisla".

Specifično nespecifično djelovanje

"I to zato jer slatki pelin djeluje na malariju, a antimalarici, lijekovi kao klorokin, cidrofloroksin itd., spadaju u grupu lijekova koji imaju određenu specifično-nespecifičnu aktivnost, kao ramdesivir ili neki drugi retroviralni, antivirusni lijekovi protiv primjerice, AIDS-a itd., i na Covid-19.", kaže prof. dr. Karamehić za DW.

On podsjeća da se dio ove biljke u Aziji upotrebljava u liječenju malarije te da već godinama stanovništvo koristi njezina ljekovita svojstva.

"I tu je ta konekcija. Meni, kao imunofarmakologu, to je još lakše shvatiti i vidi se da svi lijekovi koji djeluju na uzročnika malarije, djeluju uspješno i na Covid-19. Da se razumijemo, nije to specifični lijek, ali jest specifično-nespecifični - znači ima određen učinak", zaključuje prof. dr. Karamehić.

Trebamo najbolje, a ne vakcinu sa prefiksom

Dok slatki pelin, prema stavovima naučnika, potvrđuje značaj u liječenju oboljelih od Covida-19, svijet očajno čeka efikasnu vakcinu. Prema ovom bh. naučniku, ona mora biti najbolja i bez "prefiksa".

"Rekao sam da trebamo uzeti najbolju vakcinu. Najefikasnije, s najmanje neželjenih posljedica i bez prefiksa `rusko´, `kinesko`, `američko`, `britansko`, `tursko`... Što se mene osobno tiče, a radio sam širom svijeta, lično najviše nade polažem na britansku vakcinu s Oxforda. To je evropska vakcina, ispitano dominantno na Evropljanima, koji zemljopisno žive 'pod istim krovom', vrlo sličnom klimom i ono bi nam najbolje odgovaralo", smatra prof. dr. Karamehić.

(DW)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

eto vam ga sad

06.10.2020 09:56

to sad posao za Ljubuski i okolinu,dosta su pakovali cigare ,alkoholna pica sad imaju konkretno caj protiv korone a uskoro ivakcina .Made in Hercegovina.

ODGOVORITE
Name

Bosnier

06.10.2020 10:27

Ma pelin pomaze i kod alergije na novac, ako redovno kupujes pelin rijesis se vece kolicine novca

Name

ReEtoVamGaSad

06.10.2020 11:27

Ta nasa balkanska "ma ko - ma sta" LOGIKA !! Ljekovito bilje je DOKAZANO ljekovito, uostalom, zato se i naziva- LJEKOVITO, ali nije problem u bilju vec u NEZDRAVOM zivotu (janjetina, prasetina, burek, pite, rostilj, rafinisana istant ishrana puna pojaciva ukusa i hemije, gazirana pića, STRES, neimastina, strah od svega i svacega, nekretanje itd, itd.... I sad kao dolazi "carobna" vakcina ili ljekovito bilje???? Ne postoji taj lijek koji ce pomoci nekome ko sam sebi ne.moze ili nece da pomogne...

Name

Certificat of virus

06.10.2020 09:56

Корона или пројекат цовид 19? Молим вас преносите тачне вијести, не неозбиљне.

ODGOVORITE
Name

Dr

06.10.2020 10:18

nista pomaze samo domaci rakija i bijeli luk najbolje

ODGOVORITE
Name

Zeljko

06.10.2020 11:33

Sad ce Ameri ili Rusi navalit u Hercegovinu.

ODGOVORITE
Name

Rimc

06.10.2020 12:02

Zeno ako citas komentare, ne pitaj me vise sto pijem cesto pelinkovac.

ODGOVORITE
Name

10

06.10.2020 12:02

Isto kao sto se gospa pojavila

ODGOVORITE
Name

Naravno

06.10.2020 12:06

Svako selo ima svoj recept....al nikako da nadju nesto sto stvarno funkcionise

ODGOVORITE
Name

Markus

06.10.2020 12:10

Eto ti ga aad.Valja piti zasladjeni pelinkovac ili zasladjeni gorki list ili Jäger.Nije loše za preventivu.Može i Vlahov al da se dobro zasladi

ODGOVORITE
Name

Lili

07.10.2020 01:09

Vakcina ce se zvati LJubiskoronu. Ima da se obogatimo ko Avganistan s makom

ODGOVORITE