Greška u podacima: Hiljade zaraženih nije registrovano

Britanski ministar zdravlja Met Henkok kaže da se vladina procena pandemije kovida 19 "nije bitno promenila" zbog greške u podacima.

Svijet 05.10.2020 | 20:10
Greška u podacima: Hiljade zaraženih nije registrovano

Zbog te greške na hiljade pozitivnih slučajeva nije uneseno u ukupne podatake, ali dodao je da taj incident nije smeo da se desi.

„Ovaj incident nikada nije smeo da se dogodi. Ali tim je brzo reagovao kako bi umanjio njegov uticaj, i sada je od presudne važnosti da zajedno radimo na tome kako bismo to ispravili i osigurali da se više nikada ne ponovi", rekao je minstar, prenosi Standard.

Britanska vlada suočila se sa ogromnim brojem pitanja u vezi sa svojim sistemom za testiranje koronavirusa nakon što se broj novozaraženih utrostručio tokom vikenda, za šta je okrivljena tehnička greška.

Najnoviji problemi koji su naneli štetu britanskom programu za ispitivanje i praćenje pojavili su se tokom vikenda kada su službenici javnog zdravstva otkrili da od 25. septembra do 2. oktobra nije unet u tabele ukupno 15.841 slučaj koronavirusa, prenosi AP.

Vlada je navela da je to tehničko pitanje, koje je otkriveno u petak uveče i da je sada rešeno.

Neprijavljeni slučajevi dodati su dnevnom broju novozaražnih tokom vikenda, pa je u subotu broj novih slučajeva iznosio 12.872, a u nedelju 22.961.

Prethodnih dana broj novih slučajeva iznosio je oko 7.000.

Iako su svi oni koji su imali pozitivne testove obavešteni o rezultatima, Javno zdravlje Engleske je saopštilo da njihovi kontakti nisu pronađeni.

Da bi program za testiranje i praćenje dobro funkcionisao, kontakte treba obavestiti u roku od 48 sati, tako da propust vlasti da obaveste ljude potencijalno izložene virusu može da znači da ima mnogo više pozitivnih slučajeva.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tadivoje

05.10.2020 20:31

Svi u kucu niko nikud dok to ne prodje do 2086God.

ODGOVORITE