NATO prikuplja 500.000 evra za borbu protiv korone

Predstavnici Misije Bosne i Hercegovine pri Glavnom sjedištu Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u Briselu, na čelu s ambasadorom BiH pri NATO-u Mitrom Kujundžićem, intenzivno održavaju sastanke s nadležnim predstavnicima NATO-a, po pitanju Programa reformi BiH i Procesa planiranja i revizije (PARP).

Bosna i Hercegovina 05.10.2020 | 16:00
NATO prikuplja 500.000 evra za borbu protiv korone

Na nedavnom sastanku u Briselu, na kojem su u ime Glavnog sjedišta Saveza (NATO HQ) učestovali, pomoćnik glavnog sekretara NATO-a za operacije John Manza, direktor za obrambene institucije i izgradnju kapaciteta Marc Di Paolo i desk-oficir za BiH u NATO-u Rohan Maxwell, Misija BiH je informisana da je u okviru NATO-a oformljena fondacija za borbu protiv pandemije COVID-19 za BiH, u iznosu od 500.000 evra. 

Operacionalizacija ovih sredstava za BiH očekuje se uskoro.

Takođe, predstavnici Misije BiH pri NATO-u su upoznati da je u završnoj fazi definisanje modaliteta i za povjerenički fond kojeg NATO uspostavlja za pitanja iz domena malog i lakog naoružanja (SALW).

Pomoćnik glavnog sekretara NATO-a pokazao je zanimanje za dostignuća u reformi obrane BiH te planove modernizacije Oružanih snaga BiH. Manza je posebno pohvalio MO i OS BiH za uspješan proces izgradnje integriteta u oružanim snagama, kao i učestovanje OS BiH u misiji potpore miru „Odlučna potpora“ u Afganistanu.

Po pitanju novog pristupa „jedan partner-jedan plan“, Manza je naglasio da u tome za BiH neće biti izmjena. Kao i do sada, odnosi BiH i NATO-a zasnivaće se na Programu reforme BiH, kao krovnog strateško-političkog dokumenta, koji će biti direktno povezan sa PARP-om i programima koji izravno proističu iz njega.

(N1)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Dominiko Makovnjak

05.10.2020 14:51

Jadni smo mi, na sta smo spali..

ODGOVORITE
Name

Re

05.10.2020 17:11

Koliko su nam milijardi dali do sada a mi sve nezahvalni to ti je nasentalitet

Name

Direkt

05.10.2020 20:22

Naravno, dali su nam milijarde, pošto su nam načinili štetu koja se mjeri u desetinama milijardi.

Name

Ueli su

05.10.2020 20:34

Nam slobodu, pravdu, pravu drzavu,napredak drustva, a dali nesto sto niko od nas obicnih gradjana nije ocima vidio no pojedinci, ali jeste osjetio na vlastitoj kozi sve sto je uzeto.....

Name

I

05.10.2020 15:12

Kome će ta prikupljena sredstva biti uručena , vjerovatno onima što su sve pohapali od ovog napaćenog naroda i još i vi trebate da ih dotirate . Neće običan svijet od toga vidjeti niti jednog pfeninga , to će lopuže između sebe podijeliti . Ne može se njima nadavati , koliko oni mogu pokrasti , kada bi i štamparija štampala pare . E zato se oni tako i ponašaju , očekuju da će dobiti od takvih kao što ste vi . Doduše oni su vas zadužili , jer su uradili mnoge stvari u korist NATO , a protiv naroda .

ODGOVORITE
Name

Re

05.10.2020 20:07

Para na paru drug