Džakula se prijavio za glavnog revizora BiH, pa odustao

Predstavnički dom BiH na sjednici zakazanoj za 14. oktobar biraće generalnog revizora Kancelarije za reviziju institucija BiH, a među kandidatima ima i široj javnosti poznatih imena.

Bosna i Hercegovina 02.10.2020 | 14:29
Džakula se prijavio za glavnog revizora BiH, pa odustao

Rang lista kandidata koju je utvrdila Privremena zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH sadrži pet imena.

Prvorangirani je Hrvoje Tvrtković, koji već radi kao viši revizor u Kancelariji za reviziju. Njemu je svaki od šest članova Privremene zajedničke komisije dao maksimalan broj bodova – 50. Tvrtkovića, Hrvata po nacionalnosti, komisija je predložila Predstavničkom domu za novog glavnog revizora, ali je ipak sve u njihovim rukama, a potom i na Domu naroda BiH.

Na drugom mjestu je Ljerka Marić, bivša direktorka Direkcije za ekonomsko planiranje i nekadašnja ministarka finansija i trezora BiH.

Treći po broju osvojenih bodova na intervjuu je Velimir Jukić, bivši direktor Agencije za statistiku BiH, a odnedavno pomoćnik direktora te agencije.

Međutim, na konkurs su se prijavila još dvojica kandidat koji ispunjavaju uslove, ali nisu došli na intervju, te nisu imali nijedan bod. Odustali su Milan Penava iz Poreske uprave FBiH i Miro Džakula iz UIO BiH.

Džakuli je istrekao mandat direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, ali je u nezvaničnom statusu v.d. do izbora novog direktora. Upravo je mjesto direktora UIO jedno od onih oko kojih postoje politička trvenja u BiH, jer tu poziciju žele Bošnjaci, ali i Srbi, dok Hrvati nisu voljni da je ispuste. U Savjetu ministara BiH proteklih mjeseci nije bilo dogovora oko imenovanja.

To što se Džakula nije pojavio na intervjuu za generalnog revizora BiH moglo bi da znači da je odustao od te trke da bi ostao direktor UIO BiH. Ili mu je obećana neka druga funkcija u vlasti?

Prethodni glavni revizor Kancelarije za reviziju institucija BiH Dragan Vrankić preminuo je 6. oktobra 2019. u 65. godini.

(Srpskainfo)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Pitanje

02.10.2020 13:17

Daju li Džukeli bilo kakvu funkciju u državnoj instituciji unazadiće je kao i UIO...ide za njim i jeca šefica...jeli suspendovao portparola kako zakon kaže nije niti će...e tako to radi Džukela a zviždač na disciplinsku....hahaha.... neće Džukele niko niti šta zna niti ima obraza...obraz mu đon....

ODGOVORITE
Name

Imt

02.10.2020 13:57

Ako Đakula ostane direktor bolje je da UIO odmah ugase.

ODGOVORITE
Name

Mali

23.12.2020 16:32

Neka doticni objasni kako se zapošljavaju sinovi i kćeri lokalnih moćnika, tipa čapljinskog Eltinga, pozicije sa visokom spremom se daju osobama koje nemaju ni približne kvalifikacije za iste, zapošljavanje ide bez ikakvih natječaja.......

ODGOVORITE