Problemi boraca oko dobijanja boračkog dodatka

Sa kakvim se sve problemima suočava boračka populacija pokazuje i primjer iz Laktaša. Drago Stanković nakon što je ispunio starosni uslov za borački dodatak, morao je ponovo da se bori, ovaj put sa birokratijom koja mu je uskratila prava. 

Republika Srpska 26.09.2020 | 19:27
Problemi boraca oko dobijanja boračkog dodatka

Nakon što je navršio 60 godina, Drago Stanković iz Kadinjana kod Laktaša nadao se da je ostvario zakonski uslov za mjesečni borački dodatak. Kao borac odbrambeno - otadžbinskog rata još 2007. godine  dobio je rješenje da je borac četvrte kategorije. 

“Ja sam imao papire da sam IV kategorija, međutim, kad sam predao papire u boračku, oni su meni rekli da sam ja VI kategorija i da nemam nikakva prava. Ja nisam uopšte dobio rješenje o VI kategoriji, jer da sam dobio, ja bih se žalio. Nisam htio da se žalim na IV kategoriju jer ću dobiti nešto kad ostvarim 60 godina. U međuvremenu, ja sam se žalio ministarstvu I ministarstvo mi je odbilo”- priča Stanković.

U odgovoru Ministarstva rada I boračko- invalidske zaštite RS  navodi se da je naknadno pribavljeno novo mišljenje Boračke organizacije, u kojem se ističe da je Stanković proveo samo 9 mjeseci u zoni borbenih dejstava, čak 18 manje nego u prvobitnom rješenju, čime je svrstan u VI kategoriju.

“Uredbom o boračkom dodatku, čl. 5 propisano je da pravo mjesečni borački dodatak može ostvariti kategorisani borac kada navrši 60 godina života, ako mu je rješenjem nadležnog organa priznat status borca od 1 do 5 kategorije. Rješenje je imenovanom uručeno dana 04.02.2010 godine, na rješenje se nije žalio tako da je isto postalo pravosnažno”- piše u odgovoru Ministarstva rada i boračko - invalidske zaštite RS.

Sa druge strane, Stanković to negira.

“Uopšte mi nije uručeno rješenje, jer nisam dobio. Ja sam bio i kod zamjenika ministra, on ništa ne zna. Ja kao da sam 30 I nešto mjeseci čuvao ovce na ratištu, a ne da sam bio u vojsci RS.  Bio sam na Krčmaricama, pa Modriča, Vozuća i Pelagićevo. Kad je padala Vozuća, pojedine kolege su zarobili, a ja sam nekako ostao živ”- priča Drago Stanković. 

Zbog svega navedenog namjerava podnijeti tužbu protiv nadležnih u opštini Laktaši.

“Ne radim nigdje. Ostao sam bez posla, firma se rasula. Radim nešto privatno. Ni žene, ni djece, ni oca, ni majke. Ja sam tu uložio svoje vaučere što sam bio na ratištu i te više firme nema, više ne postoji, niti se može tražiti šta”-navodi Stanković.  

Ističe da mu godine provedene na ratištu sada ne znače ništa, a jedina primanja kojima se nada su ona kada navrši 65 godina starosti i ispuni uslove za penziju. Do tada će mu rad za dnevnicu biti jedini izvor prihoda. 

BN TV

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

P

26.09.2020 17:43

Ovdje se po ko zna koji put Boračka organizacija predstavlja u negativnom kontekstu. Činjenica je da BO daje svoje mišljenje u postupku kategorizacije, ali na traženje nadležnog opštinskog organa i na dostavljeno uvjerenje o dužini učešća u ratu. Nije BO vodila u ratu evidenciju ko je gdje bio i koiliki vremenski period, nego personalne službe jedinica koje su nakon rata spiskove dostavili tadašnjem ministarstvu odbrane,a kasnije su te evidencije preuzeli opštinska odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu. Mnogi brkaju ova odjeljenja sa boračkom organizacijom i nadležnostima jednih i drugih. Neki to i ne znaju, a neki svjesno prebacuju odgovornost i krivicu sa sebe na boračku organizaciju.

ODGOVORITE
Name

Re

26.09.2020 18:11

A kako je moguce da npr osoba koja je od rata bila teski invalid sad odjednom vise nije invalid???Sta to preko noci ozdravila,izrasla nova noga i ruka?U pitanju je vise ovakvih slucajeva.Vidi svaka budala da se radi na tome da se rastereti budzet,a narod ko sisa.

Name

Invalid prohodao?

27.09.2020 15:06

Aaaaa, pa mora da ga je Hristo "celivao", zar ne???

Name

VRS

26.09.2020 18:04

E moj Stankoviću, da si 1995 godine napustio položaje oko Sanskog Mosta i Ključa kada se branila zapadna Krajina, možda bi danas bio predsjednik BORS-a.

ODGOVORITE
Name

Miso

26.09.2020 18:19

Licno poznajem ovog covjeka radi se jako postenom cojeku i domacinu tesko se boriti sa ovim lopovima iz vlasti koji samo nastoje da oduzmu i ono malo stecenih prava ovom jadnom i ispacenom narodu.Davno se ispostavilo da je najbolje prosao onaj ko je za vrijeme rata otisao u Inostranstvo zaradijo penziju i sad se smije nama koji smo bili na ratistu za njih smo gradani druge klase.Bolje su prosli i oni sto su ostali u firmama u radnoj obavezi imaju uplacen staz osiguranja a mi imamo dupli staz tj duplo nista praznu ljusturu nikad nismo imali pravu boracku organizaciju da se bori za borce sad nebi imali ovakve probleme koje ima gospodin Stankovic.

ODGOVORITE
Name

Moze

26.09.2020 18:57

Zato sto je izmjenjen pravilnik o invaliditetu. Prije si imao 70% a,poslije revizije 20% ,pa idu tuzbe vec 10 godina ,pa poslije Vrhovni sud ,pa opet tuzba ,pa opet Vrhovni sud sve unaokolo ,dok te nepokrije crna zemlja.Eto ,kako sve moze ,sve se moze ,kad se hoce ! Jel sad jasno ,znaci ,boris se ko ,u ratu ili oni ili ti .Sve su prilike ovo zadnje ,ali covjek ako se nebori taj casti nema.

ODGOVORITE
Name

Lule

26.09.2020 19:47

Ni boračka organizacij ni vlada uopšte i ne razmišljaju o obavezi prema velikom broju časniih i hrabrih boraca koji su nakon rata otišli po cijelom svijeti da bi prehranili seba, porodicu i roditelje. Dali je ovakav odnos prema njima diskriminacija.?

Name

Merc

26.09.2020 22:54

RAZBILI SU BORACKU..SADA RADE KAKO IM ODGOVARA...BORCI SUTE JER SE BOJE NECE IM DJECU ZAPOSLITI..U RATU SMO BILI JEDNI ZA DRUGE A SADA JEDNI PROTIV DRUGIH..SAMI SMO KRIVI..IDU IZBORI DRAGI MOJI SABORCI UZMITE OPET PO 50KM PA CETIRI GODINE KUKAJTE

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

27.09.2020 08:36

@Merc: Potpuno ste u pravu. Godinama tvrdim da Boračka organizacija nema boraca, nego svaka politička partija ima svoje "borce". Sretno.

Name

Miloš

27.09.2020 04:45

Borci sada imaju opciju, mogu glasati za Ristu Jevtića koji je predsjednik VOORS a i nosilac je liste u Rogatici. Ako nećete za njega onda glasajte za njegovu ćerku.

ODGOVORITE
Name

Nevesinjski borac

27.09.2020 08:28

Nepravde na svakom koraku,dok Sam ja cetiri godine bio na prvoj liniji I primam 160 maraka za godinu Dana,moj komsija I'ma mjesecni boracki dodatak a citav rat " radio" u bolnici kao zubotehnicar,u stanu pravio proteze I dobro naplacivo,nije placo porez ni nikakve obaveze drzavi,I sad on borac prve kategorije,ma da je bar nekad u ratu pomogao nositi onolike ranjene,ni to nikad nije uradio.umjesto da see stidi on hoda ko narodni heroj,strasno

ODGOVORITE
Name

zakljucak

27.09.2020 14:14

U ovom slucaju je kriv gospodin ministar vojni na prvom mjestu.Drugo ovi slucajevi moraju imati advokate koji rade iz solidarnosti.Ako neko napadne dobrim zakonskim normama onda bi i vlada imala drugacije misljenje.Ovako kao jedinka nazaliost nigdje nije prispio.Nesaglediva sramota.

ODGOVORITE
Name

Borci

27.09.2020 15:04

...ili plaćrnici? Pa vi ste se valjda borili za uvjerenja, a ne za novac? Ili???