Ričard Grenel dolazi u posjetu Beogradu

Američka vladina delegacija predvođena izvršnim direktorom američke Međunarodne finansijske korporacije za razvoj (DFC) Adamom Bolerom do 25. septembra boraviće u Atini, Prištini, Beogradu i Jerusalimu radi unapređenja ekonomske saradnje i razvoja, a u toj misiji će im se pridružiti i specijalni savjetnik predsjednika SAD Ričard Grenel.

Svijet 20.09.2020 | 21:15
Ričard Grenel dolazi u posjetu Beogradu

DFC će postaviti temelje za otvaranje kancelarije u Beogradu kako bi se olakšala primjena projekata koji će podržati ekonomski rast u regionu, navodi se u saopštenju američke Međunarodne finansijske korporacije za razvoj dostavljenom Tanjugu iz Amabasade SAD u Beogradu.

DFC i EXIM su, podsjeća se, nedavno potpisali Pisma o zainteresovanosti sa Beogradom i Prištinom za pomoć u finansiranju važnih projekata identifikovanih sporazumima od 4. septembra u Vašingtonu.

U delegaciji će biti i zamjenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (Ju-Es ejd) Boni Glik, predsednik i Izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Država (EXIM) Kimberli Rid i drugi visoki vladini zvaničnici iz američkih odjeljenja za energetiku i trgovinu.

Delegacija će održati sastanke sa visokim vladinim zvaničnicima i liderima privatnog sektora.

Podsjećaju da putovanje delegacije dolazi nakon istorijskog sporazuma između Izraela, UAE i Bahreina i sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

DFC blisko sarađuje sa Ju-Es ejdom, EXIM i drugim vladinim agencijama da bi promovisao razvoj i unaprijedio spoljnu politiku SAD putem svojih alata za finansiranje.

Delegacija će unaprijediti strateška ulaganja koja podržavaju raznolikost zaliha i ojačaće energetsku nezavisnost u Grčkoj i širem regionu.

Delegacija će takođe procijeniti mogućnosti za proširenje investicija u region radi unapređenja stabilnosti i ekonomske saradnje na Bliskom istoku, dodaje se u saopštenju.

(RTS)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Re

20.09.2020 22:17

Ode Srbija pod Americku cizmu. Izvuce se ko zmija iz Rusko-Kineske .Sto znaci da je digla ruke od nepriznavanja Kosova . Rusi vise nista nece blokirat tako da ce priznanja Kosova ubrzo doci I od drugih zemalja koje su vagale

ODGOVORITE
Name

Direkt

21.09.2020 21:19

Između ostalog i pod američku čizmu, a Rusi će i dalje da drže Srbiji poziciju u SBUN, jer nije to samo pozicija Srbije u pitanju.

Name

KIKI

21.09.2020 07:39

BOGME DOLAZI ČOEK DA POČEKIĆA ONO ŠTO JE VUČIĆ POTPISAO ( A VIDJEĆEMO USKORO I ŠTA JE POTPISAO )

ODGOVORITE
Name

Joj

21.09.2020 12:22

Šta sad moramo potpisatiii

ODGOVORITE
Name

Ajde da

21.09.2020 15:04

Vidimo, hoce li se ili nece sta korisno izroditi za SVE nas?!

ODGOVORITE