Savjet ministara dao saglasnost za nabavku vakcine

Savjet ministara BiH dao je saglasnost na Ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI), nakon što je usvojio Informaciju o pristupanju Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup vakcini za Covid - 19 (Kovaks /COVAX/).

Bosna i Hercegovina 16.09.2020 | 13:55
Savjet ministara dao saglasnost za nabavku vakcine

Ovlašteni su ministrica civilnih poslova BiH da potpiše Ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) i zamjenik ministarke civilnih poslova, kao potpisnik ovog ugovora u svojstvu svjedoka.

Obaveze plaćanja troškova nabavljenih vakcina, proistekle iz potpisanog Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa nabavkom vakcina putem Instrumenta za globalni pristup vakcini za Covid - 19 (Kovaks), snosi institucija entiteta odnosno Brčko Distrikta BiH, za potrebe koje je prethodno iskazala.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju 50.000 KM iz tekuće budžetske rezerve Ministarstvu civilnih poslova BiH za troškove skladištenja, špedicije i prevoza vakcina proistekle iz Ugovora o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI), a prethodno je odobrio izdvajanje ovih sredstava.

Na sjednici je odobreno pokretanje postupka pribavljanja spoljne garancije kod relevantnih finansijskih institucija ili osiguranje pokrića obaveza na drugi način za izvršenje obaveza po Sporazumu sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) o pristupanju Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup vakcini za covid - 19 (Kovaks) sa obavezom plaćanja na prvi poziv iznosa od 18 miliona i 238 hiljada i 977 KM, a za što je zaduženo Ministastvo finansija i trezora BiH.

Ministarstvo civilnih poslova nastaviće pratiti izvršavanje obaveza po Sporazumu sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini za Covid - 19 (Kovaks), o čemu će polugodišnje izvještavati Savjet ministara BiH.

(Klix)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Najprije

16.09.2020 12:45

Prvo glavonja iz Mrkonjića neka se vakciniše sa svojom porodicom na tv.Pa iza njega svi ministri da se vakcinišu i to javno.Kome trebaju vakcine pa ne pase narod više travu.Lični ljekar Bila Gejtsa i supruge Melinde je rekao da ni jedno dijete Bila Gejtsa nije vaksinisano.

ODGOVORITE
Name

re

16.09.2020 13:48

I onda se javio Gejts i rekao da to nije istina, da su svi vakcinisani.

Name

Nikola ozren

16.09.2020 13:50

Bravo

Name

re re

16.09.2020 14:30

Koliko malouman čovjek mora biti pa da povjeruje jednom globalisti Gejtsu? A šta kažeš javio je Gejts i rekao da su mu djeca vakcinisana.Pa Gejts je napravio zlo sa GMO sjemenom,uništio zemlju za žitarice u jednoj indijskoj pokrajini.Zato indijska vlada više ne dozvoljava ulazak kompaniji Monsanto.

Name

Kakve

16.09.2020 13:21

Kakve su reference Zorana Tegeltije gdje je on radio prije nego što ga je Dodik postavio na mjesto ministra finansija Republike Srpske? Da li je on radio negdje u privatnoj banci,kao ekonomista u privatnoj firmi?

ODGOVORITE
Name

Re

16.09.2020 13:26

Prvi političare vakcinisati . Pa ako prežive onda je vakcina udure . Ako ne prežive onda nam je država sačuvana .

ODGOVORITE
Name

Nikad u istoriji

16.09.2020 13:37

Nije napravljena uspješna vakcina protiv koronavirusâ (postoji cijela familija koja se zove koronavirusi, zato ovaj zbog kojeg je proglašena pandemija i jeste bio nazvan COVID-19). Cijela svrha tog vakcinisanja je dodatna kontrola građana, pljačkanje budžeta i davanje osjećaja lažne sigurnosti.

ODGOVORITE
Name

Bl

16.09.2020 14:52

Bacanje novca. Jer vakcine nece niko primiti jer narod nije naivan.

Name

Direkt

16.09.2020 18:19

Globalna alijansa za vakcine? Prvi put čujem za ove. Ko su ti? Zvuči kao neka nevladina organizacija.

ODGOVORITE