Trgovci u minusu: Veliki gubici zbog pandemije

Trgovci širom Bosne i Hercegovine bilježe gubitke u poslovanju zbog pada kupovne moći i trenutno drugačijeg načina života usljed epidemioloških mjera.

Bosna i Hercegovina 15.09.2020 | 07:44
Trgovci u minusu: Veliki gubici zbog pandemije

U minusu su svi trgovci, uključujući i one koji prodaju hranu. Ipak, ima i onih koji zadovoljno trljaju ruke, jer im je prodaja skočila u odnosu na prošlu godinu.

To su one trgovine koje nude informacijsko–komunkacijsku opremu, koje su u maju imale rast prodaje od 7,7 odsto u odnosu na isti period lani, te prodavnice sportske opreme, koje su imale promet veći za čak 22,1 odsto u odnosu na peti mjesec lani.

U pet mjeseci ove godine ukupna trgovina na malo je zabilježila realni pad prometa od 7,9 odsto, dok je u maju realni pad u maloprodaji iznosio 10,7 odsto.

(Srpskainfo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Plus

15.09.2020 06:02

Ako je suditi po gužvama u trgovinskim centrima, tržnicama i pijacama, ali i po svakodnevno većim cijenama prehrambene i druge robe, trgovci dobro posluju. Čak ako neki ostvaruju pad prometa oni to nadoknađuju višim cijenama tako da su na pozitivnoj nuli ili u plusu.Trgovci, kao i ugostitelji kukaju kako bi od Vlade dobili kakvu novčanu nadoknadu.

ODGOVORITE
Name

Virusometar

15.09.2020 06:35

Važno je nositi metar sa sobom da izmjerimo koliko smo od drugog udaljeni. Problem je što moramo nositi onaj veći metar, jer zacrtani metar varira. Valjda virus šeta drugačije zavisno od marketa do marketa, institucije itd.

Name

Miki

15.09.2020 07:39

Ja radim u restoranu nikada vise nije bilo posla kao sada. Samo se bezveze kuka da se izvuce para.

ODGOVORITE
Name

Realno

15.09.2020 07:54

Kada su prokleti je u martu kupovali zalihe nije vam smetao rast prodaje. Sad oni troše zalihe da se ne pokvare

ODGOVORITE