Tramp održao prvi miting u zatvorenom u Nevadi

Američki predsednik Donald Tramp održao je prvi miting u zatvorenom posle nekoliko meseci uprkos lokalnim propisima o zabrani skupova većih od 50 ljudi na ovakvim mestima.

Svijet 14.09.2020 | 09:26
Tramp održao prvi miting u zatvorenom u Nevadi

Miting u proizvodnom pogonu u Hendersonu u Nevadi usledio je u vreme kada se SAD približavaju broju od 200.000 preminulih od virusa korona. Broj novih slučajeva na dnevnom nivou je u opadanju, ali stručnjaci kažu da je poštovanje propisa o fizičkom distanciranju i dalje ključno za suzbijanje virusa.

Tramp je govorio okupljenima duže od jednog sata u fabrici čiji je vlasnik jedan od njegovih pristalica. Agencija DPA prenosi da mnogi nisu nosili maske.

-Recite svom guverneru da otvori državu- rekao je Tramp i dodao da SAD prave "poslednji zaokret" u pandemiji virusa korona.

Tramp je rekao da će za 51 dan uslediti pobeda u Nevadi i da će osvojiti još četiri godine u Beloj kući. Portparol gradske uprave Ketlin Ričards izjavila je da događaj predstavlja kršenje naređenja u vezi sa Kovidom 19 i da bi proizvođač mogao da izgubi dozvolu za rad.

Guverner Nevade Stiv Sisolak, iz redova demokrata, rekao je pre skupa da Tramp "bezobzirno i sebično ugrožava bezbrojne živote ovde u Nevadi".

Direktor za komunikacije u Trampovoj kampanji Tim Murto izjavio je da Amerikanci mogu da učestvuju u protestima, "kockaju se u kasinu ili spaljuju male radnje u nemirima", pa onda treba i da budu u mogućnosti da čuju predsednika.

Službenici kampanje rekli su da će vršiti merenje temperature na skupu i da će deliti maske i sanitarni materijal, ali učesnici Trampovih skupova često ne nose maske.

Tramp je prethodni miting u zatvorenom održao u junu u Talsi, u državi Oklahoma, nakon čega je u gradu zabeležen porast broja inficiranih.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar