Ponovo se oglasila odbjegla doktorka

Kineska virološkinja, koja je pobjegla iz rodne zemlje nakon što je javno rekla da je Peking prikrivao činjenicu da se korona virus širi među ljudima, sada tvrdi da će iznijeti dokaze da je virus kreiran od strane čovjeka.

Svijet 13.09.2020 | 14:02
Ponovo se oglasila odbjegla doktorka

gledna doktorka Li Meng Jan, koja se specijalizovala za virologiju i imunologiju u hongkonškoj Školi javnog zdravlja, tvrdi je da je Peking dobro znao za korona virus i prije nego što su se pojavili izvještaji o prvim slučajevima zaražavanja.

Ona je pod pretnjama bila prinuđena da pobjegne iz Hongkonga u Ameriku, a juče se oglasila sa tajne lokacije i iznijela nove informacije, prenosi Blic.

Li Meng kaže da su izvještaji da je korona virus nastao na pijaci u Vuhanu “dimna zavjesa“ i da planira da objavi izvještaj koji, kako tvrdi, dokazuje da je virus čovjek stvorio.

– Ovaj virus nije iz prirode. Dolazi iz laboratorije u Vuhanu. Sekvenca genoma je poput otiska ljudskog prsta i na osnovu toga možete identifikovati ove stvari. Кoristiću ove dokaze da kažem ljudima zašto je ovo došlo iz laboratorije u Кini, zašto su oni ti koji su to napravili – rekla je doktorka.

Tvrdi je da su informacije koje je prikupila prije nego što je pobjegla iz zemlje izbrisane iz vladinih baza podataka i da je njenim kolegama naređeno da “šire glasine o njoj”.

– Izbrisali su sve moje podatke, a takođe su rekli ljudima da šire glasine o meni, da sam lažov, da ne znam ništa… Pokušaće da kontrolišu moju porodicu i prijatelje – rekla je,

Virološkinja je radila na prestižnom hongkonškom univerzitetu, jednom od vodećih svjetskih centara za istraživanje zaraznih bolesti i ključnom dijelu globalne epidemiološke mreže Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Kroz svoje medicinske i naučne kontakte, ona tvrdi da je slučajno naišla na “zataškavanje epskih razmera”, ali njeni dokazi o prenošenju virusa među ljudima i tvrdnje da je Peking namjerno iskrivio detalje o poreklu virusa jednostavno su ignorisani.

Kako je broj žrtava porastao, doktorka je smatrala da ima moralnu i naučnu dužnost da uzbuni javnost, a nakon toga je pobegla u Ameriku u strahu za svoj život.

– Bila sam doktor medicine. Radila sa gomilom vrhunskih svjetskih stručnjaka i pošto sam diplomirala u kontinentalnoj Kini, meni je dodijeljena tajna istraga o novoj upali pluća u Vuhanu. Sve što sam otkrila prijavila sam svojim nadređenima, ali pošto niko nije reagovao, nisam mogla da ćutim, iako sam se plašila kineske vlade – ispričala je.

Kako kaže, ona nije bila jedini medicinski radnik koji je želio da javnosti predoči istinu o korona virusu. Osam doktora uhapšeno je 23. januara zbog upozorenja o korona virusu koje su dijelili na društvenim mrežama, navodeći da “šire neistine”. Zatim je jedan od uzbunjivača, dr Li Venlijang preminuo 7. februara.

Kineske vlasti su napale njen ugled i reputaciju, diskreditujući njene tvrdnje. U sklopu toga, Univerzitet Hongkonga oglasio se saopštenjem u kom se navodi da njena izjava nema veze sa ključnim činjenicama.

– Dr Jan nikada nije vršila istraživanje prenosa virusa sa čovjeka na čovjeka u periodu od decembra 2019. do januara 2020. godine. Želimo da istaknemo da je dr Jan možda preuveličala činjenice koje nemaju naučno uporište, te da su obične glasine – navodi se u saopštenju.

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ako je istina

13.09.2020 14:11

sto ona tvrdi i ako se bilo kad dokaze ima rezim u Kini da da ostavku, sve do jednog. Jel ko vjeruje u to, to za ostavku?

ODGOVORITE
Name

Re

13.09.2020 14:56

Ma ko će da da ostavku hahaha i kome? Ko ima zdravog razuma taj je odmah shvatio da je ovo od početka kineski virus, pa nisu njihovi doktori za džabe obilazili ugrožena područja i poklanjali maske, eno u wuhanu nema više zaraženih ni jednog, zar to nije čudno

Name

Re

13.09.2020 15:11

Nijedan rezim nece dati ostavku! Koliko je nasih trebalo dati ostavke i...

Name

Kontra Kine

13.09.2020 14:17

Ovo je tačno što je iznijela doktor molekularne biologije Kineskinja.Jednom sam već pisao da mi je Kina bila simpatična međutim sad mislim da bi se Evropa i SAD trebali bi se okrenuti sebi.Apsolutno bi trebalo početi prekidati i ekonomsku saradnju sa Kinom.Jedina dobra stvar što je Vučić potpisao u Vašingtonu je izbacivanje kineskih antena 5G mreže.Jedino dobro inače sporazum je štetan za Srbiju.

ODGOVORITE
Name

intetesantno

13.09.2020 15:13

Kad covek cita ovakve tekstove, stice utisak da u Kini nema "nevladinih" organizacija.

ODGOVORITE
Name

Citaj

13.09.2020 18:36

Hon Kong skola!

ODGOVORITE
Name

Bane

13.09.2020 20:12

Cim je ona pobegla iz Hong Konga i pravac u,,najdemokrackiju " zemlju na svetu i sta drugo se i ocekivalo da kaze, kako bi stekla naklonost.

Name

Teorija zavjere

13.09.2020 20:46

Sta je ovoj?!

ODGOVORITE
Name

Svi su oni sumnjivi

13.09.2020 20:49

Dok se ne dokaze suprotno. U Gruziji je umrlo 260 od eksperimentiaanja, i mnogo oboljelih,prije ovoga....

ODGOVORITE
Name

A eksperimenti

14.09.2020 12:21

SAD i KINA u Gruziji.

Name

Kud baš u Ameriku

14.09.2020 02:31

Kako to svi prebjezi iz Kine i Rusije stignu na zapad i šire priče a nemaju ništa od dokaza. Zar je njihova riječ vrednija od riječi ostalog naroda.

ODGOVORITE
Name

Рашо

14.09.2020 14:09

Погледајте мало колико је научника у историји из родних земаља пребјегло у Америку - САД и постигло успјех и донијело добробит цијелом свијету. Зашто би било и данас другачије.