UIO donijela odluku o deblokadi računa "Euro Laba"

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poslala je danas obavještenje i rješenja o deblokadi računa banjalučke firme „Euro Lab“ na adrese tri banke u kojima ova firma ima račune, potvrđeno je za Srpskainfo u ovoj upravi.

Republika Srpska 09.09.2020 | 17:10
UIO donijela odluku o deblokadi računa "Euro Laba"

Kako ističe portparol UIO BiH Ratko Kovačević, time se zaustavlja postupak prinudne naplate sa računa ove firme koja proizvodi sredstva za dezinfekciju, čišćenje i higijenu, a koja je pokrenuta prije oko dva mjeseca zbog naplate naknadno obračunate akcize na uvoz repromaterijala, o čemu smo od početka izvještavali.

Odluka o deblokadi je, kaže, donesena nakon što je direktor UIO Miro Džakula formirao posebnu komisiju, koja je izvršila uvid u raspoloživu dokumentaciju vezanu za postupanje u slučaju „Euro Laba“.

– Shodno tome, zaključeno je da sve organizacione jedinice UIO preduzmu radnje u skladu sa članom 5. ZUP, kojim bi se zaštitio interes poreskog obveznika do okončanja pokrenutih sudskih postupaka – podsjeća Kovačević.

Ova odluka je došla nakon što je slučaj „Euro Lab“ na dnevni red sjednice Upravnog odbora UIO prošle sedmice stavilo Ministarstvo finansija RS, a potom saopštilo i da su sve prinudne naplate prema preduzeću obustavljene.

U „Euro Labu“, koji se već tri godine bori da dokaže da su pojedine službe UIO BiH pogriješile kada su im naknadno obračunale skoro četiri miliona dadžbina koje treba da plate na uvoz sredstva koje koriste u proizvodnji, i time ih dovele pred bankrot, kažu da još nemaju nikakvo obavještenje o tome da su im računi deblokirani, niti je to još vidljivo na njihovim računima.

– Očekujemo, svakako, pozitivan ishod uskoro, kao i povrat sredstava koja su nam uzeta u postupku prinudne naplate – kaže za Srpskainfo pomoćnik direktora Vladan Paspalj.

Preduzeće za sada nije dobilo informacije ni o tome šta je konkretno uradila i zaključila komisija koju je imenovao direktor UIO, niti šta je uradila unutrašnja kontrola po pitanju spora koji imaju sa UIO već tri godine, a zbog kojeg je pokrenut i sudski postupak. Očekuje, kažu, svakako i te informacije.

Podsjećamo, kako je Srpskainfo već objavila, gotovo tri godine od kako se otvorio ovaj problem s postupcima službi UIO, ali i nedorečenim propisima u BiH, preduzeće „Euro Lab“ je ovog ljeta došlo u situaciju da su im računi blokirani, u prinudnoj naplati uzet dio sredstava, a oni su morali da otpuste više od 20 svojih radnika, te da obustave proizvodnju.

(Srpskainfo)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Uio

09.09.2020 16:52

Je najveca kriminalisticka organizacija u BiH

ODGOVORITE
Name

Odgovor za UIO

09.09.2020 17:01

Razjedinjena kriminalna organizacija sa više struja.

Name

Sramota

09.09.2020 18:03

Sram da vas bude. Unistili ste ovaj narod. Pogledajte samo sta vasi sluzbenici rade. Najveci olos ste zaposlili. Samo kad pogledam podrucje Zv i Bratunca nema ih gorih. I sve su upleteni. Otvaraju kafice nasim parama, kupuju auta,stanove, a ovamo hoce da uvode neki red. Narod normalan ne moze od njih da radi

ODGOVORITE
Name

Zvornicanin

09.09.2020 19:25

Kakva drzava takvi i sluzbenici. Sto se tice Zvornika zna se na koga se misli. Covjek za koga se zna da je upleten u sve zivo, koji sjedi u svom ugostiteljskom objektu da bi popio kafu sa nekim i koga ces ga jako rijetko vidjeti po gradu sa nekim normalnim da sjedi. Neko ko nije ni u svojoj kuci mogao da zavede red, a pokusava taj nedostatak da nadoknadi na poslu. Ovakvoj drzavi takvi i trebaju,podobni, a ne sposobni. Da smo u uredjenoj drzavi on kao takav i njemu slicni ne bi mogli ni raditi tu gdje rade. Zato pametni moj narode bjezite iz takve drzave i ljudi koji je cine. Dok god je takvih nama nema napred.

Name

Re

09.09.2020 21:04

Za njega svaka rec je suvisna, a o njegovim gostima u objektu jos manje. To sve govori o njemu. Svih ima samo nas Srba nema. Veliki musliman stoji iza njega