Grenel bio neuvjerljiv za američke novinare

- Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel naljutio se tokom konferencije za novinare povodom sporazuma.

Svijet 05.09.2020 | 16:13
Grenel bio neuvjerljiv za američke novinare

On je novinarima zamerio da nisu posvetili dovoljno pažnje tom pitanju.

Rekao je da su novinari u sali možda previše mladi za to što rade i da nije siguran ni da bi Kosovo našli na mapi.

Grenel je pokušao da podvuče važnost sporazuma, ističući napore koje je Tramp uložio da za sto dovede predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih kosovskih institucija Avdulaha Hotija.

"Samo da kažem o Kosovu i Srbiji! Ne znam ni da li možete da ga nađete na mapi. Ali ovo je grozno", prekinuo je Grenel, koji je bio izrazito uznemiren.

"Možda ste premladi da biste razumeli o čemu se radi u ovom pitanju. Možda bi stariji novinari trebalo da istupe i kažu: ’Ovo je velika stvar. Ovo je veliko pitanje", nastavio je. Poručio je novinarima i da nije siguran ni da li znaju šta se uopšte dešava izvan Vašingtona.

Džef Mejson, dopisnik Rojtersa iz Bele kuće, usprotivio se rekavši da niko od njegovih kolega "nije došao da sluša predavanja".

Grenel je je na to odgovorio da je Balkan možda "previše komplikovan problem za prisutne", i predložio da odvoje "malo vremena i porazgovaraju o ovom 21-godišnjem pitanju".

"Njegovo vlastito predavanje o suštini dogovora, međutim, bilo je neuverljivo. Mislim da je to neverovatna ekonomska normalizacija: gomila vazdušnog saobraćaja, železničkog... otvaranje granica, gomila industrije. Dakle, opet, ne znam šta nedostaje", rekao je Grenel grupi novinara.

Oni koji su putem interneta pratili konferenciju odmah su se kritikovali Grenelove optužbe da su izveštači bili neuki u vezi sa sporazumom Beograd–Priština i njegovom sopstvenom znanju o tome jer je sve vreme govorio o „gomili stvari“.

(B92)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

PRESS

05.09.2020 14:35

Naravno da su ih novinari provalili da nisu postigli ništa.Nije to balkan da se novinari utrkuju ko će se više dodvoriti vlasti

ODGOVORITE
Name

Brcko-Banovici

05.09.2020 16:19

Svaka cast gospodinu Grenelu!

Name

Doboj

06.09.2020 12:45

Vi i treba da se bavite samo i iskljucivo Vasingtonom i SADeom uopste, nikako Balkanom, Azijom, Evropom, Afrikom itd. Djubrad americka, ko ste vi da rjesavate unutrasnja pitanja bilo koje zemlje? Ko vam i sta daje pravo na to?

Name

ATLANTIDA

05.09.2020 14:39

Treba biti dobro potkovan i razumjeti situaciju na Balkanu,pa onda postavljati pitanja i razumjeti situaciju.Mi ovde živimo,ne razumijemo ništa,toliko je sve zapetljano,posebno posle razaranja Jugoslavije,sve je kao nekom loncu,ništa se ne zna!Možda jedino je situacija politicka iskristalisana,ali ne potpuno,u Hrvatskoj,u Sloveniji potpuno,u BiH,stvorena hibridna drzava,više kao kolonija,gdje nema ni zakona,strani faktor uticajan,otimacina domaćih političara je dominantna,ludnica...kako onda ista razumjeti.Srbija posebna priča,Kosovo za Srbiju unutar Srbije,za pola svijeta nezavisno,niko ništa ne može ni razumjeti...balkanski vilajet!

ODGOVORITE
Name

3509

05.09.2020 14:49

Ni Grenel ni novinari neznaju dovoljno o problemu Kosova. Bolje bi bilo da se Srbija i Kosovo sami dogovore i riješe problem.

ODGOVORITE
Name

Re:

05.09.2020 15:59

Bas tako. Taj problem je u njihovim medijima (i glavama) odprilike nesto kao definisanje mjera protiv Covid-a u danasnje vrijeme.

Name

Vuper

05.09.2020 15:18

Kako se nisu dogovorili ameri sad uzimaju svu kontrolu na Balkanu

ODGOVORITE
Name

D

05.09.2020 16:02

Evo, još jedan primjer kako se populisti odnose prema novinarima. Viđa se to i u drugim državama gdje je ova sorta na vlasti. Samo neka narod svagdje ima na umu - onako kako se ponašaju prema novinarima koji im se ne uvlače u dupe, tako bi se ponašali i prema svakom slobodoumnom i kritički nastrojenom građaninu. Kao da su kraljevi, a ne administracija, koju narod sutra može da smijeni.

ODGOVORITE
Name

Waller

06.09.2020 06:05

Ko nas vodi od politicara na Balkanu ne bih imao nista protiv da nas Ameri stave pod svoj protektorat,bilo bi nam bolje.

ODGOVORITE
Name

Igor

06.09.2020 06:36

Ugovor je sprdnja i pokusaj politicki poena za Trempovu kampanju..u Sad bukti Gradjanski Rat izmedju drzave Policije i Gradjana Afro Prijekla..Tramp pada na izborima to je sigurno.

ODGOVORITE