Donald Tramp želi vakcinisanje protiv korone prije izbora

Američke zdravstvene vlasti zatražile su od saveznih država da pripreme masovnu distribuciju vakcine protiv korona virusa do početka novembra, što pada uoči predsjedničkih izbora, navodi se u Američke zdravstvene vlasti zatražile su od saveznih država da pripreme masovnu distribuciju vakcine protiv koronavirusa do početka novembra, što pada uoči predsjedničkih izbora.

Svijet 03.09.2020 | 09:22
Donald Tramp želi vakcinisanje protiv korone prije izbora

Ova informacija navedena je u pismu poslatom guvernerima, a koje je agencija France Pres dobila na uvid.

Američki instituti za prevenciju i suzbijanje bolesti (CDC) traže da države što prije učine sve kako bi centri za distribuciju buduće vakcine bili “potpuno operativni do 1. novembra 2020.”, piše njihov rukovodilac Robert Redfild u pismu koje je prošle sedmice poslao saveznim državama.

Rukovodilac CDC-a spominje  ukidanje administrativnih restrikcija, izdavanje dozvola i licenci.

Ovo je još jedan znak da je trka za vakcinu u punoj brzini širom te zemlje koja je najteže stradala u pandemiji.

Vlasti se “ubrzano pripremaju za masovnu distribuciju vakcine protiv infekcije COVID-19 u jesen 2020.”, ističe Redfild u pismu.

Predsjednik Donald Tramp rekao je prošle sedmice da će Sjedinjene Države imati vakcinu ove godine, piše klix.

Iako je nekoliko vakcina u fazi kliničkog ispitivanja, nije sigurno hoće li ijedno biti djelotvorno i sigurno, ali se vlasti već sad pripremaju za eventualnu distribuciju kako bi uštedjele dragocjeno vrijeme.

U dokumentu koje je objavio Njujork Tajms i koje je poslato lokalnim zdravstvenim vlastima isti dan kad i pismo rukovodioca CDC-a, razrađuju se tri scenarija zavisno o razvoju “vakcina A” i “vakcina B”. Sve su prilike da je riječ o vakcinama na kojima rade Pfizer i Moderna, piše američki dnevnik. SAD je od ovih kompanija naručio milione doza.

“Niže opisane scenarije države i mjesno pravosuđe trebaju iskoristiti za razvoj operativnog plana za rano vakcinisanje protiv korone jer će broj vakcina biti ograničena”, obrazlaže se u dokumentu.

U njemu se potanko opisuju uslovi njihova skladištenja i navodi ko se prvi treba vakcinisati, a to su zdravstveni radnici.

(Radiosarajevo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

PLANdemija

03.09.2020 07:33

U dokumentima se ne vidi da li će vakcinacija biti obavezna ili dobrovoljna...

ODGOVORITE
Name

Nikola ozren

03.09.2020 16:51

On je u istoj ekipi ko i gejts sve su to isti likovi.

ODGOVORITE