EU ostaje zatvorena za građane zemalja Zapadnog Balkana

Ambasadori zemalja članica EU odlučili su da ne mijenjaju postojeću listu od 11 zemlja kojima je dozvoljen ulazak u EU, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.

Svijet 02.09.2020 | 16:20
EU ostaje zatvorena za građane zemalja Zapadnog Balkana

Na prvom sastanku nakon ljetnje pauze, stalni predstavnici zemlja članica razmotrili su informacije o epidemološkoj situaciji i zaključili da za sada nema razloga da se postojeća lista trećih zemlja kojima je dozvoljen slobodan ulazak u EU promijeni odnosno skrati ili proširi.

Na listi zemalja van EU čijim drzavljanima je dozvoljeno putovanje su: Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina koja je uslovljna principal reciprociteta.

Podsjetimo, ambasadori zemlja članica EU odlučili su krajem jula da ne vrate Srbiju na listu zemlja kojima je na osnovu "bolje ili slične epidemiloške situacije" dozvoljeno putovanje u EU. 

Na toj listi nije bila ni BiH, niti bilo koja države sa Zapadnog Balkana.

Nova revizija epidemioloških podataka i same liste trećih zemlja uslijediće za dvije nedjelje.

(Tanjug) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

1975

02.09.2020 14:33

Uzeli radne snage koliko im treba. E jake drzave zapadni balkan.

ODGOVORITE
Name

Mirko

02.09.2020 15:03

Nema više jeftine radne snage na uštrb domaćeg radnika.

ODGOVORITE
Name

Xx

02.09.2020 17:10

slovenia je puna bugara i šiptara gdje god prođeš kroz radiliste njihov se jezik prica

ODGOVORITE
Name

Skeptik

02.09.2020 17:15

Kakvi licemjeri. A u februari i martu korona je stigla na Zapadni Balkan upravo od članica EU. Kako kažu, EU p...m...

ODGOVORITE
Name

Re

02.09.2020 18:47

Ti si stvarno slucaj za posmatranje i treba da se vratis u Srednji vijek, da li ima ista sto se desava da nije zavjera usmjerena prema Srbima? Idiote ako si vec naucio citati onda pokusaj i nesto razumijeti i procitati do kraja, kriterijumi za otvaranje granoca EU postavljeni su polovinom juna i vrlo precizno su kvantitativno odredjeni i iznose 35 novozarazenih po 100 000 stanovnika u poslednjih sedam dana, svaka zemlja koja je iznad tog prosjeka smatra se rizicnom. Pored toga ovo su samo preporuke Evropske komisije koje nisu obavezujuce, sto znaci da svaka zemlja clanica moze da postavi i zahtjevnije uslove za otvaranje granica, jer svaka suverena zemlja ima na to PRAVO. Nasa zemlja pocetkom godine ne samo da nije dozvoljavala strancima ulazak nego nije pustala cak ni sopstvene gradjane, sto je presedan u istoriji. Istovremeno pocetkom godine nije postojala nikakva zabrana za zemlje Zapadnog Balkana za ulazak u EU, uvedena je tek negdje krajem maja kada su se brojke pogorsale i kada su se u istom tom regionu organizovali teniski turniri i fudbalske utakmice kao nigdje na svijetu. A to sto ti zivis u paranoji i stalno sanjas o nekim teorijama zavjere i sto si tretiran od normalnih zemalja kako jesi treba da se zahvalis sopstvenim nesposobnim vlastima koje nisu dorasle ovom izazovu, a ne drugim zemljama koje se ponasaju odgovorno i zele da zastite sopstvene gradjane od unosenja zaraze spolja.

Name

Re re

02.09.2020 19:55

Nemoj da vrijedjas covjeka zato sto ima svoje misljenje, nije kulturno i jako je ruzno . Ja bih jos dodao da su koronu donijeli nasi ljudi koji su ,u tom momentu, radili ili bili , iz ko zna kojih razloga, u EU.

Name

Re re re2

03.09.2020 19:52

Nadalje jos jednom ponavljam da je svaka zemlja suverena u oflucivanju koga ce pustiti na sopstvenu teritoriju, jednostavno je to tako i u normalnim uslovima, a kamoli u uslovima rizika prenosa zaraze. To sto ovaj Skeptik to ne zna ne daje mu pravo da pljuje svakog ko uradi nesto po njegovom misljenju nepravedno prema njemu i njegovim sugradjanima zbog njihovog bozanskog, zemaljskog ili ne znam ni ja kakve vrijednosti ili porijekla. To postoji mozda u klipovima sa jutjuba kojima sebi ispira zakrzljali mozak, ali u stvarnom svijetu ne. U stvarnom svijetu ugled neke zemlje mjeri se njenom doslijednoscu u primjeni zakona i vjerodostojnoscu u medjunarodnim odnosima, ocigledno da je nasa zemlja po osnovu tih kriterijumima na samom evropskom dnu i zato i imamo takav tretman. Za takav tretman smo iskljucivo sami krivi jer biramo nesposobnu, lazljivu, prevrtljivu, korupciji sklonu, izazovima nedoraslu i u medjunarodnim odnosima nevjerodostojnu vlast koja je po tim svojim osobinama vrlo dobro poznata vlastima drugih zemalja i koje ih, a samim tim i sve gradjane tako tretiraju. Sve dok polupismeni Skeptici i ini za sve lose sto nam se desava budu krivca trazili u drugima, a ne u svom dvoristu bice nam kako nam je sada, a mozda i gore.

Name

Alan Ford

02.09.2020 18:02

RE Ovo je povodom epidemiološke situacije. O čemu pričate ljudi.

ODGOVORITE
Name

Tooo

03.09.2020 04:45

JA MISLIM DAJE OVO UVEZI KORONE SVE IZMISLJOTINA 7 MIJESECI DA TRAJE VIRUS TOJE NEMOGUCE OVOJE NESTO DRUGO SAMO NARODNEJMA MUDA DA KAZE TOLILOJE NAROD UPLASEN U SVASTA VIJERUJE .KAKVA KORONA KAKVI BAKRACI OVO NESTO SMRDI U ZDRAKU.

ODGOVORITE