Dolazi li i Tramp na sastanak Beograda i Prištine

Ričard Grenel izjavio da zasad nije odlučeno da li će predsednik Donald Tramp lično učestvovati na sastancima sa delegacijama Beograda i Prištine u Vašingtonu.

Svijet 02.09.2020 | 07:50
Dolazi li i Tramp na sastanak Beograda i Prištine

"Predsednik Tramp je već deo ovih razgovora, upravo s njim sam razgovarao o ovome", a da li će učestvovati lično na sastancima u četvrtak ili petak "još nije odlučeno", rekao je sinoć specijalni savetnik predsednika SAD.

Grenel je u telefonskom brifingu sa predstavnicima albanskih medija, Vašington posta i agencije Tanjug, na pitanje da precizira šta je američki predsednik mislio kada je u pismu upućenom predsedniku privremenih prištinskih institucija Hašimu Tačiju naveo da su SAD spremne da pomognu u postizanju sporazuma "koji će balansirati interese Kosova i Srbije", odgovorio:

"Odgovor na ovo pitanje zavisi od obe strane. Oni bi trebalo da potpišu nešto što smatraju da je fer i, iskoristiću reč, izbalansirano. Ako strane smatraju da je nešto izbalansirano, ako smatraju da dobijaju nešto i da je to nešto više od onoga što daju i smatraju da je dobar sporazum, onda bi trebalo da potpišu. Mi nećemo imati tajni sporazum. Mi nemamo tajne zahteve. Bukvalno sve zavisi od strana u pregovorima".

Upitan da li će koordinisati pitanje dijaloga sa Evropskom unijom, imajući u vidu da EU takođe ima plan koji je fokusiran na ekonomski razvoj i boljitak građana obe strane, Grenel je kazao da oni već koordinišu sa EU i da će to tako i nastaviti.

"Ja sam već imao bliske koordinacije sa Francuskom, ali i sa drugim Evropljanima. Mi imamo blisku koordinaciju sa Evropljanima i oni znaju naš plan i podržavaju ga", istakao je Grenel, i dodao:

"Ja ću samo reći da su pitanja učlanjenja u EU politička pitanja, koja su odgovornost Evropljana, a mi radimo ono što možemo, kada nas pitaju, da ih podržimo".

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Skeptik

02.09.2020 08:18

Zašto se o Kosovskom problemu razgovara u SAD i drugim zemljama koje su priznale Kosovo??? Zašto se o problemu Kosova ne razgovara u Rusiji, Kini, Indiji ili drugim zemljama koje NISU priznale Kosovo???

ODGOVORITE
Name

srb

02.09.2020 09:18

Zato sto se njih nista ne pita. Da ih se pita tako bi i bilo. To su tigrovi od papira.

Name

mongolski pijetao

02.09.2020 09:47

Zato sto se zna ko traktor vozi,a ko otvara vrata.

Name

Doboj

02.09.2020 10:40

Da je srece o unutrasnjim pitanjima jedne zemlje razgovaralo bi se unutar nje same.

Name

XYZ

02.09.2020 10:10

Priznati Kosovo a za uzvrat odvojiti Republiku Srpsku i pripojiti je MAJCI SRBIJI i problem rešen.

ODGOVORITE
Name

BL

02.09.2020 10:20

za beograd bi bolje bilo da ne ucestvuje. jer on je iracionalan i neprevidiv. bubunut ce sankcije, al ono sponatano. al mi ga volimo i glasali bi za njega, jel?

ODGOVORITE
Name

JEDAN

02.09.2020 11:26

DEBIL,VIŠE MANJE!

ODGOVORITE
Name

profy

03.09.2020 02:15

Dolazi li i Tramp na sastanak--sve leti i leti i leti.....

ODGOVORITE