Neobična provala u privatni posjed Bisere Turković

Utvrđeno forenzičkom analizom da su podaci s hard diskova kopirani - Računare nije koristila ministrica za državne poslove - Uređaje koristili članovi porodice

Bosna i Hercegovina 01.09.2020 | 10:58
Neobična provala u privatni posjed Bisere Turković

Zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministrica spoljnih poslova Bisera Turković prijavila je ovih dana lokalnoj policiji i svom osiguranju provalu u jedan od objekata u njenom vlasništvu, saznaje „Dnevni avaz“ iz dobro obavještenih izvora.

Ono što je posebno indikativno, kako prenosi list,  jeste da je riječ o dvostrukoj provali u kuću u centru Sarajeva, pri čemu su iz nje izneseni samo privatni prijenosni računari.

Usred dana

Dodatne sumnje, kako se navodi u tekstu, na cijeli slučaj baca i to što je utvrđeno da su računari u oba slučaja vrlo brzo vraćeni u objekt! 

Računare, kako je rečeno, koriste članovi porodice šefice diplomatije BiH, ali ne ona lično.

- Naravno, sve je prijavljeno nadležnim institucijama. U prvi mah su utvrdili da je iz prizemlja objekta usred dana ukraden laptop. Prijavili su provalu i krađu, ali su šokirani kada su ujutro zatekli vraćen računar. Nakon forenzičke analize, utvrđeno je da je cijeli hard disk, kao i privatni podaci koji su se na njemu nalazili presnimljeni - rekao je izvor blizak ministrici.

Ministrica Turković je kratko u izjavi za „Avaz“ potvrdila da je prijavljena provala u jedan objekt u Sarajevu, ali nije htjela govoriti detaljno o slučaju.

- O svemu su obaviještene nadležne institucije - istakla je.

Sadržaj diskova

No, samo nekoliko dana nakon prvog slučaja, utvrđeno je da je i drugi računar koji je bio u objektu odnesen i vraćen za kratko vrijeme. Sve ovo je, kako saznajemo, moguće jer se u objektu koristi uglavnom gornji sprat, dok su privatni računari bili u prizemlju. 

- Pokazalo se da je nekome, očito, bilo posebno interesantno to šta se nalazi na diskovima - naveo je sagovornik tog lista.

Nedostaje šaraf

Riječ je, kako se tvrdi, o privatnim računarima i nikakvog službenog korištenja tih uređaja nije bilo niti računari imaju veze s poslovima ministrice spoljnih poslova. 

- Analizom je utvrđeno da na jednom od hard diskova nedostaje šaraf, što ukazuje na to da je disk, vjerovatno, skidan i vraćan u računar - tvrdi izvor Avaza.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

live

01.09.2020 11:44

Kakvi glupani, pa ta ne zna ni koristiti laptop, kao ni većina drugih političara u BiH. Gledaš onu trojicu u Predsjedništvu, kad je neki snimak sa sastanka, samo zaklapaju one računare, niko ništa ne radi na njima.

ODGOVORITE
Name

Lola

01.09.2020 11:45

Tako je slicno nesto original dejtonskog sporazuma i kupoprodajni od Boske iz Banjaluke.

ODGOVORITE
Name

Aaaaa...

01.09.2020 11:53

To se zove domaća krađa!

ODGOVORITE
Name

ai

01.09.2020 16:23

Da je bogdo nju ukrao.

Name

Gogo

01.09.2020 11:55

Cuj ,nedostaje saraf....pa koji to haker vadi disk da bi ga kopirao....pa zar nije ga lakse hakovati kad je prikacen na mrezu....neko je tu amater ...ili Biserini...ili ovi sto su ga posudili, ako je uopste bio posudjen

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

01.09.2020 13:03

Na tim diskovima su uplate iz Pakistana za prijem par stotina migranata.Velika lova je u pitanju to je kopirao nas Baja sada slijede dogovori koliko je Bajino da nebi to iskoristio u predizbornu kampanju.Koalicija SDA -Snsd

Name

Pera

01.09.2020 13:51

LAŽ, LAŽ, LAŽ.........

ODGOVORITE
Name

Aco

01.09.2020 14:57

Ma laze babuskara

ODGOVORITE
Name

Milan

01.09.2020 15:51

Mozel je neko zamisliti da barata laptopom,al je tamo Špirić mogao bih je obučiti..

ODGOVORITE
Name

RadeLukic

01.09.2020 16:11

Lako je otkriti lopova,samo uhapsite ostecenu i slucaj zavrsen.

ODGOVORITE
Name

Kad krmci zanijeme

01.09.2020 17:04

Ove seljake treba motkama tjerati, nije im mjesto u gradu. Draga austrougarska sa maltama i maltarinom!

ODGOVORITE
Name

Василије

01.09.2020 18:59

Нити један члан Предсједништва БиХ не знају радити са рачунаром. У вријеме кад су они студирали тога није било а послије се нису хтјели научити.

ODGOVORITE