Veritas: Kao nestali se vodi 1.714 Srba

U Hrvatskoj se, prema podacima Informaciono-dokumentacioni centar "Veritas", kao nestali vodi 1.714 Srba od kojih su 1.240 civili. Od ukupnog broja nestalih u proteklom ratu 28 odsto su žene.

Region 30.08.2020 | 12:37
Veritas: Kao nestali se vodi 1.714 Srba

Iz "Veritasa" navode da je najveći dio njih nestao u prvoj i posljednjoj godini rata.

Međutim, kako ističe "Veritas", više od trećine njih ne nalazi se u takozvanoj Knjizi nestalih na području Hrvatske, na koju se pozivaju Međunarodni komitet crvenog krsta /MKCK/ i hrvatska strana.

Zbog toga je, kako se navodi u saopštenju, Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije, u saradnji sa "Veritasom" i udruženjima porodica nestalih lica, još 2013. godine sastavila "operativnu listu" osoba, uglavnom Srba iz Hrvatske i državljana Srbije.

Na njoj su imena 635 ljudi koji su u sukobu 90-tih godina prošlog vijeka nestali na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine, a za koje njihove porodice nisu otvorile zahtjeve za traženje kod međunarodne ili nacionalne organizacija Crvenog krsta

Zbog toga, po pravilima MKCK, koja podrazumijevaju da zahtjev za potragu moraju otvoriti najbliži članovi porodice, nisu mogli ući na zvanični spisak nestalih MKCK, koji se od 2005. godine počeo objavljivati i u knjigama nestalih.

"Operativna lista" sa 635 imena predata je 2005. godine hrvatskoj strani očekujući njihovo službeno izjašnjavanje na tu listu, do kojeg još nije došlo.

U međuvremenu je ipak, nekoliko desetina osoba sa te "operativne liste" identifikovano, a za neke su porodice otvorile zahtjeve i dale krv za DNK analizu, što je listi dodatno dalo uvjerljivost i istinitost, navodi "Veritas".

To je prepoznala i Međunarodna komisija za nestale osobe /ICMP/ tako što se, pored Komisije Srbije, udruženja porodica nestalih i "Veritasa", aktivno uključila u potragu za porodicama nestalih osoba sa Operativne liste sa ciljem da "nepriznati ali stvarni nestanci" postanu i formalno priznati stavljanjem na zvaničnu listu nestalih koju vodi MKCK.

- Porodice nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, društvo ima pravnu i moralnu obavezu pomoći im u njihovom traganju, ali to je moguće samo uz aktivnu saradnju porodica nestalih sa nadležnim organizacijama i institucijama - ističu iz "Veritasa".

Povodom Međunarodnog dana nestalih, "Veritas" je pozvao porodice i rođake Srba nestalih u Hrvatskoj da izvrše svoju obavezu - otvore zahtjev za traženje i daju krv za DNK, bez čega nema uspješne potrage za njihovim najmilijima.

U saopštenju se ističe da se u Hrvatskoj trenutno nalazi oko 400 neidentifikovanih posmrtnih ostataka, koji su ekshumirani u zadnjih dvadesetak godina sa područja Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine, za koje i hrvatska strana tvrdi da pripadaju srpskim žrtvama iz perioda devedesetih, i koje ne mogu biti identifikovane bez krvnog uzorka njihovih najbližih rođaka.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Vucic

30.08.2020 10:58

Ima u bg sve u knjigama o nestalima svih narodnosti nek otvori i preda medjunarodnoj zajednici da se otkriju sva stratista svih nek porodice dobiju bar mogucnost da ih dostojno sahrane. Ali zvanicni bg o tome cuti i dalje nakon 30god

ODGOVORITE
Name

Borac

30.08.2020 12:01

Sve za vlast.brihga njih za tim jadnim porodicama.

Name

ti bas

30.08.2020 20:08

znas sta se tamo nalazi

Name

Dzoo

30.08.2020 12:17

Sto duze traje ovi ce vise zivjeti kao parsziti i pljackati drzave!

ODGOVORITE
Name

Nestale

30.08.2020 12:34

Citave porodice, zato su podaci takvi.

ODGOVORITE