Makron poziva članice EU da ne zatvaraju granice

Francuski predsjednik Emanuel Makron upozorio je u petak da se ponovno ne zatvaraju granice između država članica EU-a, smatrajući da je to kontraproduktivno i neučinkovito protiv širenja korona virusa.

Svijet 28.08.2020 | 18:44
Makron poziva članice EU da ne zatvaraju granice

Dan nakon što su francuske vlasti proširile crvene zone kao bi obuhvatile velike dijelove južne Francuske, Makron je pozvao na evropsku koordinaciju i zajedničke pristupe lokalnim žarištima.

„Zatvaranje granica između dviju zemalja nema smisla kada postoje žarišta, područja aktivne cirkulacije kako ih sada nazivamo, koja su jasno identifikovana”, naglasio je tokom posjeta jednoj farmaceutskoj fabrici.

Evropa ima milione prekograničnih radnika, neki od njih kreću se između dviju nezahvaćenih regija u različitim zemljama, i bilo bi „apsurdno” ograničavati „svakodnevni život, ekonomski život”, upozorio je.

Makron je rekao da je o tome razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel tokom njene posjeta njegovoj ljetnoj rezidenciji na jugu Francuske prošli mjesec te da očekuje da će se na tom pitanju još raditi u danima koji dolaze.

(Hina)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Vegeta

28.08.2020 17:37

Ovaj hoce svugdje da bude zacin.

ODGOVORITE
Name

Doboj

28.08.2020 19:46

A sta ce jedan drzavnik u posjeti farmaceutskoj firmi? Da im odnese bureke za dorucak ?

Name

Q

28.08.2020 18:55

Kasno

ODGOVORITE