Kapaciteti bolnica su ključni problemi u borbi protiv kovida

Organizacija rada i kapaciteti u nekim od zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj su ključni problemi u borbi protiv Kovida- 19,  zaključak  je odražanog sastanka direktora domova zdravlja sa direktorima bolnica u regiji Bijeljina. Zbog toga je važno  sačuvati primarnu zdravstvenu zaštitu, kako bi se sačuvao kompletni zdravtsveni sistem u Srpskoj.

Republika Srpska 28.08.2020 | 16:04
Kapaciteti bolnica su ključni problemi u borbi protiv kovida

S obzirom da struka već odavno najavljuje period poklapanja sezonskog gripa i virusa korona, prema riječima rukovodstva bijeljinske bolnice, najvažnije je sprovesti reorganizaciju rada pojedinih bolničkih odjeljenja, kao i pripremiti medicinsko osoblje za mogući veći priliv pacijenata.

“Moji saradnici i ja, potpomognuti od osnivača Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, daćemo sve od sebe da tu novonastalu situaciju što bolje i što spremnije dočekamo. U toku je rekonstrukcija stare ginekologije vezano za kovid bolnicu, a ono što je najvažnije pripremamo ljude”, rekao je Zlatko Makisimović, v.d. direktor JZU Bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini.

Borba sa epidemijom virusa korona u Republici Srpskoj traje već šest mjeseci, što je prema mišljenju predstavnika resornog ministarstva sasvim dovoljan period da  se na osnovu iskustva  odrede  smjernice za dalji  plan rada svih  medicinskih službi. 

“Mi smo prepoznali da ipak u nekim našim bolnicama moramo uspostaviti veće kapacitete za smještaj oboljelih. Planirano je da UKC u  Banjaluci napravi se jedan veći kapcitet koji bi dati podršku  bolnicama u Prijedoru i u Gradišci, ovdje u Bijeljini da se napravi jedan veći kapacitet koji bi mogao dati podršku zvorničkoj bolnici, tako ćemo uraditi u Foči, čija bolnica će dati podršku Trebinju, Nevesinju i Istočnom Sarajevu", rekao je pomoćnik ministra zdravlja I  socijalne zaštite RS Milan Latinović.

Nabavka medicinske opreme, veći broj mobilnih aparata koji će pokrivati Domove za stara lica i rasterititi Domove zdravlja u Srpskoj, samo su dio pripreme zdravstvenog sektora za predstojeći jesenji period, kada se očekuje još nepovoljnija epidemiološka slika.

BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Hej struko

28.08.2020 14:50

Kako vi to znate da će na jesen biti pojačana epidemija? Kako vi to znate? Kako ste sigurni da će kapaciteti biti popunjeni. Jeste li dobili dojavu?

ODGOVORITE
Name

Pa kada bi takvi.

28.08.2020 16:07

.kao sto si ti imalo upalili mozak onda bi shvatili logiku koja prelazi u realnost

Name

milan

29.08.2020 09:48

zato sto se sve epidemije pojacavaju kad pocne hladnije vrijeme i ljudi se nabiju u zatvorene prostore, debilu.

Name

Domaci stranac

28.08.2020 15:54

Ajmo brzo jedan sator da se nabavi, moze i preko zime da borave oboljeli u njemu, taman da ih hladi od visoke temperature.

ODGOVORITE
Name

Miroslava

28.08.2020 18:20

Može li se nabaviti neki šator za pacijente koji satima čekaju pred bolnicom jer dolazi zima? Ako ostane od onih para koje se izvlače za izbore.

Name

Šta reći?!

28.08.2020 16:40

Otprilike da mnogima ovako odgovara, a oni koji su ostali bez posla kada crknu od gladi, pisaće se da su umrli od Korone.

ODGOVORITE
Name

Viši ciljevi

29.08.2020 06:44

Da li sve to plaća SZO i da li je ovima na sastanku bio zadatak da poprave brojeve, kako bi stiglo što više novca?

Name

Q

28.08.2020 19:00

"Struka, doktori"ili kako god ih nazovimo uaaaaaaaaa!!!

ODGOVORITE
Name

budalo

29.08.2020 05:33

Kad se razboliš, sjeti se tog svog uaaaaaaa!