Laura je iza sebe ostavila haos i šest mrtvih

Uragan Lora protutnjao je kroz američku saveznu državu Luizijanu i ostavio za sobom šest mrtvih, pustoš i ruševine.

Svijet 28.08.2020 | 08:14
Laura je iza sebe ostavila haos i šest mrtvih

Nevrijeme je sada prešlo u državu Arkanzas i donijelo obilne kiše i devastirajuće udare vjetra.

U gradu Vestlejku u Luizijani uragan je izazvao požar u jednoj fabrici hemije iz koje više od 24 sata kulja otrovni dim.

Eksperti procjenjuju da će biti potrebno nekoliko dana da se ustanove precizne razmjere materijalne štete od uragana.

Do sada je Lora sravnila sa zemljom više od 867 hiljada stambenih i poslovnih objekata u Luizijani, Teksasu i Arkanzasu, prenio je Rojters.

"Ovo je najsnažnija i najrazornija oluja koje ikada pogodila Luizijanu i još uvek nije prestala da sijeje smrt i destrukciju", izjavio je guverner Luizijane Džon Bel Edvards.

Za sada, najjači prosječni udari vjetra kreću se brzinom od oko 240 kilometara na sat, što je znatno jače od vjetrova koji su pratili razorni uragan Katrina koji je 2005. godine razorio Nju Orleans.

Posle Arkanzasa, uragan će, kako prognoziraju stručnjaci, nastaviti kroz dolinu rijeke Misisipi, a potom i kroz dijelove centralnih SAD.

Nacionalna garda je angažovana na uklanjanju posljedica ove elementarne nepogode u Lejk Čarlsu gde su stakla čupana iz korjena, kuće sravnjene sa zemljom, a strujni dalekovodi potpuno pokidani.

Predsjednik SAD Donald Tramp održao je sastanak sa Saveznom agencijom za vanredne situacije na kojem mu je podnesen detaljan izvještaj o situaciji na terenu.

Američki predsjednik je najavio da će tokom vikenda obići devastirana područja zbog čega je odlučio da odloži svoj govor pred Republikanskom nacionalnom konvencijom, preneo je BBC.

"Imali smo malo sreće jer je to velika i snažna oluja, ali koja se brzo kreće", rekao je Tramp.

Prema najnovijim podacima s kojima raspolaže BBC, broj objekata koji su uništeni u oluji za sada iznosi oko 900 hiljada, a u međuvremenu je i guverner države Teksas Greb Abot najavio pomoć u obnavljanju uništenih naselja.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

I

28.08.2020 08:46

jopet oni prave kuce od DRVETA 🤦‍♂️ SVAKE GODINE ISTA STETA

ODGOVORITE
Name

dole globalisti sloboda narodu

28.08.2020 08:53

lazna plandemija lazne klimatske promjene.... ovi uragani se prave putem HARPa i vjestackim manipulacijama vremenom sa ciljem da se narod iseli sa odredjenih lokacija i skeci u velike globalisticke centre gradove u kojima se moze lako kontrolisati i strpati u geta. U sljedecem koraku ce reci, ne mozete da se vratite tamo gdje ste zivjeli jer nije bezbjedno i strpacemo vas u geta.

ODGOVORITE
Name

re

28.08.2020 11:41

kojoj ti "sekti" pripadaš, ti"s men fascinantan

Name

Ja mislim..

28.08.2020 18:29

Da si previse filmova gledao