Sankcije koje EU priprema da uvede u Bjelorusiji

Ministri spoljnih poslova EU zatražili su da se uvedu sankcije Belorusiji kako bi se izvršio pritisak na predsednika Aleksandra Lukašenka da održi nove izbore.

Srbija 27.08.2020 | 16:52
Sankcije koje EU priprema da uvede u Bjelorusiji

Ta odluka došla je nakon što je opozicija u toj zemlji zatražila pomoć od nemačke kancelarke Angele Merkel.

U želji da podrže masovne proteste protiv 26-ogodišnje vladavine Lukašenka, ministri EU razmatraju uvođenje zabrane putovanja i zamrzavanje imovine do 20 osoba, koje smatraju odgovornim za obračun s demonstrantima, dve nedelje nakon izbora u Belorusiji, za koje opozicija tvrdi da su nemašteni, prenosi Rojters.

"Najava sankcije nije dovela ni do kakve promene u ponašanju u Belorusiji", rekao je novinarima nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas, misleći na pretnje sankcijama vlada EU nakon spornih izbora 9. avgusta.

Rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku kaže da bi sancije trebalo uvesti zvaničnicima, koji su pomogli da se nameste izbori, onima koji su naredili obračun i optuženima za nasilje nad demonstrantima.

Šef evropske diplomatije, koji predsedava sastankom u Berlinu, rekao je da će taj razgovor biti važan jer će se razmatrati "nivo sankcija", kao i ko će biti predmet sankcija.

On je to rekao aludirajući na zabrinutost da sankcije mogu da budu osporeni na sudu, ako nisu na odgovarajući način pripremljene.

(Tanjug)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Veljko

27.08.2020 15:12

Kako to u svim zemljama zapada posteni izbori hahahaha koja je to banda covjek dobio 80 glasova

ODGOVORITE
Name

Direkt

27.08.2020 16:43

S obzirom na uslove u kojima su izbori održani, mogao je da osvoji i 100 posto. Da se zna ko je najveći demokrata u Evropi, a i šire. :)))

Name

Re Direkt

27.08.2020 17:25

A, koji su to uslovi. Možda je trebalo da se upumpa novac preko NVO, iz MMF, da štokakve gej kolone promovišu slobode, da sarađuju sa onim što marširaju sa kukastim krstovima i kako kažu spremaju se za odbranu od Rusije. Sankcije su tako podao oblik manipulisanja kojim se direktno miješa u izbore u hednoj zemlji. Oni traženjem novih izbora pod ovakvim uslovima su se direktno stavili na jednu stranu. Videlo se u Ukrajini koliko su bili fer pri dogovoru. Ko se sa istoka mheša u mjere koje njihova vlada preduzima prema demostrantima? Ne dajte im na taj način ni pedlja, nego zid podignite. Iste mjere i blokade primjenite.

Name

demokratija

27.08.2020 18:35

Opet ista prica tako demokratska evropa mijenja presjednike drzava ako ne uspiu onda nato bombe.

Name

Doboj

28.08.2020 00:30

Merkelovoj je bolje da razmislja sta ce se desiti na protestima koje pokusava da zabrani u Berlinu za 28.8.2020.

Name

Relja

27.08.2020 15:12

Sta kaze Buranija

ODGOVORITE
Name

Cekos

27.08.2020 16:04

Lukasenko pobjedio kao Vucic 85%.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

27.08.2020 17:00

Angela Merkel je zbog epidemije juče zabranila sve demonstracije i skupove u Njemačkoj do kraja godine, pa i onaj veliki antikorona skup u Berlinu koji je bio zakazan početkom septembra na kojem su se trebali okupiti možda i milion dva ljudi iz cijele Evrope. Znači, Angela ne da skupove u svojoj zemlji ali pali Beloruse da oni prave u svojoj zemlji ,tamo može zaraza...

ODGOVORITE
Name

Rale

28.08.2020 02:00

E babo babo neprcana. Dzaba ti i pare kada te niko nece. Potpaljuj fitilje po svijetu i okupiraj bezborbe. Jebo vas onaj ko vam je dao predlog da se sankcije uvide svakom osim vas koji ste jaki ali samo mi nije jasno kako poslije izgubljenog rata.sta je to nego mjesanje u tudje izbore jer rezultat nije odgovsrajuci vama koji pljackate po svijetu. Glupi rusi vam dozvolili da se uzdignete pa da i njima uvodite sankcije umjesto da smlate i vas i ostale koji su isto tako drski jer imaju snagu. Kinezima ne mizete nista jer vas ne bendaju. Onaj buckasti kim je bog. Niko mu nista ne moze i ne smije. On moze da zivi izolovan. Mozete samo da pisete negativno za njega

ODGOVORITE