BG: Najpoželjniji grad za izraelske diplomate?!

Tokom protekla dva mjeseca delegiran je novi ambasador Države Izrael za Beograd, kao i nominovan predsjednik Knesetove Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom. U oba slučaja među najbrojnijim prijavama zainteresovanih nalazi se Srbija. Imajući u vidu da su u konkurenciji bile i među najatraktivnijim prijestonicama zemalja EU, zavidan položaj tim još više imponuje.

Srbija 24.08.2020 | 15:23
BG: Najpoželjniji grad za izraelske diplomate?!

Kako za BN prenosi počasni konzul Republike Srbije u Beer Ševi, Aleksandar Nikolić, na osnovu nedavnih sastanaka, u okviru njihovih priprema, sa ambasadorom Jahel Vilan-om (Yahel Vilan) i predsjednikom Knesetove grupe prijateljstva, poslanikom Boaz Toporovskim (Boaz Toporovsky), iz partije Yesh Atid-Telem, Srbija uživa visok ugled prijateljske zemlje sa kojom su raznovrsni oblici institucionalne, privredno-trgovinske, naučno-akademske, kulturno-umjetničke, sportske i svake druge saradnje u postojanom usponu. 

U nizu promotivnih poteza Beograda tokom tekuće godine, najupečatljiviji je svakako obraćanje predsjednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, na godišnjoj konferenciji Američko-jevrejskog komiteta za javne poslove (AIPAC).

Kako Nikolić navodi, privlačnost Ambasade u Beogradu, koji na nerezidentnoj osnovi pokriva i za Republiku Crnu Goru, krasi više komparativnih prednosti.

 Na prvom mjestu, kada se radi o Izraelcima, uvijek je lična bezbjednost, koja se doživljava u Srbiji na izrazito visokom nivou. Potom, konstruktivna i prijatna atmosfera, kako zvaničnog i službenog, tako i privatnog sektora.

Konačno, geografska blizina, frekvencija avio-saobraćaja (u redovnim vremenima – 12 direktnih letova sedmično, tri avio-kompanije, u 6-mjesečnoj sezoni, između aerodroma Ben-Gurion i Nikola Tesla), zanimljivo geografsko okruženje i za njihove pojmove relativno niski troškovi života. 

Svemu ovome treba dodati i utemeljenu infrastrukturu članovima porodica diplomatskog kora, počev od međunarodnih škola, te lokalnu jevrejsku zajednicu.   

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar