SNSD na usluzi Kremlju: Rusija preko BiH uvozila vojnu opremu

Od novembra 2017. do decembra 2019. godine je ukrajinski proizvođač motora za letjelice "Motor Sich JSC" preko te kompanije iz Bijeljine u Rusiju poslao više od 250 miliona dolara vrijedne dijelove motora za helikoptere. Tri kompanije koje su učestvovale u transakcijama su pod direktnom kontrolom kompanije "Motor Sich", nekoliko osoba povezanih sa ruskom vojskom i istaknutim SNSD-ovcem.

Republika Srpska 22.08.2020 | 19:13
SNSD na usluzi Kremlju: Rusija preko BiH uvozila vojnu opremu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovio je da BiH, bez saglasnosti entiteta RS, neće postati članica NATO-a. Taj stav Dodik i njegovi istomišljenici objašnjavaju ulogom Alijanse u bombardovanju RS i susjedne Srbije 90-ih godina prošlog vijeka.

S obzirom da su upravo Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) bili među najvećim zagovornicima članstva BiH u NATO-u u periodu kada su sjećanja na to bombardovanje bila mnogo svježija, argumentacija koju danas nude nije baš najuvjerljivija. Stvarna pozadina su, navodno, personalni i uskostranački interesi koji nemaju nikakvu vezu sa bombardovanjem, te nacionalnim ili entitetskim interesima kojima se objašnjava protivljenje integraciji BiH u NATO.

Na osnovu veza sa Moskvom, jedna je bijeljinska kompanija bliska SNSD-u samo u 2018. godini ostvarila dobit veću od milion i po KM. Ta je kompanija dio šeme koja za cilj ima jačanje ruske vojne moći.

Od novembra 2017. do decembra 2019. godine je ukrajinski proizvođač motora za letjelice "Motor Sich JSC" preko te kompanije iz Bijeljine u Rusiju poslao više od 250 miliona dolara vrijedne dijelove motora za helikoptere. Tri kompanije koje su učestvovale u transakcijama su pod direktnom kontrolom kompanije "Motor Sich", nekoliko osoba povezanih sa ruskom vojskom i istaknutim SNSD-ovcem.

Ovaj poslovni aranžman su prvo u julu 2019. godine otkrili ukrajinski mediji, ali to nije omelo aktere da nastave sa njegovom realizacijom, uprkos činjenici da nameće pitanja o podršci ukrajinskih kompanija ruskoj odbrambenoj industriji u kontekstu tenzija između ove dvije zemlje.

S druge strane, iz Kremlja su u nekoliko navrata tvrdili da su za potrebe jačanja svog odbrambenog sektora uspjeli izbjeći ovisnost o uvozu iz Ukrajine, naročito kada su u pitanju dijelovi motora za letjelice.

- Mogu reći da više nema zavisnosti od ukrajinske proizvodnje. Riješili smo problem sa avionima, VK-2500 zamijenio je TV3-117 u vojnoj avijaciji – kazao je u maju 2018. godine zamjenik ruskog premijera Jurij Borisov.

Kroz historiju se Rusija oslanjala na Ukrajinu po pitanju nabavke avionskih motora za vojnu i civilnu upotrebu. Motor TV3-117, kojeg proizvodi "Motor Sich", dugo je bio zaštitni znak ruskih vojnih helikoptera, uključujući i model Mi-24 i napadački helikopter Mi-28.

Bivši predsjednik Ukrajine Petro Porošenko je 2014. godine izdao naredbu kojom zabranjuje izvoz vojne opreme u Rusiju. Iako je ta naredba ograničila izvoz, ipak ga nije uspjela u potpunosti zaustaviti.

Šest mjeseci prije nego što je Borisov proglasio "nezavisnost Rusije od uvoza iz Ukrajine", tačnije 29. novembra 2017. godine, "Motor Sich" je poslao nekoliko pošiljki dijelova sa oznakom "rezervni dijelovi za motore TV3-117VM serije 2, TV3-117VMA serije 2, za civilno zrakoplovstvo" u BiH, odnosno u Bijeljinu. Prema podacima, pošiljku je primila kompanija Inžinjering – BN" iz Bijeljine.

Ukupna pošiljka je podijeljena u 20 pojedinačnih pošiljki ukupne težine 121,4 kilograma, a njena procijenjena vrijednost je oko 315.000 dolara.

Nešto manje od dva mjeseca kasnije, 22. januara 2018. godine, 19 pošiljki identične kombinirane težine je kompanija "Inžinjering – BN" izvezla u Rusiju.

Dvije ruske kompanije kojima je namijenjena pošiljka iz BiH bile su "Vertoletnye Kompleksy i Mnogofunktsionalnye Sistemy LLC" (VKMS LLC) i "Dvigateli Vladimir Klimov-Motor Sich" (VK-MS CJSC). Na isti način je iz Ukrajine u Rusiju dopremljeno još nekoliko pošiljki, sve do decembra 2019. godine, otkrio je Chris Benevento iz Sayari Analyticsa.

Zanimljivo je da ruski podaci o uvozu navode samo dijelove, ali ne i njihovu krajnju namjenu. Mnogo više informacija otkrivaju podaci o ukrajinskom izvozu. Osim naziva dijela, navedeni su podaci za koji motor se taj dio koristi.

Tako, primjera radi, 22. januara 2018. u ruskim uvoznim podacima navedeni su 54,18 kilograma pošiljke "raznih osovina" iz kompanije iz BiH. Nešto ranije, 29. novembra 2017. godine, izvozni podaci iz Ukrajine navode pošiljku identične težine sa preciznim specifikacijama.

Iz ukrajinskih podataka o izvozu jasno je da je "VKMS LLC" uvozio dijelove za civilnu varijantu helikopterskog motora TV3-117. S druge strane, "VK-MS CJSC" uvozio je dijelove za civilnu varijantu motora AI-9V - pomoćnu jedinicu koja se koristila za pokretanje TV3-117. Iako se čini da podaci o trgovini pokazuju da se radi o uvozu za civilne potrebe, historija nabavki "VK-MS CJSC" pokazuje da to možda nije slučaj.

Podaci iz službene ruske baze podataka o nabavkama otkrivaju da je "VK-MS CJSC" imala jedan ugovor u 2018. godini. U ugovoru, potpisanom u februaru 2018. godine, ruska Nacionalna garda angažirala je "VK-MS CJSC" na remontu 10 AI-9V motora, a radovi na tim motorima završeni su osam mjeseci kasnije.

Budući da je uključeno 10 pojedinačnih jedinica, računi poslani po završetku radova razdijeljeni su u 10 dijelova. Svaka faktura sadrži dokument 836. vojnog predstavništva, tijela ruskog Ministarstva odbrane za kontrolu kvalitete vojne opreme.

Uz to, faktura svakog motora sadrži polje s oznakom "vlasnik imovine", koje naznačuje kome motor pripada. Za svaki motor je kao vlasnik navedena "Vojna jedinica 3694".

"Vojna jedinica 3694" je jedinica nacionalne garde pod nadležnošću Ministarstva unutrašnjih poslova. Sjedište joj je u gradu Balabanovo u blizini Moskve.

Detaljniji pregled kompanija uključenih u uvoz dijelova helikopterskog motora iz Ukrajine preko BiH otkriva direktne veze s ruskim vojnim industrijskim kompleksom. Dva ruska uvoznika, "VKMS LLC" i "VK-MS CJSC", jasno su povezani. Osim što imaju moskovske adrese u neposrednoj blizini, imaju i istog generalnog direktora - Viktora Fedoroviča Denisova, bivšeg komandanta ruske avijacije.

Kompanija "VK-MS CJSC" registrirana je 2002. godine. Njeni originalni osnivači bili su državna ruska vazduhoplovna korporacija "MIG" (50 procenata), "Motor Sich" (20 procenata) i direktor kompanije "Motor Sich" Pjotr Ivanovič Kononenko (30 procenata). Nejasno je da li su originalni osnivači još uvijek vlasnici akcija kompanije.

Kompanija "VKMS LLC" osnovana je 2011. godine, a osnovale su je kompanije "Losinyi Ostrov LLC" (60 posto), "Tsentr Issledovaniy, Analiza i Marketinga LLC" (20 posto); i Kononenko (20 posto). "Losinyi Ostrov LLC" je u vlasništvu Vjačeslava Aleksandroviča Boguslajeva (80 posto), predsjednika Motor Sicha i bivšeg ukrajinskog parlamentarca, te Kononenka. Boguslajev je trenutno krajnji vlasnik kompanije "VKMS LLC" preko kontrolnog udjela u kompaniji "Losinyi Ostrov LLC".

"Tsentr Issledovaniy, Analiza i Marketinga LLC" je u vlasništvu Denisova, Sergeja Aleksandroviča Dudina i Anatolija Petroviča Sitnova, a svaki je vlasnik približno trećine kompanije. Dudin je finansijski direktor "VK-MS CJSC", a Sitnov je predsjednik Uprave.

Posrednička kompanija "Inžinjering – BN" iz Bijeljine ima nešto manje transparentne podatke. Osnivači su Viktor Fedorovič Denisov, generalni direktor "VKMS LLC-a" i "VK-MS CJSC", i Valerij Avtušenko, bivši zamjenik šefa vojnog zračnog transporta u sastavu ruskih oružanih snaga i komercijalni direktor "VK-MS CJSC".

Direktor kompanije je Savo Cvijetinović, državljanin BiH iz Bijeljine. Cvijetnović je jedan od osnivača SNSD-a, stranke koje održava prisne veze sa Kremljom, a također je na čelu Srpsko-ruske zajednice "Zavet".

Cvijetinović je u razgovoru za ukrajinske medije kazao da ga je Boguslajev lično zamolio da pokrene kompaniju u Bijeljini.

Cvijetinović je poznat po bliskim vezama sa Rusijom, te po zastupanju proruskih stavova u BiH. O tim vezama svjedoče i fotografije, koje on objavljuje i na društvenim mrežama.

Na konferenciji u Vladikavkazu u Sjevernoj Osetiji 2014. godine, koja je organizovana povodom godišnjice rusko-gruzijskog rata iz 2008. godine, Cvijetinović je bio delegacije, koju su takođe činili proruska srpska analitičarka Dragana Trifković, tadašnji novinar i sadašnji ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski, te navodni član ruske privatne vojne kompanije "Wagner grupa" Oleg Šimunjak.

Šimunjak je, prema podacima ukrajinskih službi, bio direktan učesnik sukoba u Ukrajini. On je u intervjuu Federalnoj novinskoj agenciji, ruskom informativnom portalu za koji se navodi da je sestrinska organizacija oligarha Jevgenija Prigožina, negirao da radi za "Wagner grupu".

Šimunjakove veze sa BiH sežu još iz perioda rata, kada se kao dobrovoljac borio na ovdašnjim ratištima. O tim je iskustvima opširno pisao pod književnim pseudonimom Oleg Valecki. Ukrajinska organizacija "Mirotvorac" je na svojoj stranici objavila biografiju Olega Šimunjaka, u kojoj se kao njegova nacionalnost navodi Bosanac, tvrdi se da posjeduje državljanstvo BiH, a profesionalno iskustvo u prošlosti mu je usko vezano za BiH.

Sedmog avgusta 2014. godine su Cvijetinović i Šimunjak skupa letjeli iz Moskve u Vladikavkaz, a zatim su se skupa vratili u Moskvu 9. avgusta, da bi se Cvijetinović i Lazanski istim letom vratili u Beograd 10. avgusta.

Prema zvaničnim podacima za 2018. godinu, kompanija "Inžinjering – BN" iz Bijeljine je sa samo dva zaposlena radnika u toj godini ostvarila promet od 15.795.186 KM, te dobit od 1.674.765 KM.

(Faktor)

Komentari / 46

Ostavite komentar
Name

Đorđe

22.08.2020 18:29

Anketa: Naziv, ili odaziva se, za Dodika: 1. "MILE RONHIL". 2. "MILE VAKCINA, 3. "LAKTAŠ-ENKO" ili 4. Vaš prijedlog... Pozdrav...

ODGOVORITE
Name

Komentar

22.08.2020 19:31

Svaki predsjednik BORS-a je na duznost dolazio kao clan SDS-a, a onda je vrlo brzo postajao clan SNSD-a. Ili je Duduk izuzetno sposoban, ili je SDS odavno supalj i velika smetnja na politickom nebu Srpske? Bice da je ovo drugo!

Name

AJ.ba

22.08.2020 19:35

MALI LOLA / MA-nipulator LI-čemer, LO-pov LA-žov.!

Name

Virus

22.08.2020 20:06

Ovi iz Federacije sve znaju dal nisu malo ljubomorni sto nemaju sta za Tursku.

Name

Za ludog ..milojka..

22.08.2020 20:32

Mile akp si totalno prolupo bjezi odmah tim helikopterom u to svoje gnijezdo nemoj se igrati sa narodom

Name

075

22.08.2020 21:38

Velike ekonomske sankcije za tzv bolji entitet u BiH na vidiku.

Name

Re Virus

23.08.2020 03:35

Ne brini ti za Federaciju, nisu ljubomorni. Na otpad iz Rusije? Samo vi uzivajte uz svog Baju i njegove price/lazi. Da niste vi mozda ljubomorni?

Name

Re Virus

23.08.2020 06:01

Ovi iz Federacije i ovi iz RS-a u Tursku prodaju hranu. Prodaju zivot a ne smrt.

Name

Ja

23.08.2020 06:34

I ja bi to radio da me moze zapasti. Sta cu kad volim lovu. Nek se javi ko ju nevoli.

Name

075

23.08.2020 07:06

@Đorđe 4. Najjače ekonomske sankcije "boljem" entitetu u BiH!

Name

Nikola

23.08.2020 07:17

Mile Car, Kralj

Name

S. Isovic

23.08.2020 08:35

Lopovluku nigdje kraja nema....

Name

Direkt

24.08.2020 09:22

Nikola, Dodik je kralj ponoći, prosjak zore.

Name

E

22.08.2020 18:50

Vid ti Baje i osmjeha! Daj da mu neko da lizalo!

ODGOVORITE
Name

lala

22.08.2020 19:27

laki kad dodje vreme da se odgovara za tolika zlodela pocinjena nece biti lako.

Name

Re lala

23.08.2020 06:07

Ej lalo a gdje pise da je dodik ista potpisao. Pa ni kupovinu vile nije on potpisivao vec drugi. Kad dodje do suda svi ce drugi odgovarat a on ne. Sposoban je svaka cast

Name

!!!

22.08.2020 18:55

Sve ljepse od ljepseg. Ako me sjecanje ne vara, Savo Cvjetinovic je bio na celu BORS-a u mandatu prije Curguza. Mislio sam tada da je on nestranacka licnost, a gle on ti ako je ovom tekstu vjerovati 1 od osnivaca krstaste crvene ruze? Ne'k nam je dragi bog na pomoci.

ODGOVORITE
Name

Re !!!

23.08.2020 06:42

On nije bio jedan od osnivaca SNSD-a. Tek kasnije je uclanjen u ovu stranku.

Name

Re

23.08.2020 07:07

Savo luda glavo lopove..

Name

Zoki

22.08.2020 18:57

Sve sami prevaranti i lopovi dobro RSa uopste postoji.Covijek koji je za kratko vrijeme sebi stvorio basoslovno bogastvo na ovim prostorima je Dodik,a RSa nikad gore nije stajala od postojanja.

ODGOVORITE
Name

Re

22.08.2020 19:36

A kakve tek sankcije od EU se mogu ocekivati?

Name

Posmatrač

23.08.2020 06:01

Nije Savo Cvjetinović nikakav osnivač SNSD pa ni u Loparama. SNSD na ovom području su osnivali I vodili neki mnogo hrabriji, pošteniji, odgovorniji ljudi a njega među njima nije bilo. Pozivan je da se učlani u SNSD I nije htio. U SNSD Lopara se učlanio prije 10-ak godina kada je ponuđen da bude kandidat za načelnika Lopara. Prema tome, nikakav osnivač SNSD on nije.

Name

Re Re

23.08.2020 06:10

Nikakve,zaboravi na to

Name

Re Posmatrac

23.08.2020 09:24

Mi jos ne znamo sta je od ovog legalno, a sta nije, ako nije. Uzimati zdravo za gotovo, bez provjere je obicna glupost, koje ovdje izgleda ne manjka. Kad vec govorite o hrabrosti i postenju, recite bar i golemu opstepoznatu cinjenicu da Savo i ini nisu poturili svoja ledja kad je trebalo, ni ovaj majevicki kraj ne bi bio dio RS. Ne znam koliko i sta ste vi u to vrijeme poturili u istu svrhu.

Name

Vlajko

22.08.2020 19:39

Vi postaste NATO igrači....

ODGOVORITE
Name

Smrt fašizmu

22.08.2020 21:18

RE E moj Vlajko to ti sad vidio da ste NATO igrači ! Stvarno si ga “ Bistar” nema šta ??!!

Name

Re Re Posmatrač

23.08.2020 14:45

Moje upozorenje se odnosilo samo na nečiju konstataciju da je Savo, navodno, jedan od osnivača SNSD i ništa drugo. U vrijeme osnivanja i širenja odbora SNSD po opštinama RS dotični nije bio ni blizu ljudi koji si tada imali hrabrosti da to rade, pa ni kao posmatrač. Njegov ratni put mi je dobro poznat i ništa tu ne osporava. I moja leđa su za vrijeme rata bila na području gdje i njegova. A pošto nisi shvatio o kojoj vrsti hrabrosti sam u svom prethodnom prilogu govorio bolje bi ti bilo da nisi ništa ni napisao. Pametan izvodi zaključke iz onoga što je napisano, a BUDALA iz onoga i što nije napisano.

Name

klement

22.08.2020 20:41

pa mile mora da pokaze lojalnost kremlju koji ga jos stiti , a cijenu toga platicemo mi gradjani rs kasnije , malo kasnije

ODGOVORITE
Name

Илија-Иљуша

23.08.2020 07:29

Није Русија Америка. Покушао је Броз да се усидри у НАТО,али је морао оно што је СТАЉИН и БРЕЖЊЕВ показао пратим. Судбина маленог ДОДИКА,је у ПУТИНОВОМ киригентском штапићу. Могао би изгубити све.

Name

david86

22.08.2020 21:52

Svaka cast. Ovo je za pohvaliti. Svaka saradnja sa Rusima je u nasem interesu. Samo naprijed braco!

ODGOVORITE
Name

D

22.08.2020 22:21

Na geostrateškom nebu svako mora da nađe poziciju. Male teritorije moraju da se šlepaju uz velike jer bi same bile beznačajne i slabe. Zar nije onda bolje šlepati se uz državu čiji su interesi slični vašim ili uzaludno treba vapiti za podrškom onih koji će vas gledati kao niža bića zauvijek? Nečiji igrači moraju biti... I Belgija je i Luksemburg je i Malta je... Tako to ide.

ODGOVORITE
Name

Apolo 11

23.08.2020 00:32

Još kredit od Rusa i narod malo više da napusti RS i dobra vojna baza smo za Ruse a potpisi sa Nato to ništa ko prije uleti njegovo. Moj narode glasajte za Milorada,budite saučesnici u svemu ovome.

ODGOVORITE
Name

Lale

23.08.2020 05:58

I u čemu je problem? Što je neko prodao neki motor 2017?

ODGOVORITE
Name

re lale

23.08.2020 07:56

Pa bolan ne bio, nije neko prodao nekom neki motor, nego je BiH ocigledno sad umijesana u ratove koji EU vodi sa Rusima. Naime preko nas Rusi zaobilaze te sankcije!! Pa reci ti meni jel nama to treba da se mi zamjeramo EU u koju gle cuda sav bosanski narod bjezi. Sto ne idu za Rusiju? RS i njen sizofreni vodja citavu drzavu Bosnu uvaljuju u probleme svjetskih razmjera. Neka se niko ne cudi kad se uskoro cirkus od entiteta ukine jer je ocigledno da ovakvo uredjenje ostavlja prostora lopovima svakojakog kalibra da rade sta hoce!!

Name

Srpski gej

23.08.2020 13:23

Za re lale. Ne znam sta vama Bosnjacima treba, Eu ili ne, ali nama Srbima treba podrska jedne jake svjetske sile, u ovom slucaju je to Rusija. Na koji nacin cemo doci do te podrske to je nebitno. Vama ne smeta da masete turskim zastavama kako bi dobili naklonost Erdogana, cak i tijesno saradjujete sa tim diktatorom i nesto ne brinete za reakciju EU.E pa ne brinemo ni mi kako ce EU reagovati. Svaka dosadasnja reakcija EU je bila protiv srpskog naroda ili neutralna, ako je bilo bas ocigledno da je neki drugi narod protiv Srba cinio nesto lose. EU prema nama ne moze biti gora nego sto je sada. Za odlazak naroda u EU se ne sikiraj, njima treba civilizovane i jeftine radne snage, a to je cijeli Balkan.Nisu ludi da sjeku granu na kojoj sjede.

Name

Logika

23.08.2020 06:00

I šta i kome smeta ovaj posao. Čovjek je uvezao robu i platio sve obaveze u RS, izvezao robu i platio sve obaveze u RS, ostvario dobit koju troši u RS. Šta tu ima sporno. Sporan je Milorad sa nesposobnom vlašću koji unišriše privredu RS i zadužiše i naše unuke.

ODGOVORITE
Name

А

23.08.2020 06:16

Бухаха. Сагни, сагни се још.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

23.08.2020 07:34

Nije problem u trgovini i Tito je to radio,problem je što samo par ljudi ima korist od toga.

ODGOVORITE
Name

Realno

23.08.2020 07:47

Od novembra 2017. do decembra 2019.godine ministar trgovine u Savjetu ministara BiH bio je Mirko Šarović koji je odobravao uvoz i izvoz na nivou Bosne i Hercegovine. Znači SDS je sa koalicionim partnerima činio Savjet ministara, a nije niko iz SNSD - a.

ODGOVORITE
Name

Slijede mu sankcije EU

23.08.2020 07:52

Sad ce Dodik dobit po ušima i od EU. Sankcije su već spremne za DODIKA i pojedine članove SNSD

ODGOVORITE
Name

Empirija korupcija

23.08.2020 07:56

A koliko od ovoga ide za partiju, preciznije za šefa..?? Kolika je njegova milošta, u prevodu reket..?? Pitanje je za kladionice i kladioničare, ali i vojno političke i ostale dokone analitičare. Mala sigurno nije, u priče je on ušao, kada 'svoje' ište onda je to ama ha. I nema jahnije da je u ovom entitetu pristavljena, a da on nije umočio svoje prste. Samo dokle.

ODGOVORITE
Name

Realno

23.08.2020 08:44

Od novembra 2017. do decembra 2019.godine ministar trgovine u Savjetu ministara BiH bio je Mirko Šarović koji je odobravao uvoz i izvoz na nivou Bosne i Hercegovine. Znači SDS je sa koalicionim partnerima činio Savjet ministara, a nije niko iz SNSD - a.

ODGOVORITE
Name

Albanac

23.08.2020 10:52

Opet bi trebalo bombardovat..nisu se dovoljno opametili Akteri prijasnjih i sadasnjih nacionalistickih desavanja

ODGOVORITE
Name

Ahahah

23.08.2020 12:21

Ova dva covjeka ne lice uopste

ODGOVORITE
Name

Do dick

23.08.2020 13:59

Na aparatima. Nema CIKa, nema dobiti izbore. Jedino ako Putin ima interes da Do Dick i dalje ruši RS.

ODGOVORITE
Name

синип

23.08.2020 16:29

Украјинци имају моторе које не могу да продају Русији јер је Украјина завела санкциеј Русији. Украјинцима требају паре а Русима мотори. Остатак закључите сами. :-)

ODGOVORITE