СНСД на услузи Кремљу: Русија преко БиХ увозила војну опрему

Од новембра 2017. до децембра 2019. године је украјински произвођач мотора за летјелице "Мотор Сицх ЈСЦ" преко те компаније из Бијељине у Русију послао више од 250 милиона долара вриједне дијелове мотора за хеликоптере. Три компаније које су учествовале у трансакцијама су под директном контролом компаније "Мотор Сицх", неколико особа повезаних са руском војском и истакнутим СНСД-овцем.

Република Српска 22.08.2020 | 19:13
СНСД на услузи Кремљу: Русија преко БиХ увозила војну опрему

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик поновио је да БиХ, без сагласности ентитета РС, неће постати чланица НАТО-а. Тај став Додик и његови истомишљеници објашњавају улогом Алијансе у бомбардовању РС и сусједне Србије 90-их година прошлог вијека.

С обзиром да су управо Додик и његов Савез независних социјалдемократа (СНСД) били међу највећим заговорницима чланства БиХ у НАТО-у у периоду када су сјећања на то бомбардовање била много свјежија, аргументација коју данас нуде није баш најувјерљивија. Стварна позадина су, наводно, персонални и ускостраначки интереси који немају никакву везу са бомбардовањем, те националним или ентитетским интересима којима се објашњава противљење интеграцији БиХ у НАТО.

На основу веза са Москвом, једна је бијељинска компанија блиска СНСД-у само у 2018. години остварила добит већу од милион и по КМ. Та је компанија дио шеме која за циљ има јачање руске војне моћи.

Од новембра 2017. до децембра 2019. године је украјински произвођач мотора за летјелице "Мотор Сицх ЈСЦ" преко те компаније из Бијељине у Русију послао више од 250 милиона долара вриједне дијелове мотора за хеликоптере. Три компаније које су учествовале у трансакцијама су под директном контролом компаније "Мотор Сицх", неколико особа повезаних са руском војском и истакнутим СНСД-овцем.

Овај пословни аранжман су прво у јулу 2019. године открили украјински медији, али то није омело актере да наставе са његовом реализацијом, упркос чињеници да намеће питања о подршци украјинских компанија руској одбрамбеној индустрији у контексту тензија између ове двије земље.

С друге стране, из Кремља су у неколико наврата тврдили да су за потребе јачања свог одбрамбеног сектора успјели избјећи овисност о увозу из Украјине, нарочито када су у питању дијелови мотора за летјелице.

- Могу рећи да више нема зависности од украјинске производње. Ријешили смо проблем са авионима, ВК-2500 замијенио је ТВ3-117 у војној авијацији – казао је у мају 2018. године замјеник руског премијера Јуриј Борисов.

Кроз хисторију се Русија ослањала на Украјину по питању набавке авионских мотора за војну и цивилну употребу. Мотор ТВ3-117, којег производи "Мотор Сицх", дуго је био заштитни знак руских војних хеликоптера, укључујући и модел Ми-24 и нападачки хеликоптер Ми-28.

Бивши предсједник Украјине Петро Порошенко је 2014. године издао наредбу којом забрањује извоз војне опреме у Русију. Иако је та наредба ограничила извоз, ипак га није успјела у потпуности зауставити.

Шест мјесеци прије него што је Борисов прогласио "независност Русије од увоза из Украјине", тачније 29. новембра 2017. године, "Мотор Сицх" је послао неколико пошиљки дијелова са ознаком "резервни дијелови за моторе ТВ3-117ВМ серије 2, ТВ3-117ВМА серије 2, за цивилно зракопловство" у БиХ, односно у Бијељину. Према подацима, пошиљку је примила компанија Инжињеринг – БН" из Бијељине.

Укупна пошиљка је подијељена у 20 појединачних пошиљки укупне тежине 121,4 килограма, а њена процијењена вриједност је око 315.000 долара.

Нешто мање од два мјесеца касније, 22. јануара 2018. године, 19 пошиљки идентичне комбиниране тежине је компанија "Инжињеринг – БН" извезла у Русију.

Двије руске компаније којима је намијењена пошиљка из БиХ биле су "Вертолетнyе Комплексy и Многофунктсионалнyе Системy ЛЛЦ" (ВКМС ЛЛЦ) и "Двигатели Владимир Климов-Мотор Сицх" (ВК-МС ЦЈСЦ). На исти начин је из Украјине у Русију допремљено још неколико пошиљки, све до децембра 2019. године, открио је Цхрис Беневенто из Саyари Аналyтицса.

Занимљиво је да руски подаци о увозу наводе само дијелове, али не и њихову крајњу намјену. Много више информација откривају подаци о украјинском извозу. Осим назива дијела, наведени су подаци за који мотор се тај дио користи.

Тако, примјера ради, 22. јануара 2018. у руским увозним подацима наведени су 54,18 килограма пошиљке "разних осовина" из компаније из БиХ. Нешто раније, 29. новембра 2017. године, извозни подаци из Украјине наводе пошиљку идентичне тежине са прецизним спецификацијама.

Из украјинских података о извозу јасно је да је "ВКМС ЛЛЦ" увозио дијелове за цивилну варијанту хеликоптерског мотора ТВ3-117. С друге стране, "ВК-МС ЦЈСЦ" увозио је дијелове за цивилну варијанту мотора АИ-9В - помоћну јединицу која се користила за покретање ТВ3-117. Иако се чини да подаци о трговини показују да се ради о увозу за цивилне потребе, хисторија набавки "ВК-МС ЦЈСЦ" показује да то можда није случај.

Подаци из службене руске базе података о набавкама откривају да је "ВК-МС ЦЈСЦ" имала један уговор у 2018. години. У уговору, потписаном у фебруару 2018. године, руска Национална гарда ангажирала је "ВК-МС ЦЈСЦ" на ремонту 10 АИ-9В мотора, а радови на тим моторима завршени су осам мјесеци касније.

Будући да је укључено 10 појединачних јединица, рачуни послани по завршетку радова раздијељени су у 10 дијелова. Свака фактура садржи документ 836. војног представништва, тијела руског Министарства одбране за контролу квалитете војне опреме.

Уз то, фактура сваког мотора садржи поље с ознаком "власник имовине", које назначује коме мотор припада. За сваки мотор је као власник наведена "Војна јединица 3694".

"Војна јединица 3694" је јединица националне гарде под надлежношћу Министарства унутрашњих послова. Сједиште јој је у граду Балабаново у близини Москве.

Детаљнији преглед компанија укључених у увоз дијелова хеликоптерског мотора из Украјине преко БиХ открива директне везе с руским војним индустријским комплексом. Два руска увозника, "ВКМС ЛЛЦ" и "ВК-МС ЦЈСЦ", јасно су повезани. Осим што имају московске адресе у непосредној близини, имају и истог генералног директора - Виктора Федоровича Денисова, бившег команданта руске авијације.

Компанија "ВК-МС ЦЈСЦ" регистрирана је 2002. године. Њени оригинални оснивачи били су државна руска ваздухопловна корпорација "МИГ" (50 процената), "Мотор Сицх" (20 процената) и директор компаније "Мотор Сицх" Пјотр Иванович Кононенко (30 процената). Нејасно је да ли су оригинални оснивачи још увијек власници акција компаније.

Компанија "ВКМС ЛЛЦ" основана је 2011. године, а основале су је компаније "Лосинyи Остров ЛЛЦ" (60 посто), "Тсентр Исследованиy, Анализа и Маркетинга ЛЛЦ" (20 посто); и Кононенко (20 посто). "Лосинyи Остров ЛЛЦ" је у власништву Вјачеслава Александровича Богуслајева (80 посто), предсједника Мотор Сицха и бившег украјинског парламентарца, те Кононенка. Богуслајев је тренутно крајњи власник компаније "ВКМС ЛЛЦ" преко контролног удјела у компанији "Лосинyи Остров ЛЛЦ".

"Тсентр Исследованиy, Анализа и Маркетинга ЛЛЦ" је у власништву Денисова, Сергеја Александровича Дудина и Анатолија Петровича Ситнова, а сваки је власник приближно трећине компаније. Дудин је финансијски директор "ВК-МС ЦЈСЦ", а Ситнов је предсједник Управе.

Посредничка компанија "Инжињеринг – БН" из Бијељине има нешто мање транспарентне податке. Оснивачи су Виктор Федорович Денисов, генерални директор "ВКМС ЛЛЦ-а" и "ВК-МС ЦЈСЦ", и Валериј Автушенко, бивши замјеник шефа војног зрачног транспорта у саставу руских оружаних снага и комерцијални директор "ВК-МС ЦЈСЦ".

Директор компаније је Саво Цвијетиновић, држављанин БиХ из Бијељине. Цвијетновић је један од оснивача СНСД-а, странке које одржава присне везе са Кремљом, а такођер је на челу Српско-руске заједнице "Завет".

Цвијетиновић је у разговору за украјинске медије казао да га је Богуслајев лично замолио да покрене компанију у Бијељини.

Цвијетиновић је познат по блиским везама са Русијом, те по заступању проруских ставова у БиХ. О тим везама свједоче и фотографије, које он објављује и на друштвеним мрежама.

На конференцији у Владикавказу у Сјеверној Осетији 2014. године, која је организована поводом годишњице руско-грузијског рата из 2008. године, Цвијетиновић је био делегације, коју су такође чинили проруска српска аналитичарка Драгана Трифковић, тадашњи новинар и садашњи амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански, те наводни члан руске приватне војне компаније "Wагнер група" Олег Шимуњак.

Шимуњак је, према подацима украјинских служби, био директан учесник сукоба у Украјини. Он је у интервјуу Федералној новинској агенцији, руском информативном порталу за који се наводи да је сестринска организација олигарха Јевгенија Пригожина, негирао да ради за "Wагнер групу".

Шимуњакове везе са БиХ сежу још из периода рата, када се као добровољац борио на овдашњим ратиштима. О тим је искуствима опширно писао под књижевним псеудонимом Олег Валецки. Украјинска организација "Миротворац" је на својој страници објавила биографију Олега Шимуњака, у којој се као његова националност наводи Босанац, тврди се да посједује држављанство БиХ, а професионално искуство у прошлости му је уско везано за БиХ.

Седмог августа 2014. године су Цвијетиновић и Шимуњак скупа летјели из Москве у Владикавказ, а затим су се скупа вратили у Москву 9. августа, да би се Цвијетиновић и Лазански истим летом вратили у Београд 10. августа.

Према званичним подацима за 2018. годину, компанија "Инжињеринг – БН" из Бијељине је са само два запослена радника у тој години остварила промет од 15.795.186 КМ, те добит од 1.674.765 КМ.

(Фактор)

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Ђорђе

22.08.2020 18:29

Анкета: Назив, или одазива се, за Додика: 1. "МИЛЕ РОНХИЛ". 2. "МИЛЕ ВАКЦИНА, 3. "ЛАКТАШ-ЕНКО" или 4. Ваш приједлог... Поздрав...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

22.08.2020 19:31

Сваки предсједник БОРС-а је на дузност долазио као цлан СДС-а, а онда је врло брзо постајао цлан СНСД-а. Или је Дудук изузетно способан, или је СДС одавно супаљ и велика сметња на политицком небу Српске? Бице да је ово друго!

Name

АЈ.ба

22.08.2020 19:35

МАЛИ ЛОЛА / МА-нипулатор ЛИ-чемер, ЛО-пов ЛА-жов.!

Name

Вирус

22.08.2020 20:06

Ови из Федерације све знају дал нису мало љубоморни сто немају ста за Турску.

Name

За лудог ..милојка..

22.08.2020 20:32

Миле акп си тотално пролупо бјези одмах тим хеликоптером у то своје гнијездо немој се играти са народом

Name

075

22.08.2020 21:38

Велике економске санкције за тзв бољи ентитет у БиХ на видику.

Name

Ре Вирус

23.08.2020 03:35

Не брини ти за Федерацију, нису љубоморни. На отпад из Русије? Само ви узивајте уз свог Бају и његове прице/лази. Да нисте ви мозда љубоморни?

Name

Ре Вирус

23.08.2020 06:01

Ови из Федерације и ови из РС-а у Турску продају храну. Продају зивот а не смрт.

Name

Ја

23.08.2020 06:34

И ја би то радио да ме мозе запасти. Ста цу кад волим лову. Нек се јави ко ју неволи.

Name

075

23.08.2020 07:06

@Ђорђе 4. Најјаче економске санкције "бољем" ентитету у БиХ!

Name

Никола

23.08.2020 07:17

Миле Цар, Краљ

Name

С. Исовиц

23.08.2020 08:35

Лоповлуку нигдје краја нема....

Name

Директ

24.08.2020 09:22

Никола, Додик је краљ поноћи, просјак зоре.

Name

Е

22.08.2020 18:50

Вид ти Баје и осмјеха! Дај да му неко да лизало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лала

22.08.2020 19:27

лаки кад додје време да се одговара за толика злодела поцињена неце бити лако.

Name

Ре лала

23.08.2020 06:07

Еј лало а гдје писе да је додик иста потписао. Па ни куповину виле није он потписивао вец други. Кад додје до суда сви це други одговарат а он не. Способан је свака цаст

Name

!!!

22.08.2020 18:55

Све љепсе од љепсег. Ако ме сјецање не вара, Саво Цвјетиновиц је био на целу БОРС-а у мандату прије Цургуза. Мислио сам тада да је он нестранацка лицност, а гле он ти ако је овом тексту вјеровати 1 од осниваца крстасте црвене рузе? Не'к нам је драги бог на помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре !!!

23.08.2020 06:42

Он није био један од осниваца СНСД-а. Тек касније је уцлањен у ову странку.

Name

Ре

23.08.2020 07:07

Саво луда главо лопове..

Name

Зоки

22.08.2020 18:57

Све сами преваранти и лопови добро РСа уопсте постоји.Цовијек који је за кратко вријеме себи створио басословно богаство на овим просторима је Додик,а РСа никад горе није стајала од постојања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.08.2020 19:36

А какве тек санкције од ЕУ се могу оцекивати?

Name

Посматрач

23.08.2020 06:01

Није Саво Цвјетиновић никакав оснивач СНСД па ни у Лопарама. СНСД на овом подручју су оснивали И водили неки много храбрији, поштенији, одговорнији људи а њега међу њима није било. Позиван је да се учлани у СНСД И није хтио. У СНСД Лопара се учланио прије 10-ак година када је понуђен да буде кандидат за начелника Лопара. Према томе, никакав оснивач СНСД он није.

Name

Ре Ре

23.08.2020 06:10

Никакве,заборави на то

Name

Ре Посматрац

23.08.2020 09:24

Ми јос не знамо ста је од овог легално, а ста није, ако није. Узимати здраво за готово, без провјере је обицна глупост, које овдје изгледа не мањка. Кад вец говорите о храбрости и постењу, реците бар и голему опстепознату цињеницу да Саво и ини нису потурили своја ледја кад је требало, ни овај мајевицки крај не би био дио РС. Не знам колико и ста сте ви у то вријеме потурили у исту сврху.

Name

Влајко

22.08.2020 19:39

Ви постасте НАТО играчи....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрт фашизму

22.08.2020 21:18

РЕ Е мој Влајко то ти сад видио да сте НАТО играчи ! Стварно си га “ Бистар” нема шта ??!!

Name

Ре Ре Посматрач

23.08.2020 14:45

Моје упозорење се односило само на нечију констатацију да је Саво, наводно, један од оснивача СНСД и ништа друго. У вријеме оснивања и ширења одбора СНСД по општинама РС дотични није био ни близу људи који си тада имали храбрости да то раде, па ни као посматрач. Његов ратни пут ми је добро познат и ништа ту не оспорава. И моја леђа су за вријеме рата била на подручју гдје и његова. А пошто ниси схватио о којој врсти храбрости сам у свом претходном прилогу говорио боље би ти било да ниси ништа ни написао. Паметан изводи закључке из онога што је написано, а БУДАЛА из онога и што није написано.

Name

клемент

22.08.2020 20:41

па миле мора да показе лојалност кремљу који га јос стити , а цијену тога платицемо ми градјани рс касније , мало касније

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија-Иљуша

23.08.2020 07:29

Није Русија Америка. Покушао је Броз да се усидри у НАТО,али је морао оно што је СТАЉИН и БРЕЖЊЕВ показао пратим. Судбина маленог ДОДИКА,је у ПУТИНОВОМ киригентском штапићу. Могао би изгубити све.

Name

давид86

22.08.2020 21:52

Свака цаст. Ово је за похвалити. Свака сарадња са Русима је у насем интересу. Само напријед брацо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

22.08.2020 22:21

На геостратешком небу свако мора да нађе позицију. Мале територије морају да се шлепају уз велике јер би саме биле безначајне и слабе. Зар није онда боље шлепати се уз државу чији су интереси слични вашим или узалудно треба вапити за подршком оних који ће вас гледати као нижа бића заувијек? Нечији играчи морају бити... И Белгија је и Луксембург је и Малта је... Тако то иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

23.08.2020 00:32

Још кредит од Руса и народ мало више да напусти РС и добра војна база смо за Русе а потписи са Нато то ништа ко прије улети његово. Мој народе гласајте за Милорада,будите саучесници у свему овоме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лале

23.08.2020 05:58

И у чему је проблем? Што је неко продао неки мотор 2017?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре лале

23.08.2020 07:56

Па болан не био, није неко продао неком неки мотор, него је БиХ оцигледно сад умијесана у ратове који ЕУ води са Русима. Наиме преко нас Руси заобилазе те санкције!! Па реци ти мени јел нама то треба да се ми замјерамо ЕУ у коју гле цуда сав босански народ бјези. Сто не иду за Русију? РС и њен сизофрени водја цитаву дрзаву Босну уваљују у проблеме свјетских размјера. Нека се нико не цуди кад се ускоро циркус од ентитета укине јер је оцигледно да овакво уредјење оставља простора лоповима свакојаког калибра да раде ста хоце!!

Name

Српски геј

23.08.2020 13:23

За ре лале. Не знам ста вама Босњацима треба, Еу или не, али нама Србима треба подрска једне јаке свјетске силе, у овом слуцају је то Русија. На који нацин цемо доци до те подрске то је небитно. Вама не смета да масете турским заставама како би добили наклоност Ердогана, цак и тијесно сарадјујете са тим диктатором и несто не бринете за реакцију ЕУ.Е па не бринемо ни ми како це ЕУ реаговати. Свака досадасња реакција ЕУ је била против српског народа или неутрална, ако је било бас оцигледно да је неки други народ против Срба цинио несто лосе. ЕУ према нама не мозе бити гора него сто је сада. За одлазак народа у ЕУ се не сикирај, њима треба цивилизоване и јефтине радне снаге, а то је цијели Балкан.Нису луди да сјеку грану на којој сједе.

Name

Логика

23.08.2020 06:00

И шта и коме смета овај посао. Човјек је увезао робу и платио све обавезе у РС, извезао робу и платио све обавезе у РС, остварио добит коју троши у РС. Шта ту има спорно. Споран је Милорад са неспособном влашћу који унишрише привреду РС и задужише и наше унуке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

23.08.2020 06:16

Бухаха. Сагни, сагни се још.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

23.08.2020 07:34

Није проблем у трговини и Тито је то радио,проблем је што само пар људи има корист од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

23.08.2020 07:47

Од новембра 2017. до децембра 2019.године министар трговине у Савјету министара БиХ био је Мирко Шаровић који је одобравао увоз и извоз на нивоу Босне и Херцеговине. Значи СДС је са коалиционим партнерима чинио Савјет министара, а није нико из СНСД - а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слиједе му санкције ЕУ

23.08.2020 07:52

Сад це Додик добит по ушима и од ЕУ. Санкције су већ спремне за ДОДИКА и поједине чланове СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија корупција

23.08.2020 07:56

А колико од овога иде за партију, прецизније за шефа..?? Колика је његова милошта, у преводу рекет..?? Питање је за кладионице и кладионичаре, али и војно политичке и остале доконе аналитичаре. Мала сигурно није, у приче је он ушао, када 'своје' иште онда је то ама ха. И нема јахније да је у овом ентитету пристављена, а да он није умочио своје прсте. Само докле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

23.08.2020 08:44

Од новембра 2017. до децембра 2019.године министар трговине у Савјету министара БиХ био је Мирко Шаровић који је одобравао увоз и извоз на нивоу Босне и Херцеговине. Значи СДС је са коалиционим партнерима чинио Савјет министара, а није нико из СНСД - а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Албанац

23.08.2020 10:52

Опет би требало бомбардоват..нису се довољно опаметили Актери пријасњих и садасњих националистицких десавања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахахах

23.08.2020 12:21

Ова два цовјека не лице уопсте

ОДГОВОРИТЕ
Name

До дицк

23.08.2020 13:59

На апаратима. Нема ЦИКа, нема добити изборе. Једино ако Путин има интерес да До Дицк и даље руши РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

23.08.2020 16:29

Украјинци имају моторе које не могу да продају Русији јер је Украјина завела санкциеј Русији. Украјинцима требају паре а Русима мотори. Остатак закључите сами. :-)

ОДГОВОРИТЕ