Afera po svakom glavnom tužiocu u BiH

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH) u ponedjeljak, 17. avgusta, registrovao je predmet protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, potvrdila za Radio Slobodna Evropa (RSE) glavna disciplinska tužiteljica Kancelarije disciplinskog tužioca VSTV-a BiH Alena Kurspahić Nadarević.

Bosna i Hercegovina 20.08.2020 | 21:23
Afera po svakom glavnom tužiocu u BiH

Prema njenim riječima, predmet je registrovan po službenoj dužnosti, a na osnovu medijskih objava koji se odnose na naplatu spornih troškova najma stana u Sarajevu.

VSTV BiH nezavisni je organ čiji je osnovni zadatak imenovanje sudija i tužilaca u državi.

„Ovo je redovna procedura Ureda zasnovana na zakonu o VSTV-u BiH, koji propisuje ovlaštenje Ureda da postupa na vlastitu inicijativu u slučajevima kada postoje navodi o eventualnom kršenju službene dužnosti, odnosno o mogućnosti počinjenja disciplinskog prekršaja od strane nosioca pravosudne funkcije u BiH“, kaže Kurspahić Nadarević.

Pitanje Gordane Tadić

Dnevni list ‘Oslobođenje’ iz Sarajeva je objavilo tekst u kojem je priložilo dokumentaciju kako je glavna tužiteljica BiH, Gordana Tadić, od države Bosne i Hercegovine naplatila naknadu za smještaj u Sarajevu, u stanu u kojem navodno nikada nije ni boravila.

Tadić je u tužbi protiv BiH, podnesenoj 13. marta 2019. godine, navela da je od 1. aprila 2016., pa sve do 28. februara 2019. godine bila podstanar u stanu Milana Milidraga u Gradačačkoj 29, u Sarajevu. Kao dokaz je priložila Ugovor o zakupu stana potpisan 1. juna 2015. godine.

Sud BiH je u decembru 2019. presudio da država BiH Gordani Tadić, pored ostalih troškova, isplati i 5.250 KM (oko 2.125 eura), za troškove smještaja u toku rada. Tadić je BiH ponovo tužila 31. decembra 2019. i tražila da joj se nadoknade troškovi odvojenog života i smještaja od 1. marta 2019. do 31. decembra 2019. godine.

Gordana Tadić nije odgovarala na upite RSE o tome da li je naplaćivala naknadu stana u kome nije boravila, kako je objavio sarajevski dnevni list.

Tužilaštvo BiH odbacuje navode medija

Istovremeno, Tužilaštvo BiH je u zvaničnom dopisu obavijestilo javnost da navodi o navodnim nezakonitostima prilikom naplate potraživanja za troškove smještaja glavne tužiteljice Gordane Tadić, nisu tačni.

“Izneseni navodi i konstrukcije, predstavljaju providni pokušaj osvete zbog nekoliko predmeta sistemskog kriminala i korupcije, koje je Tužilaštvo BiH pokrenulo i procesuira u posljednje vrijeme. Glavna tužiteljica podnijeće tužbu za klevetu protiv autora spornog članka, kao i medija koji su prenijeli navedeni sadržaj, ukoliko isti nakon objave demantija ne bude uklonjen”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Kako je za RSE potvrđeno iz Ureda disciplinskog tužioca, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić će i dalje vršiti funkciju do okončanja istrage, koju Ured mora okončati u naredne dvije godine, od dana kada je zaprimio prvu informaciju o povredi dužnosti sudije ili tužioca.

Glavna disciplinska tužiteljica Kancelarije disciplinskog tužioca VSTV-a BiH Alena Kurspahić Nadarević kaže za RSE kako slučaj glavne tužiteljice Gordane Tadić nije ‘izolovan’, jer su do sada već postojali predmeti koji su formirani na osnovu medijskih objava, koji se ‘provjeravaju i istražuju’.

Afere koje su potresale bh. Tužilaštvo

Od formiranja Tužilaštva BiH, u januaru 2003. godine, niti jedan glavni tužilac do sada nije završio svoj mandat, a da ga nisu pratili skandali i kontroverze.

Marinko Jurčević, koji je bio prvi glavni tužilac ove institucije, 2008. godine je otišao na bolovanje, nakon čega je uslijedila i ostavka na ovu poziciju. Nakon ostavke, Jurčević se više nikada nije vratio poslovima u pravosudnim institucijama. Kasnije je kao razlog navodio brojne pritiske kojima je bio izložen, ali je i za RSE svojevremeno izjavio da se sa mjesta glavnog tužioca sklonio, jer je, kako je rekao, ‘vidio da dolaze podobne tužioci i sudije’.

Nedugo nakon odlaska Jurčevića, VSTV BiH je 2008. godine imenovao Milorada Barašina za glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Međutim, ni Barašin nije slavno završio svoju karijeru na mjestu glavnog tužioca.

Skoro godinu dana trajala je istraga o Barašinovim “neprimjerenim kontaktima” sa pripadnicima kriminalnog miljea. Fotografije, videosnimci i na kraju izvještaj Obavještajno-sigurnosne Agencije BiH (OSA), potvrdili su medijske napise kako je glavni tužilac Milorad Barašin bio u kontaktu s osobama za koje se sumnja da su krijumčarile oružje iz BiH u zemlje koje su pod embargom Ujedinjenih nacija (UN). Naime, u izvještaju OSE-e Barašin se dovodio u vezu sa Slobodanom Tešićem, koji se zbog šverca oružja nalazi na UN-ovoj crnoj listi, te direktorom njegove firme u BiH "Bosnia spec eksport" Draganom Kapetinom, sa kojim je glavni tužilac bio u stalnom telefonskom kontaktu.

Na ovaj način Barašin je, kako je tada naveo VSTV BiH, doveo u pitanje kredibilitet Tužilaštva i bio je suspendovan sa mjesta glavnog tužioca do okočanja disciplinskog postupka. Postupak je okončan tako što su predstavnici Prvostepene disciplinske komisije i Milorad Barašin napravili Sporazum o zajedničkoj saglasnosti o utvrđivanju disciplinske odgovornosti.

Barašin je kažnjen smjenom sa funkcije glavnog državnog tužioca 2011. godine, kao i premještanjem na mjesto tužioca u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH. Tom prilikom smanjena mu je i plata na iznos od deset posto u periodu od tri mjeseca. Preminuo je 2018. godine.

Nakon smjene Barašina, poziciju glavnog tužioca u državi je preuzeo Goran Salihović, koji je prije toga obavljao dužnost predsjednika Opštinskog suda u Sarajevu. Salihović je na dužnost glavnog državnog tužioca stupio 1. februara 2013. godine. Tri godine kasnije, 2016. godine, Salihović je suspendovan i to nakon afere "Transkript", u čijem su središtu novinar Mato Đaković i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i sadašnji član predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Povod za pokretanje istrage su transkripti presretnutih telefonskih razgovora između Milorada Dodika i novinara Mate Đakovića, a u kojima se, navodno, potvrđuje da će istraga protiv Dodika u slučajevima "Pavlović banka", "Bobar banka", i aferi "zlato" biti obustavljena.

Protiv Salihovića je prvo pokrenut disciplinski postupak, a nakon toga podignuta je optužnica, u decembru 2018. godine, za zloupotrebu položaja i ovlasti. Salihović se tereti da je pribavio imovinsku korist u iznosu višem od 25 hiljada eura, odnosno, da je od februara 2013. do septembra 2016. godine postupao suprotno Odluci o uslovima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, čime je prekoračio limit potrošnje u zemlji i inostranstvu.

Ovaj predmet je do sada bio u nadležnosti tri suda (Suda BiH, Opštinskog suda Sarajevo i Kantonalnog suda).

Salihović je krajem januara 2019. negirao krivicu u Sudu BiH, a ubrzo je, početkom februara iste godine, taj Sud donio rješenje kojim se postupak protiv njega prenosi na Opštinski sud, zbog, kako je tada obrazloženo, „osiguranja nepristrasnog i pravičnog suđenja”.

Opštinski sud Sarajevo je kasnije opozvao ročište kada je suđenje trebalo početi i donio rješenje kojim se proglašava nenadležnim za odlučivanje u ovom predmetu, nakon čega je spis dostavljen Sudu BiH na odluku o prijenosu vođenja krivičnog postupka nadležnom sudu. Sud BiH je, po zaprimanju rješenja, predmet vratio Opštinskom sudu, uz odgovarajuće obrazloženje, da bi spis, zbog zaprijećene kazne, potom bio upućen Kantonalnom sudu Sarajevo na rješavanje. Suđenje Salihoviću je u toku i vodi se pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Posljednje ročište održano je u februaru ove godine.

Sve koruptivne radnje dosadašnjih glavnih tužilaca u BiH otkrili su bosanskohercegovački novinari.

Nakon Salihovićeve suspenzije, u septembru 2016. godine, odlukom VSTV-a BiH Gordana Tadić imenovana je za vršiteljicu dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Prije toga obavljala je funkciju zamjenice glavnog tužioca. U januaru 2019. godine imenovana je za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH.

“Činjenica da do sada niti jedan glavni tužilac državnog tužilaštva nije završio svoj mandat govori o tome da je BiH u stvari zarobljena država, u kojoj pojedinci u pravosudnom sistemu mogu da rade šta hoće, a nerijetko su i sami dio velikih afera”, kaže za RSE Branislav Borenović, član posebne istražne komisije Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu.

Posebna Parlamentarna komisija za utvrđivanje stanja u pravosuđu, čiji je Borenović član, formirana je u maju 2019. godine, nakon još jedne afere u pravosuđu, pod nazivom "Potkivanje".

U ovoj aferi nisu učestvovali glavni tužioci, ali se u njoj spominjao prvi čovjek, odnosno predsjednik VSTV BiH Milan Tegeltija.

U toj aferi se na videosnimku Tegeletija dovodio u vezu sa koruptivnim radnjama, odnosno da je preko posrednika, inače službenika SIPA BiH, ugovarao klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u bh. pravosuđu.

Tužilaštvo BiH kasnije je podiglo optužnicu protiv aktera, a Tegeltija je oslobođen sumnji, a u slučaju se pojavio kao svjedok.

Kritike EU

Stanje u pravosuđu je kritikovala i Evropska unija (EU).

Evropska komisija (EK), u junu ove godine, upozorila je VSTV BiH da bi mogla da obustavi dalje finansiranje reforme pravosuđa u BiH, koje realizuje preko tog vijeća.

U pismu koje su uputili predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji napomenuli su kako se predugo čeka na reforme pravosuđa, te da je "stanje pravosudnog sistema razlog za zabrinutost".

Tada su iz Ureda portparola EK u Briselu potvrdili za RSE da “zbog zabrinjavajuće ograničenih rezultata u postizanju ciljeva reforme pravosuđa u proteklim godinama, a posebno u oblasti integriteta, Komisija preispituje svoju podršku pravosuđu putem VSTV-a BiH.

Rajnhard Pribe (Reinhard Priebe), nezavisni pravni stručnjak i njemački sudija, koji je radio u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji na unapređenju pravosudnog sistema, u svom specijalnom izvještaju na 25 strana, ukazao je na zabrinjavajuće nedostatke, koji je predstavljen početkom decembra 2019. godine u Briselu.

Na loše stanje u pravosuđu godinama ukazuju i nevladine organizacije u BiH.

U posljednjem izvještaju Transparency International BiH (TI BiH) iz 2018. godine, navodi se da pravosuđe u BiH ne funkcioniše, a da reforma, u koju je međunarodna zajednica uložila više destina miliona eura, nikada do kraja nije urađena.

“U toku je desetine disciplinskih postupaka protiv nosilaca pravosudnih funkcija, a posljednji monitoring procesuiranja korupcije pred sudovima u BiH, kaže da pravosuđe u BiH već godinama pokazuje konstantan pad efikasnosti u procesuiranju korupcije,” navodi TI BiH.

Reforma pravosuđa u BiH traje od 2003. godine i do sada su, prema podacima TI BiH, brojni donatori, među kojima preovladava EU, uložili oko 50 miliona eura.

(RSE)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Goga

20.08.2020 20:13

Uložili 50 miliona evra korupirano tužilaštvo

ODGOVORITE
Name

realnost

20.08.2020 21:09

VSTV je glavni centar korupcije, pa je zbog toga rad kompletnog tuzilsatva samo jedna farsa.

Name

Borac

21.08.2020 01:43

Kada vam za ovaj slucaj trebe 2 godine,da se resi. Nije onda ni cudo sto sve pljacke zastarevaju. Ona ce za 2 god.otici u penziju.

Name

H2O

20.08.2020 20:14

Totalna korupcija VSTV, i tuzilastvo BIH Sudstvo je u nesto boljem polozaju Mjesto da se bore protiv korupcije kriminala a oni se redovno potkivaju sto i ne kriju JAVNO...... Ovakav narod i ne zasluzuje bolje

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

20.08.2020 20:20

Malo joj netrebalo joj

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

20.08.2020 20:43

Kratak vam je rok za rešavanje, samo dvije godine vam treba da utvrdite dali je sačinjen notarski ugovor o prodaji stana. To se završi za jedan sat, klošari jedni.

ODGOVORITE
Name

Re

20.08.2020 23:03

Jes'. A distanca? Covid?

Name

Rile

20.08.2020 23:49

A tek sta se radi u MO i OS BIH po pitanju nadoknada stanarina,odvojenog zivota i prevoza,starjesine pokupovale stanove po Sarajevu i Istocnom Sarajevu doveli porodice i tu zive vec dugi niz godinaa kao putuju vikendom kuci da bi sve to ostvarili i niko nista od nadleznih ne preduzima

ODGOVORITE
Name

Max

21.08.2020 06:03

U sudovima postoji vjecita distanca(prema predmetima). Sve vise sam uvjerenja da nemaju ni strucnosti da rijese najobicniji predmet pa se vade na uticaje. Kako to da u svakoj sferi istupi neko posten a u pravosudju niko. Tamo gdje je teznja ka pravdi osnovno nacelo.

ODGOVORITE
Name

раде

21.08.2020 19:48

Гога је ок жена