Policija zabranila bogosluženje u Crkvi na Cetinju

Crnogorska policija nije dozvolila cetinjskim sveštenicima i vjernicima da priđu Crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima kako bi proslavili hramovni praznik, saopšteno je iz Crkvene opština Cetinje.

Region 19.08.2020 | 13:19
Policija zabranila bogosluženje u Crkvi na Cetinju

Policija je zaustavila saobraćaj kilometrima daleko od hrama na Ivanovim koritima, što iz Crkvene opštine Cetinje ocjenjuju kao nezakoniti i necivilizovani odnos prema služenju liturgije, koji je ove godine uzdignut na viši nivo "na krilima opšte režimske represije prema Crkvi i vjernicima iskazane proteklih mjeseci".

- Posljednjih nekoliko godina će u ljetopis toga hrama biti upisane kao najtragičnije u njegovoj istoriji. Sveštenstvu i vjernicima se, nakon vjekova neometanog bogosluženja, upravo u naše vrijeme, zabranjuje da vrše bogosluženje - navodi se u saopštenju.

Iz Crkvene opštine Crtinje napominju da se na osnovu svega može zamisliti šta bi se i kako činilo da se sprovede nezakonito oduzimanje hramova i manastira koje je planirano diskriminatorskim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

- Nije njima cilj ni uređenje odnosa među Crkvom i državom, niti obezbjeđivanje slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja. Svojim činjenjem oni žele da Crkvu svedu na partijski i ideološki servis režima. To nije uspjelo ni jačima od njih, pa neće ni njima - navodi se u saopštenju.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bozija je zadnja

19.08.2020 13:45

Ovo je nasilje nad identitetom naroda, nad vjerom u Hristosa, nad zdravim razumom. Proci ce i njihovo, upravo onako kako su uvijek silnici i tirjani prolazili, zsborsvljsjuci da du jedini vjecni Bog i narod, sve drugo je prolazno i promjenljivo...

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

20.08.2020 07:06

Ako nam je Dodik Bog onda se treba da zapitamo da li smo mi uopste vjernici.SPC je u rukama Bogova na zemlji koje ja ne priznajem i zbog toga nema potrebe da se guram pred Crkvenim vratima da udjem u njihovo zdanje.

Name

D

19.08.2020 14:46

To je stašno,kako se boga ne boje,nemoguće da cela vlast nije svjesna kome se je oduprela ,sve mogućem gospodu bogu ,nemogu da verujem ali opet kažem neka jim je bog na pomoći

ODGOVORITE
Name

Oliver

19.08.2020 15:19

Nije im trebala zabraniti trebala je sve pohapsit a popove u spuž

ODGOVORITE
Name

Re

19.08.2020 18:01

Njih u Spuž?Stvarno bih volio da objsnis