Ponovo iz BiH u CG sa negativnim serološkim testom

Vlada Crne Gore danas je odlučila da na snagu vrati raniju odluku za građane BiH i drugih zemalja prema kojoj će se u ovu državu i dalje moći ići sa negativnim serološkim testom. Takođe, ovu vijest za Klix.ba potvrdio je i bh. ambasador u Crnoj Gori Branimir Jukić.

Bosna i Hercegovina 17.08.2020 | 17:23
Ponovo iz BiH u CG sa negativnim serološkim testom

Naime, Crna Gora u petak je donijela odluku da državljani Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije ukoliko žele ući u Crnu Goru moraju posjedovati negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom.

Time su znatno bili promijenili uslove i poskupjeli prelazak granice jer tako u Crnu Goru mogu ući samo oni koji su prebolovali koronu. Ovu odluku od petka su na današnjoj sjednici, ipak, preinačili.

"S obzirom na činjenicu da su do naredbe izdate u petak u državama za koje su važili dotadašnji uslovi započeta putovanja ili je rezervisan smještaj u Crnoj Gori odlučeno je da ulazak u našu zemlju bude omogućen u skladu sa odlukom nadležnog organa i licima koja posjeduju negativan rezultat ELISA IgM testa ili negativan ECLIA test, izdat od strane registrovane laboratorije i ne stariji od 72 časa u trenutku ulaska lica u Crnu Goru pod uslovom da ta lica nisu u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravila u nekoj od država iz kojih je zabranjen ulazak", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Podsjetimo i ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić u subotu se obratio vlastima te države zbog nejasnoća vezanih za nove mjere koje su donijeli u vezi sa prelaskom granice, a koji se dotiču i građana BiH.

Kako je naveo, Ambasada BiH u Crnoj gori odmah je uputila službeni upit Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore sa molbom za pojašnjenje da li će bh. državljani moći prelaziti granicu u skladu s praksom prethodnih par sedmica, a tiče se vrste koji su u tom periodu bili potrebni za prelaz granice.

(Klix)

Komentari / 0

Ostavite komentar