Državljani BiH sa serološkim testom prelaze granicu?

Ambasador Crne Gore u BiH Obrad Stanišić rekao je da, prema njegovim saznanjima, državljani BiH mogu ući u Crnu Goru samo sa serološkim testom na virus korona, ali da još ne može ništa zvanično potvrditi.

Bosna i Hercegovina 16.08.2020 | 16:43
Državljani BiH sa serološkim testom prelaze granicu?

Stanišić je dodao da ima informaciju da državljani BiH nemaju probleme prilikom prelaska granice.

- Nemam saznanja da građani BiH imaju problema da pređu granicu pod uslovima pod kojim su i ranije prelazili u Crnu Goru i ne vjerujem da će ih i biti - rekao je Stanišić.

On je izjavio za "Dnevni avaz" da će sve nedoumice biti riješene kada Crna Gora pošalje odgovor na upit ambasadora BiH u Crnoj Gori Branimira Јukića.

Ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Јukić rekao je da je od vlasti Crne Gorezatražio pojašnjenje novih mjera koje se tiču prelaska granice, a dotiču i građane BiH.

Јukić je pojasnio da je Ambasada BiH juče uputila službeni upit Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore sa molbom za pojašnjenje da li će državljani BiH moći da prelaze granicu u skladu sa praksom od prethodnih nekoliko sedmica, a tiče se vrste testova vezanih za virus korona.

Vlade Crne Gore objavila je na svom sajtu da državljani BiH mogu ući u Crnu Goru uz negativan rezultat pi-si-ar testa na virus korona ili pozitivan rezultat antitijela na kovid 19 dobijen Elisa serološkim testom koji ne mogu biti stariji više od 72 časa.

Ova odluka odnosi se državljane zemalja sa "žute liste" na kojoj su, osim BiH, Srbija, Albanija, Australija, Izrael, Liban, Sejšeli, Singapur, SAD i Sjeverna Makedonija.

Odluka, koja je stupila na snagu danas, odnosi se i na državljane sa "zelene liste" ako su u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravili u nekoj od država sa "žute liste".

Obaveza posjedovanja testa ne odnosi se na djecu do navršene pete godine.

(Srna)

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Buljavi

16.08.2020 18:33

Ljudi koga briga za ulazak u Crnu Goru?Sta da mi radimo da dobijemo prolaz u Evropu to je pitanje.da idemo iz ovog lonca.

ODGOVORITE
Name

Lik

16.08.2020 19:51

Opet ništa nije jasno. Do sada se moglo ulaziti sa negativnim serološkim testom a od danas sa pozitivnim. Pi-si-ar test to je oko 150 km. , to se ne isplati, pogotovo kada putuje više članova porodice. Oni kao popustili a ustvari još više zakomplikovali.

ODGOVORITE
Name

Странац

16.08.2020 20:21

Може ноћас до 12 часова на ове лажне тестове да се уђе у Црну Гору.