Izložba radova sa likovne kolonije "Ozren-Kakmuž"

U Umjetničkoj galeriji Centra za kulturu i obazovanje Doboj otvorena je  izložba radova sa likovne kolonije "Ozren-Кakmuž".

Republika Srpska 12.08.2020 | 16:09
Izložba radova sa likovne kolonije "Ozren-Kakmuž"

- Kao što smo i najavljivali,  jul i avgust su mjeseci kada smo odlučili da organizujemo promociju i podršku lokalnih autora , naglasila je Vukosava Sofrenić, direktor Centra za kulturu Doboj
otvarajući izložbu koja predstavlja retrospektivu dvanaestogodišnjeg stvaralaštva kolonije.

Centar za kulturu na neki način ima i obavezu da podrži rad umjetničkih kolonija jer one profilišu slikare i daju podršku i onim ljudima koji su amateri , koji imaju priliku da uče od stručnjaka od autoriteta i na taj način razvijaju svoj likovni izraz .

Pokrovitelj likovnog saborovanja Milenko Arsenić kaže da su na koloniji u proteklih 12 godina učestvovali brojni autori koji su vremenom stasali u afirmisane umjetnike.

 “ Predstavljeno je 6 akademskih slikara i desetak amatera koji su takođe uspješni . To se vidi po djelima. Izložba će biti dostupna građanima desetak dana i pored ovih uslova kakvi jesu, mi smo smogli snage da i ove godine održimo saborovanje".

Jedan od redovnih učesnika kolonije Zoran Gojković kaže da je ovogodišnje likovno saborovanje održano sa manjim broj učesnika zbog virusa korona, a nastali radovi tradicionalno su sa motivima planine Ozren.

“ Ova kolonija ima svoja obilježja koja traju godinama. Vezana su za podneblje gdje nastaju likovni radovi . To su ambijenti, odnosno pejsaži , stare kuće  .Jedan dio radova nastaje i vajanjem , to su radovi na drvetu”, rekao je Gojković.

Izložba je za posjetioce otvorena do 27. avgusta.

(BN)

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sreto Pekara

12.08.2020 23:31

Bravo za moju direktoricu Centra za kulturu!

ODGOVORITE