Ljeto u Bijeljini protiče u znaku zabrana od kulture a ne korone?!

Ljeto u doba virusa korone je u znaku zabrana i propisanih mjera. Ipak u pojedinim većim gradovima zastupljen je kulturni sadržaj, ali se to ne može reći i za Bijeljinu…. Za sada u Semberiji možete se voziti prepunim turističkim vozićem, kupati se na prepunim bazenima, popiti piće u prepunim baštama, ali svaki drugi vid kulture je zabranjen zbog moguće zaraze.

Republika Srpska 12.08.2020 | 13:15
Ljeto u Bijeljini protiče u znaku zabrana od kulture a ne korone?!

Skoro su  tri mjeseca prošla od ukidanja vandrednog stanja, za to vrijeme u Srpskoj na snazi su epidemiološke mjere, po kojima ugostiteljski objekti rade do 23.00 sata i nema javnih okupljanja u grupama većim od pedeset osoba.

Ove mjere su zaustavile  društveni i kulturni život u Srpskoj.

U međuvremenu postanemo svjedoci nekih zanimljivih kulturnih i zabavnih sadržaja koji se ipak organizuju u pojedinim gradovima Srpske.

Činjenica je, da Banjaluka i Trebinje prednjače u tome, ali građane pomalo buni, kako to da Bijeljina kao grad budućnosti nije imala ni jedan organizovan događaj na otvorenom od početka ljetne sezone…

Tzv. slijepo poštovanje propisanih mjera, po malo buni građane, koji istovremeno, na svakom ćošku primjećuju nepoštovanje distance u prepunim ljetnim baštama, gdje su  ljudi mahom bez maski i u većim grupama.

“Bazeni su puni, kafići su puni, a to su glavni izvori zaraze. A sa druge strane, kulturna dešavanja na Otvorenoj sceni ispred Centra za kulturu nisu dozvoljena”, ističe bijeljinski glumac Nenad Blagojević.

Kategorično NE svakom javnom događaju na otvorenom uz poštovanje mjera, kosi se sa turističkim vozićem koji je ponovo zaživeo u Semberiji. Prepun putnika, taj isti vozić odveze vas do bazena, gdje ponovo izostaje distanca, a vikendom broj kupača višestruko premašuje  dozvoljeni broj od 50.

Blagojević kaže da nije isto dozvoljenih 50 osoba u manjoj ljetnoj bašti I u prostranoj bašti gdje je moguće držati fizičku distancu od dva metra. A ta distanca se može zadržati i tokom kulturnih dešavanja.

“Mislim da je kultura najviše istrpila u ovom periodu, ako se nešto ne preduzme, bićemo na mnogo većem gubitku u odnosu na ovaj period”, tvrdi Željko Đukanović, šef Orkestra SKUD-a “Semberija”.

Glumci, muzičari, igrači, slikari, fotografi, ansambli I razna udruženja koja promovišu, kulturu, rekreaciju i sport trenutno su na prinuđenom godišnjem odmoru, za koji dan zakoračiće u jesenju sezonu….ali bez konkretnih planova...

Nenad Blagojević se nada boljoj situaciji i da će krenuti sa predstavama početkom septembra.

Đukanović ističe da su njihove probe odložene sve dok je na snazi ograničen broj u zatvorenom prostoru, jer se radi o velikim grupama, jedino u ovom trenutku mogu vježbati sa solistima pojedinačno, što opet nije rješenje.

I dok Banski dvor uspješno niže kulturne događaje iz mjeseca u mjesec, a najmlađi Banjalučani uživaju u mnogobrojnim aktivnostima u sklopu Kreativnog avgusta u parku Mladen Stojanović… Jug Srpske, tačnije, Trebinje obara rekorde po broju turističkih posjeta, a uspješno organizuje i brojne izložbe i koncerte unutar zidina starog grada…

Bijeljina čvrsto se drži volana turističkog vozića i smjernica republičkog štaba, vodeći brigu da kojim slučajem iz nekog ugostiteljskog objekta ne zasvira uživo muzika ili da gosti ostanu duže od dozvoljenog, a sve pod plaštom "korona zaštite"...

Postavlja se pitanje, da to nije strah od zaraze kulturom, a ne koronom?!

BN TV

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

sajo

12.08.2020 12:05

dajde nam malo slobode da se mozemo sami cuvati i ici na utakmice i u nocne provode

ODGOVORITE
Name

Crni RS

13.08.2020 08:53

Da ne ocekujete od Mice tupadzije da on pokrene kulturne sadrzaje ??? Pa on nezna recenice sastavit. Plafon mu je prosta dalje "jok " i trecina u padze

Name

DZ

12.08.2020 12:44

Svaka cast za prilog!!!

ODGOVORITE
Name

JA SAM

12.08.2020 12:50

IDI SAJO KUD TI SRCE HOĆE ALI NIKOM NE PREPORUČUJ ,IDI SAM JER MISLIŠ SADA KAD SI SILAN NEMA NI BOGA NI KORONE.

ODGOVORITE
Name

Re

12.08.2020 14:04

Boga ima, korone nema i slus..dokazi da nije tako! Idi po bolnicama pa ces da vidis prazne krevete i to ne samo kod nas vec u svijetu.

Name

Zr

12.08.2020 12:58

Stigao SNSD

ODGOVORITE
Name

za zr

12.08.2020 14:11

A to SNSD, to je nesto kao korona ili je jos crnje i gore?

Name

Dijagnoza

12.08.2020 13:04

Bijeljinska kultura je vožnja traktorom, što vozić i jeste, pijenje kafe za 1 KM, da budeš viđen u Local Lounge, gledanje u nebo i mahanje gospodaru, tako da na ništa nije uskraćeno.

ODGOVORITE
Name

Re

12.08.2020 13:54

Daaaaaj, a kad nije bilo tako? Isti film je bio i s Mićom i s gospodarom. Nije do njih.

Name

Hm

12.08.2020 14:09

Pa to i jeste cilj koronasa.

ODGOVORITE
Name

mitar

12.08.2020 18:49

Razlike uopšte nema po pitanju kulture.

ODGOVORITE