Љето у Бијељини протиче у знаку забрана од културе а не короне?!

Љето у доба вируса короне је у знаку забрана и прописаних мјера. Ипак у појединим већим градовима заступљен је културни садржај, али се то не може рећи и за Бијељину…. За сада у Семберији можете се возити препуним туристичким возићем, купати се на препуним базенима, попити пиће у препуним баштама, али сваки други вид културе је забрањен због могуће заразе.

Република Српска 12.08.2020 | 13:15
Љето у Бијељини протиче у знаку забрана од културе а не короне?!

Скоро су  три мјесеца прошла од укидања вандредног стања, за то вријеме у Српској на снази су епидемиолошке мјере, по којима угоститељски објекти раде до 23.00 сата и нема јавних окупљања у групама већим од педесет особа.

Ове мјере су зауставиле  друштвени и културни живот у Српској.

У међувремену постанемо свједоци неких занимљивих културних и забавних садржаја који се ипак организују у појединим градовима Српске.

Чињеница је, да Бањалука и Требиње предњаче у томе, али грађане помало буни, како то да Бијељина као град будућности није имала ни један организован догађај на отвореном од почетка љетне сезоне…

Тзв. слијепо поштовање прописаних мјера, по мало буни грађане, који истовремено, на сваком ћошку примјећују непоштовање дистанце у препуним љетним баштама, гдје су  људи махом без маски и у већим групама.

“Базени су пуни, кафићи су пуни, а то су главни извори заразе. А са друге стране, културна дешавања на Отвореној сцени испред Центра за културу нису дозвољена”, истиче бијељински глумац Ненад Благојевић.

Категорично НЕ сваком јавном догађају на отвореном уз поштовање мјера, коси се са туристичким возићем који је поново заживео у Семберији. Препун путника, тај исти возић одвезе вас до базена, гдје поново изостаје дистанца, а викендом број купача вишеструко премашује  дозвољени број од 50.

Благојевић каже да није исто дозвољених 50 особа у мањој љетној башти И у пространој башти гдје је могуће држати физичку дистанцу од два метра. А та дистанца се може задржати и током културних дешавања.

“Мислим да је култура највише истрпила у овом периоду, ако се нешто не предузме, бићемо на много већем губитку у односу на овај период”, тврди Жељко Ђукановић, шеф Оркестра СКУД-а “Семберија”.

Глумци, музичари, играчи, сликари, фотографи, ансамбли И разна удружења која промовишу, културу, рекреацију и спорт тренутно су на принуђеном годишњем одмору, за који дан закорачиће у јесењу сезону….али без конкретних планова...

Ненад Благојевић се нада бољој ситуацији и да ће кренути са представама почетком септембра.

Ђукановић истиче да су њихове пробе одложене све док је на снази ограничен број у затвореном простору, јер се ради о великим групама, једино у овом тренутку могу вјежбати са солистима појединачно, што опет није рјешење.

И док Бански двор успјешно ниже културне догађаје из мјесеца у мјесец, а најмлађи Бањалучани уживају у многобројним активностима у склопу Креативног августа у парку Младен Стојановић… Југ Српске, тачније, Требиње обара рекорде по броју туристичких посјета, а успјешно организује и бројне изложбе и концерте унутар зидина старог града…

Бијељина чврсто се држи волана туристичког возића и смјерница републичког штаба, водећи бригу да којим случајем из неког угоститељског објекта не засвира уживо музика или да гости остану дуже од дозвољеног, а све под плаштом "корона заштите"...

Поставља се питање, да то није страх од заразе културом, а не короном?!

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

сајо

12.08.2020 12:05

дајде нам мало слободе да се моземо сами цувати и ици на утакмице и у ноцне проводе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни РС

13.08.2020 08:53

Да не оцекујете од Мице тупадзије да он покрене културне садрзаје ??? Па он незна реценице саставит. Плафон му је проста даље "јок " и трецина у падзе

Name

ДЗ

12.08.2020 12:44

Свака цаст за прилог!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА САМ

12.08.2020 12:50

ИДИ САЈО КУД ТИ СРЦЕ ХОЋЕ АЛИ НИКОМ НЕ ПРЕПОРУЧУЈ ,ИДИ САМ ЈЕР МИСЛИШ САДА КАД СИ СИЛАН НЕМА НИ БОГА НИ КОРОНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.08.2020 14:04

Бога има, короне нема и слус..докази да није тако! Иди по болницама па цес да видис празне кревете и то не само код нас вец у свијету.

Name

Зр

12.08.2020 12:58

Стигао СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

за зр

12.08.2020 14:11

А то СНСД, то је несто као корона или је јос црње и горе?

Name

Дијагноза

12.08.2020 13:04

Бијељинска култура је вожња трактором, што возић и јесте, пијење кафе за 1 КМ, да будеш виђен у Лоцал Лоунге, гледање у небо и махање господару, тако да на ништа није ускраћено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.08.2020 13:54

Дааааај, а кад није било тако? Исти филм је био и с Мићом и с господаром. Није до њих.

Name

Хм

12.08.2020 14:09

Па то и јесте циљ коронаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

12.08.2020 18:49

Разлике уопште нема по питању културе.

ОДГОВОРИТЕ