Da li su alge krive za endemsku nefropatiju?

Prema riječima prof. Ćurčića, rezultate svog rada, objavljene u knjizi „Tokonomija i ekologija silikatnih algi u bunarima sa đermom na području Semberije“ uzima kao svoja naučna razmišljanja o mogućim uzročnicima endemske nefropatije. 

Republika Srpska 11.08.2020 | 18:00
Da li su alge krive za endemsku nefropatiju?

Doktor bioloških nauka Milenko Ćurčić, profesor Pedagoškog fakulteta u Bijeljini nakon skoro četrdesetogodišnjeg istrajnog i značajnog naučno-istraživačkog rada na proučavanju silikatnih algi u bunarima sa đermom u ovoj ravnici, koje bi, eventualno, mogle biti jedan od uzročnika pojave opake bolesti bubrega endemske nefropatije koja još od polovine dvadesetog vijeka haraju Semberiji i drugim krajevima Srpske, Srbije i na Balkanu, objavio je naučnu studiju koja je već privukla pažnju naučne javnosti i krajeva u kojoj i dalje ima ove bolesti, tim prije što su dosadašnja izučavanja flore bunara u svijetu oskudna i što nema konkretnih i cjelovitih studija te flore. 

Endemska nefropatija zahvata posebna područja u Republici Srpskoj, u šamačkoj Posavini, Semberiji,  te u Srbiji, Bugarskoj i još nekim zemljama. Uzročnik ove bolesti još nije otriven, pa se navodi nekoliko faktora, među kojima se u posljednje vrijeme pominju voda i silicij.

 – Endemska nefropatija otkrivena je 1956. godine, pa su mnogi autori navodili razne pretpostavke o mogućim faktorima koji bi mogli izazvati njenu pojavu. Međi njima su povećanje olova u brašnu, neke bakterije, organski i neorganski toksini i virusi, zagađene vode za piće, neadekvatna ishrana i drugi.

Odlučio sam da istražujem floru u trideset i pet semberskih otvorenih bunara (sa đermom) u selima pored rijeka Save i Drine. Indetifikovano je osamdevet vrsta infraspecijskih taksa koje su nađene na mahovinama bubarskog zisa, u kantama za zahvatanje bunarske vode i na bunarskim sedimentima, napominje profesor Ćurčić.

Prema njegovim riječima rezultate svog rada, objavljene u knjizi „Tokonomija i ekologija silikatnih algi u bunarima sa đermom na području Semberije“ uzima kao svoja naučna razmišljanja o mogućim uzročnicima endemske nefropatije. 

– Istina, ovo se može uzeti hipotetički, ali će vrijeme pokazati koliko sam bio na pravom putu. Nažalost do današnjeg dana još nema pouzdanih podataka o uzročniku ovog teškog oboljenja, kaže Milenko Ćurčić.

Prva istraživanja u ovoj oblasti, sa bunarima, obavljena su početkom osamdesetih godina u šamačkoj posavini, pa je zato 1983. godine profesor Ćurčić odlučio da izučava ovu vrstu bunara u svom zavičaju, u Semberiji.

Izučavanja profesora Ćurčića prekinula su ratna dešavanja kod nas. Zato se tek sada pojavljuju rezultati njegovog rada  što je značajna osnova za dalji rad na izučavanju endemske nefropatije.

Utvrdio je i da su dna bunara pored rijeke Save od ilovače, a u onim pored rijeke Drine imaju šljunak, pjesak i kamen.

Profesor Milenko Ćurčić ima veoma bogatu bibliografiju. Autor je više univerzitetskih udžbenika i udžbenika za osnovnu školu, te brojnih naučnih i stručnih radova objavljenih u domaćim i inostranim časopisima.

Dao je i značajan doprinos izučavanju raritetne ribe ubmbra krameri u jedinoj evropskoj tresavi Gromiželj u Velinom Selu.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mali doprinos

11.08.2020 19:47

Ovo nije tačno i nema valjanih naučnih dokaza za ovu tvrdnju. Endemska nefropatija je izazvana tokosima korova Aristolochia clemenitis ili vučje jabuke. To je zeljasta biljka iz familijе Aristolochiaceae. To je korov koji raste u poljima gde je uzgajana pšenica. Obzirom da su generacije decenijama koristile tu pšenicu i to brašno toksini ove korovske biljke su izazivali nefropatiju. Ranije se smatrala lekovitom. Upotrebljavala se kao čaj za mršavljenje u Kini. Nakon korištenja tog čaja svi konzumenti su umirali u teškoj bubrežnoj insuficijenciji. Kada su uzete biopsije bubrega tih pacijenata primećeno je da su patohistološke promene potpuno iste kao i kod bolesnika sa endemskom nefropatijom. Najnovija istraživanja u Americi ukazuju da genetika nema nikakvog značaja. Endemsku nefropatiju izaziva toksin korova iz pšenice, to je najnovije naučno saznanje. Od sedamdesetih godina prošlog veka od kako se pšenica drugačije uzgaja, čisti i kultiviše sve je manje nefropatije, tog porekla. Danas je bubrežne insuficijencije sve više, ali zbog drugih razloga, dijabestes i dr...

ODGOVORITE