Bolton zabrinut zbog manjka američkog angažmana na Balkanu!

Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Džon Bolton izjavio je da su Beograd i Priština možda daleko od rješenja međusobnog spora.

Svijet 08.08.2020 | 07:31
Bolton zabrinut zbog manjka američkog angažmana na Balkanu!

U intervju za N1, Bolton je rekao da eventualni dogovor Beograda i Prištine o razmjeni teritorija ne bi trebalo da ima uticaj na situaciju u BiH.

"Što se tiče Srbije i Kosova, ako bi se oni dogovorili o zamjeni teritorije, u dijelu pregovora kojim se rješavaju sva neriješena pitanja i što bi dovelo do ekonomskih, diplomatskih i sličnih odnosa, mislim da ćemo mi sa strane vjerovatno to podržati. Ali, druge zemlje regiona, naročito Bosna, mislim da moramo jasno reći da bilateralna rešenja između Srbije i Kosova nemaju nikakvog uticaja na Bosnu, Albaniju, Rumuniju, Bugarsku ili nekog trećeg", kazao je Bolton te dodao da ovakve odluke ne mogu značiti da neko treći ima pravo da jednostrano traži odcjepljenje.

"Zabrinut sam zbog manjka američkog angažmana u regionu Balkana", poruka je bivšeg savjetnika za nacionalnubezbjednost SAD.

Govoreći o svom nekadašnjem šefu Donaldu Trampu i upoređujući ga s drugim bivšim presdsjednicima Bolton kaže da su bez obzira koliko se ne slagali s nekim od predsjednika to bili ljudi visokog karaktera te da su kada su u pitanju odluke vezane uz mir i sigurnost njih donosili na jedan koherentan način.

“U knjizi opisujem jedan događaj vezan uz nekadašnjeg šefa osoblja Bijele kuće Džona Kelija koji me je pitao da li je ikada ranije bio ovako loš predsjednik odgovorio sam mu da ne mislim da jeste. Čak i Nikson, i Nikson posebno, je znao oblast nacionalne sigurnosti mogli ste se slagali ili neslagati s njim, voljeti ili ne voljeti ono što je uradio u Votergejtu ali se mogao nositi s kriznim situacijama. Znao je donijeti teške odluke, to nije način na koji Tramp prilazi stvarima”, ističe Bolton.

(N1)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Xx

08.08.2020 07:17

Tramp nije poceo nijedan rat za razliku od ostalih, zato vama agresivnim smeta. Tramp je miroljubiv covjek, ma sta god vi mislili o njemu.

ODGOVORITE
Name

re

08.08.2020 08:22

nije ni Obama, obojica su nastavili sto je Bush zapoceo.

Name

Re

08.08.2020 09:00

Tako je!

Name

Neko normalan

08.08.2020 09:05

Tramp je zasluzio nobelovu nagradu za mir. Jedini od Americkih predsjednika nije poceo ni jedan rat a bori se kako da se postojeci ratovi zavrse.Nazalost Amerika je iza sebe ostavila mnago ubijenih po svijetu. Mislim da je i tome dosao kraj.

Name

Re

08.08.2020 21:44

On je izlapio potpuno, samo se svadja kao neka baba, treba neko ko ce da preuzme odgovornost i posebno da zavrsi ono sto nije zavrseno na balkanu. Da i mi vidimo duduka i slicne seljacine iza resetaka.

Name

Kazanova-Trmp

09.08.2020 05:01

-Tramp je za razliku Od mnogih Državnika Svijeta pokazao da je Normalan,Čovjek,Tramp osvaja Lijepe i Mlade Žene,a ne kao njegovi Predhodnici koji su samo gledali gdje i kako da osvoje tuđe teritorije i da nanesu Zlo i patnju Narodu na kome se to događa.Tramp je MARKA Od Čovjeka!!!,Živio Tramp Živjela Melanija,Želim Porodici TRAMP Sreću i da Ponovo bude PREDSJEDNIK -SAD-a. Jedan je TRAMP.