Dva preduzeća u RS dobila dozvolu da se bave naoružanjem

– Preduzeća “EIB Internacionale” iz Banjaluke i “Nova tvornica prečistača” Rogatica dobile su dozvolu od Vlade Republike Srpske za proizvodnju i remont naoružanja i vojne opreme, saznaje CAPITAL.

Republika Srpska 06.08.2020 | 20:42
Dva preduzeća u RS dobila dozvolu da se bave naoružanjem

Odluka je donesena na sjednici održanoj 27. jula, a u oba slučaja dozvole su izdate na neodređeno vrijeme.

Drago Talijan direktor kompanije “EiB Internacionale” otkriva za CAPITAL kako je plan da se preduzeće u budućnosti bavi delaboracijom municije, zbog čega im je bila neophodna dozvola.

Delaboracija podrazumijeva proces oko rastavljanja razne vrste municije na sastavne elemente uz odstranjivanje baruta, eksploziva i drugih materija.

“Informacije pokazuju da je u BiH još dosta municije koja treba da se uništi zbog čega se rodila ideja da se umiješamo u te poslove. Ovo je samo jedan od neophodnih koraka, pošto mora da se dobije i rješenje resornog ministarstva u Sarajevu”, kazao je Talijan.

Ineče, Talijanova firma je bila član konzorcijuma koji je upravljao nadležnom institucijom za tehničke preglede u Republici Srpskoj. Taj posao je ove godine od njih preuzela komapanija “Prointer” iz Banjaluke sa svojim partnerima.

Sa druge strane, na telefone preduzeća iz Rogatice se niko nije javljao pa je za sada nepoznato u koje svrhe planiraju koristiti dobijenu dozvolu.

Fabrika koju je Vlada RS kupila u stečajnom postupku još 2009. godine, a kasnije nekoliko puta pokušala prodati  decenijama je u nezavidnoj situaciji.

Političari je uglavnom koriste za svoju promociju gdje najavljuju brojne strateške partnere i investitore od kojih se za sada ni jedan nije pojavio.

Posljednji u nizu koji je obećao pomoć je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac koji je kazao kako će se za ovog bivšeg privrednog giganta “tražiti nove mogućnosti”.

(Capital) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

VRS

06.08.2020 20:18

Pripadnici specijalizovane jedinice VRS su 15 godina vrsili delaboraciju i unistenje stare municije i ekaplozivnih sredstava uz neljudske uslove rada, bez dnevnica, bez dodatnog osiguranja od nesrece, bez dodatka na opasnost, cak i bez pola litre mlijeka koja ih je sledovala po danu zbog otrova koji udisu. Na kraju kada je Dodik potpisao zajednicku vojsku BiH dobili su otkaz bez ikakvog objasnjenja. Znaci da su tada znali da ce tu djelatnost privatizovati za svoj dzep.

ODGOVORITE
Name

cups

06.08.2020 22:24

Sve su znali i sve se radi planski

Name

Dragan

07.08.2020 03:54

Lipas gluposti od pocetka do kraja. nije dodik potpisao nego njegov papak Cavic

Name

7590

07.08.2020 22:12

Nije Dodik potpisao ukidanje VRS nego Cavic

Name

Onako

06.08.2020 20:42

Ovo ima veze sa onim miniranim zemljištem...

ODGOVORITE
Name

Ilija

07.08.2020 05:25

Jedna je sigurno Milova firma.

ODGOVORITE
Name

re

07.08.2020 08:12

A pustio da se sva namjenska u RS uništi ,pokrade i privatizuje...fuj bagra

Name

UBICE

09.08.2020 14:40

E ZBOG OVIH FIRMI JE UBIJEN DAVID DRAGIČEVIĆ. UBICE POKAKAZUJU SVOJE LICE IMENOM I PREZIMENOM. DA BOG DA IH STIGAO ONAJ ZAKON STO JOS NIJE UKINUT.

ODGOVORITE