Два предузећа у РС добила дозволу да се баве наоружањем

– Предузећа “ЕИБ Интернационале” из Бањалуке и “Нова творница пречистача” Рогатица добиле су дозволу од Владе Републике Српске за производњу и ремонт наоружања и војне опреме, сазнаје ЦАПИТАЛ.

Република Српска 06.08.2020 | 20:42
Два предузећа у РС добила дозволу да се баве наоружањем

Одлука је донесена на сједници одржаној 27. јула, а у оба случаја дозволе су издате на неодређено вријеме.

Драго Талијан директор компаније “ЕиБ Интернационале” открива за ЦАПИТАЛ како је план да се предузеће у будућности бави делаборацијом муниције, због чега им је била неопходна дозвола.

Делаборација подразумијева процес око растављања разне врсте муниције на саставне елементе уз одстрањивање барута, експлозива и других материја.

“Информације показују да је у БиХ још доста муниције која треба да се уништи због чега се родила идеја да се умијешамо у те послове. Ово је само један од неопходних корака, пошто мора да се добије и рјешење ресорног министарства у Сарајеву”, казао је Талијан.

Инече, Талијанова фирма је била члан конзорцијума који је управљао надлежном институцијом за техничке прегледе у Републици Српској. Тај посао је ове године од њих преузела комапанија “Проинтер” из Бањалуке са својим партнерима.

Са друге стране, на телефоне предузећа из Рогатице се нико није јављао па је за сада непознато у које сврхе планирају користити добијену дозволу.

Фабрика коју је Влада РС купила у стечајном поступку још 2009. године, а касније неколико пута покушала продати  деценијама је у незавидној ситуацији.

Политичари је углавном користе за своју промоцију гдје најављују бројне стратешке партнере и инвеститоре од којих се за сада ни један није појавио.

Посљедњи у низу који је обећао помоћ је министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац који је казао како ће се за овог бившег привредног гиганта “тражити нове могућности”.

(Цапитал) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ВРС

06.08.2020 20:18

Припадници специјализоване јединице ВРС су 15 година врсили делаборацију и унистење старе муниције и екаплозивних средстава уз нељудске услове рада, без дневница, без додатног осигурања од несреце, без додатка на опасност, цак и без пола литре млијека која их је следовала по дану због отрова који удису. На крају када је Додик потписао заједницку војску БиХ добили су отказ без икаквог објасњења. Знаци да су тада знали да це ту дјелатност приватизовати за свој дзеп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

06.08.2020 22:24

Све су знали и све се ради плански

Name

Драган

07.08.2020 03:54

Липас глупости од поцетка до краја. није додик потписао него његов папак Цавиц

Name

7590

07.08.2020 22:12

Није Додик потписао укидање ВРС него Цавиц

Name

Онако

06.08.2020 20:42

Ово има везе са оним минираним земљиштем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

07.08.2020 05:25

Једна је сигурно Милова фирма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.08.2020 08:12

А пустио да се сва намјенска у РС уништи ,покраде и приватизује...фуј багра

Name

УБИЦЕ

09.08.2020 14:40

Е ЗБОГ ОВИХ ФИРМИ ЈЕ УБИЈЕН ДАВИД ДРАГИЧЕВИЋ. УБИЦЕ ПОКАКАЗУЈУ СВОЈЕ ЛИЦЕ ИМЕНОМ И ПРЕЗИМЕНОМ. ДА БОГ ДА ИХ СТИГАО ОНАЈ ЗАКОН СТО ЈОС НИЈЕ УКИНУТ.

ОДГОВОРИТЕ