Njemačka: Najviše zaraženih stiže sa Balkana

Nijemci koji se vraćaju s godišnjeg odmora u inostranstvu mogu se od danas besplatno testirati na korona virus pri povratku u zemlju.

Svijet 01.08.2020 | 20:20
Njemačka: Najviše zaraženih stiže sa Balkana

Kako je obrazložio njemački ministar zdravlja Jens Spahn, testirati se mogu svi koji se vraćaju u zemlju, bez obzira imaju li simptome, i to unutar 72 časa od povratka.

On je pojasnio da to na primjer mogu napraviti na mjestima određenim za testiranje na aerodromima, kod lokalnih zdravstvenih vlasti ili u ljekarskim ordinacijama, prenosi Radiosarajevo.

Test inicijalno plaćaju zdravstveno-osiguravajuće kuće. Savezna vlada potom će pokriti troškove povećanim dodacima, o čemu je već donesena odluka.

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Njemačkoj porastao je za 955, na 209.653, prema podacima od petka Instituta Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti. Broj umrlih porastao je za sedam, na 9148.

Njemački list Welt problem vidi u porastu broja zaraženih i prenositelja korona virusa među putnicima koji su tokom ljeta boravili izvan Njemačke - tačnije u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Turskoj.

"Godišnji je ritual da stotine hiljada ljudi tokom ljeta ode izvan Njemačke posjetiti svoju rodbinu i prijatelje", piše portal, uz tvrdnju da se najviše zaraženih vraća u Njemačku upravo s Balkana.

(RadioSarajevo)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Skeptik

01.08.2020 19:29

Strani radnici koji rade u Nemačkoj pri odlasku u svoju zemlju moraju potpisati izjavu da ako se zaraze koronom moraju sami plaćati bolovanje. I da mogu dobiti otkaz. Provjereno.

ODGOVORITE
Name

Tako intreba

01.08.2020 19:57

Jasta neg sami da placaju.aki ides svjesno sebe ili druge zarazit ima da se i odgovara za to.takve treba i kaznit. I ko god nevjeruje u virus njega i netreba nikako lijecit.

Name

Re.Tako im treba

01.08.2020 20:16

Sve jasno , samo misliti i "rati nije isto neki nikako da odvoje ove dvije radnje .

Name

Milan

01.08.2020 20:20

Potvrdjujem, ja sam jedan od njih.

Name

Andric

01.08.2020 21:40

Re skeptik:ok,vjerovatno je tako.A sta ako neko odluci iskoristiti odmor u Njemackoj,ostati kod kuce,ili otici unutar Njemacke na neku turisticku destinaciju,i zarazi se.A da je otisao na odmor u BiH,Srbiju,nebitno,mozda se ne bi zarazio.Ko onda snosi troskove tom gradjaninu,u smislu bolovanja na poslu i dobijanja manje plate,ko snosi troskove firmi gdje radi u smislu smanjene proizvodnje zbog njegovog izostanka,ko odgovara za njegove posljedice,prije svega psiholoske.ZAR MISLIS DA TO NE BI BILO PRAVEDNO U TOJ ISTOJ NJEMACKOJ,ZA KOJU KAZETE DA JE IDEALNA I ZLATNA.Svaki advokat bi ih mogao dobiti na sudu sa ovim pretpostavkama koje sam naveo,jer sve je na bazi pretpostavki,zar ne???

Name

Lazovi

02.08.2020 05:54

Gdje vasa mama,idete li je vidjeti bezdusnici...

Name

Neko

02.08.2020 14:43

Bravo Lažove,konačno neko pametan...

Name

Lili

01.08.2020 22:59

Vi ste UMNO zarazeni jos od ideje da zauzmete vecu povrsinu svijetske teritorije. Da okupirate Evropu. 40-tih god.proslog vijeka i sprovedete ideju GERMANSTVA. MALOUMNICI bolesnici Njemacko-smetljarski. Vi velike sile jeli vam se pojavi neki problem finansiske, ekonomske, zdravstvene prirode pohrlite napadati kriviti druge puno slabije zemlje za to. Tako i onda nekada u proslosti kad bi vam trebao prostor za manipulazu pokusali bi isto sto i sad, ali tada bi TITO svojom arogancijom i smjeloscu osujetio vase lopovske namjere

ODGOVORITE