Ustavni sud Srpske odbio zahtjev kladioničara

Nakon što im je vlast u Srpskoj zavukla ruku u džep i uzela milione maraka kroz novi Zakon o igrama na sreću, privatni priređivači su izgubili još jednu pravnu bitku.

Republika Srpska 31.07.2020 | 19:47
Ustavni sud Srpske odbio zahtjev kladioničara

Ustavni sud RS je odbio njihov zahtjev za utvrđivanje neustavnosti tog zakonskog rješenja. Sud se proglasio nenadležnim, odbijajući da se uopšte upusti u prispitivanja ustavnost akta i time dajući za pravo Narodnoj skupštini da donosi zakone kako želi, ako su „u skladu sa Poslovnikom“, prenosi portal CAPITAL.

Apelaciju je podnijela kompanija “Mozzart” ukazujući na to da je zakon usvojen po hitnom postupku iako za to nisu bili ispunjeni uslovi propisani Poslovnikom Narodne Skupštine RS.

Naime, oni su smatrali da je Vlada RS kao predlagač zakona u obrazloženju i u javnosti različito obrazložila razloge za donošenje zakona po hitnom postupku kao i da ni jedan od navedenih razloga ne ispunjava uslove za donošenje zakona po hitnom postupku.

“Donošenjem zakona po hitnom postupku, a bez obrazloženja koje daje razumno opravdanje zakonodavcu za takvo postupanje, i usvajanjem zakona suprotno utvrđenom postupku narušeni su principi pravne sigurnosti, vladavine prava, parlamentarne demokratije i podjele vlasti na kojim se temelji ustavno uređenje Republike Srpske”, naveli su predlagači.

U dopuni svog prijedloga oni su pokušali da ospore i činjenicu da je zakon na snagu stupio dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku, što je kako kažu u suprotnosti sa Ustavom, jer nisu dati opravdani razlozi za ranije stupanje na snagu.

Iz Narodne skupštine su se branili da “Mozzart” na pogrešan način tumači odredbe Ustava na čije se kršenje poziva. Dodali su kako je zakonodavac svojom Odlukom utvrdio da postoje naročito opravdani razlozi za njegovo ranije stupanje na snagu, zbog čega su sudu predložili da apelaciju odbaci.

Sud je sa druge strane utvrdio da Ustav ne sadrži detaljne odredbe o samom postupku donošenja zakona, drugih propisa i opštih akata, već daje ovlašćenje Narodnoj skupštini da to pitanje autonomno uredi svojim aktom.

“Sud je ocijenio da postupak donošenja zakona, koji je uređen poslovničkim odredbama nije ustavnopravno pitanje o kome je nadležan da odlučuje Ustavni sud”, navodi se u odluci.

Dvoje sudija dalo izdvojeno mišljenje

Međutim, nisu se sve sudije složile sa ovim zaključkom. Dvoje od njih devet dalo je izdvojeno mišljenje.

Sudija Irena Mojović je navela kako poslovnik Narodne skupštine ima zakonsku snagu pa samim tim je u direktnoj vezi sa Ustavom.

“Mišljenja sam da je Ustavni sud Republike Srpske u ovom predmetu bio nadležan za donošenje odluke po inicijativi za postupanje po prijedlogu za ocjenjivanje ustavnosti Zakona o igrama na sreću usvojenom po hitnom postupku. Dakle, u okviru svoje ustavne nadležnosti, ispitavši činjenice koje dokazuju ustavnost same procedure donošenja Zakona po hitnom postupku, Ustavni sud je trebalo da utvrdi da li je postupak bio sproveden saglasno Ustavu i Poslovniku o radu Narodne skupštine”, kazala je ona.

Njen kolega, sudija Duško Medić, koji je takođe dao izdvojeno mišljenje u kojem se protivi odluci većine.

Dodaje kako sudska kontrola ustavnosti koju vrše ustavni sudovi pretpostavlja da zakonodavac nije potpuno suveren i da je njegova nadležnost, u principu, ograničena.

“Postavlja se pitanje kakvog smisla ima donošenje Poslovnika ako njegove veće povrede ne bi imale za posljedicu poništenje akata koji su iz takvih povreda proistekli. Narodna skupština Republike Srpske je dužna da se drži Poslovnika koji je sama donijela, jer se zbog njegove bitne povrede može osporiti ustavnost donesenog akta. U protivnom, postojala bi neograničena vlast zakonodavnog organa”, naveo je sudija Medić.

Predrag Baroš, pravni zastupnik “Mozzart”-a nije želio da komentariše odluku. Mišljenje smo pokušali da dobijemo i od Asocijacije legalnih priređivača na sreću (ALPIS) ali su im svi brojevi koje su naveli na svom sajtu ugašeni.

Podsjećamo, Narodna skupština RS je u martu prošle godine po hitnom postupku i bez javne rasprave usvojila Zakon o igrama na sreću, a koji je podigao veliku prašinu u javnost.

Priređivači igara su isticali da će zbog ovog zakona 2.500 radnika ostati bez posla i da će se legalne domaće kladionice koje posluju u Srpskoj zatvoriti. Pred sudom u Vašingtonu su tužili Republiku Srpsku i traže naknadu štete od 35 miliona evra.

S druge strane, Ministarstvo finansija RS, koje je predložilo zakon, ubjeđivalo je javnost da će on donijeti skoro duplo veći priliv novca u budžet, odnosno najmanje 60 miliona KM. Navodili su i da je cilj unapređenje organizovanja igara na sreću i njihovo uvođenje u zakonske okvire, kao i jačanje uloge “Lutrije Republike Srpske” na tržištu.

Nakon godinu i tri mjeseca od kada je zakon na snazi, mnogi smatraju da njegova primjena ide direktno u korist vlasti koja je zbog pojedinih privatnih interesa preuzela monopol nad elektronskim igrama na sreću. Takođe, u “igru” su uključeni i strani partneri upitnog kredibiliteta.

Šta se sve dešavalo prije i posle usvajanja Zakona o igrama na sreću RS portal CAPITAL je pisao u tekstu  “Sve na crno: Državno kockanje novcem građana Srpske”.

(CAPITAL)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

MiKi

31.07.2020 18:02

Kakvi ste vi jadi, podrazavate trovace naroda i unistivace porodica. Kladionice potpuno ukinuti

ODGOVORITE
Name

Direkt

31.07.2020 19:25

Tako je! Sve treba ugasiti. Ništa ne treba da radi.

Name

Re Miki

31.07.2020 22:44

i kafane. I cigare. I alkohol. Kao u Saudijskoj Arabiji. Bravo Miki, i ISIL bi bio odusevljen tvojim idejama.

Name

Premium

31.07.2020 18:11

Sad bolesnici sa komentarima sve zatvoriti naprijed,,a poenta je nista se nece zatvoriti vec rezim uzima svoj dio.

ODGOVORITE
Name

Re

31.07.2020 21:33

Ne dio. SVE IDE PROINTERU I BAKINACKIM I SLICNIM VOLOVIMA!

Name

Mika

31.07.2020 18:17

Ma Burle je šampion za reket

ODGOVORITE
Name

Iz X u keca

31.07.2020 18:27

Kladionica podnosi apelaciju ustavnom sudu.Dal je moguce?

ODGOVORITE
Name

Re

31.07.2020 18:36

Idi malo na zapad pa ces vidjet da je to industrija i radi normalno

Name

Re re

31.07.2020 19:40

Gdje si ti bio na zapadu majke ti,kad krenea od Slovenije gdje je naci kladioncu lutrija.Imas aparate u pojedinim kafanama i pumpama gdje je max uplata 4.99 eur.Niko im i ne prilazi sem bosanaca i ostalih balkanaca.U Austeiji imas isti slucaj,u Njemackoj mozes vidjeti kladionicu ali imaju radni vrijeme par sati vikendom,itd..itd.Ne kazem da ko hoce ne moze naci gdje ce ostaviti novac ali se mora napatiti dok nadje.U njemaxkoj ako igras aparat imas ogranivenja uplata,pa aparat pravi pauze kako bi ti se ohladio mozak,malo igras pa pauza 20 min i odbrojava,pa ti izgubis volju za igrom .Tamo kad udjes negdje gdje se kocka uglavnom cujes turski,nas i cigane,rijetko svabe !

Name

Op

31.07.2020 20:17

Pa iste te kladionice zaposljavaju par hiljada ljudi,a nikog ne tjeraju na silu da dolaze i da se klade,isto tako i kazina,samo je poenta da oni pare daju privatnoj firmi pa tek onda privatna firma uplacuje drzavi,zakon su donijeli onako kako njima odgovara.Pare idu u privatne dzepove a najmanje drzavi.

ODGOVORITE
Name

Re re re

31.07.2020 21:45

vidi se da si strucnjak za ovu oblast. Amatersko sagledavanje industrije i propagiranje poluinformacija. Vecina Slovenaca se kladi online na crnom trzistu preko velikih svijetskih kladionica, sto znaci da ni oni ni drzava nemaju nista od toga. Pogledaj prihode priredjivaca u Njemackoj pa ces vidjeti u kojoj mjeri je sve prisutno, isto vazi i za Austriju. Jedni od najvecih svjetskih sajtova su upravo njihovi npr....bwin, betathome, hreentube, tipico, novomatic, sportradar...ovo je samo mali intro, za ostalo se potrudi malo vise...sve sto se zabrani preci ce na crno trziste 1-1 i vazi za sve proizvode i usluge, cigarete, alkohol, konditori,...

Name

Svi bojkotujte

31.07.2020 21:25

Igre na svoju nesrecu i netreba vam ni sud, svim kriminalcima ste presudili. Tacka.

ODGOVORITE
Name

А

01.08.2020 03:32

И шта сад? У мом селу ни једна кладионица није затворена. Гдје је тих 2 500 што је остало без посла?

ODGOVORITE
Name

A RE

03.08.2020 08:13

U tvom selu rade sigurno na bijelo :-)