IT firme bliske vlasti u borbi za milionski sistem Inspektorata

Borba za nadogradnju Inspekcijskog informacionog sistema (IMS), u kojoj je krajem prošle godine Danijela Batar ostala bez fotelje direktorice Inspektorata Republike Srpske, nastavlja se ovog ljeta, a danas je raspisan tender vrijedan 1,86 miliona KM.

Republika Srpska 23.07.2020 | 19:36
IT firme bliske vlasti u borbi za milionski sistem Inspektorata

Inspektorat je raspisao otvoreni postupak javne nabavke za nadogradnju i održavanje Inspekcijskog informacionog sistema vrijednosti 1,59 miliona KM bez PDV-a.

U Inspektoratu su za CAPITAL ranije rekli da im je Vlada Republike Srpske dodijelila sredstva za nadogradnju IMS-a, što obuhvata hardver i softver.

„Postojeći informacioni sistem je u Inspektoratu Republike Srpske u upotrebi od 2010. godine. Imajući u vidu brzinu kojom informacione tehnologije zastarijevaju, kao i vijek trajanja tehničke robe, koji je odavno istekao, postojeći sistem je dao svoj tehnološki maksimum“, istakli su u Inspektoratu.

Dodali su i da je novim Zakonom o inspekcijama propisano da pored republičkih, sistem koriste i inspektori na nivou jedinica lokalne samouprave.

„Jasno je da bez adekvatne nadogradnje postojeći sistem ne bi podnio ovakvo značajno povećanje broja korisnika i količine dokumenata koji će nastajati u radu“, tvrde u Inspektoratu.

U ranijem postupku nabavke nadogradnje IMS-a posao je bio namijenjen zagrebačkom „Infodomu“ ali su na scenu stupili igrači na domaćoj IT sceni koji su žalbom sve zaustavili. Firma „Sirius 2010“, koja je uložila žalbu, partner je „Prointera“ i bliska je SNSD-u.

(Capital)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Stara tehnologija

23.07.2020 18:15

Sad je na narodu da odluč dali dati vlast ovim koji su zastareli i emaju pojma o modernoj ekonomiji ili ovim mladima koji u moderno vreme završiše fakultete.

ODGOVORITE
Name

skola?

23.07.2020 18:15

Update mogu uraditi cak dobri studenti i obucuvati starce i starice jer svi stari vise od 50 nikada nece nauciti PC a ni programe i bez poznavanja engleskog jezika. Vidi se svi koji se hvale da su studirali vani nezna niko jezika te zemlje .

ODGOVORITE
Name

Aleks

23.07.2020 18:41

Prointer je ponistio tender prosle godine iz dva razloga. Prvi je da mu je bilo malo para pa je dodao jos jedan milion KM. Drugi je da eliminise Infodom koji jedini u regionu ima reference I kvalitetan softver za inspekcije. Na kraju ce Prointer prodati maglu umjesto softvera.

ODGOVORITE
Name

Kako Da Ne

23.07.2020 19:34

Mi bi uskoro trebali lansirati i sopstveni satelit u orbitu oko zemlje. Ma ovo nije nista.

ODGOVORITE