Državljani ove zemlje moraju da napuste Hrvatsku

Ministarstvo spoljnih poslova Nizozemske izdalo je narandžasto upozorenje za Hrvatsku zbog pogoršanja epidemiološke situacije u toj zemlji i savjetovalo svojim državljanima koji odmor provode u Hrvatskoj da se odmah vrate u zemlju.

Svijet 22.07.2020 | 20:59
Državljani ove zemlje moraju da napuste Hrvatsku

Ostalima je preporučeno da putuju u Hrvatsku samo ako je neophodno, prenosi Večernji list.

Nizozemskim turistima se nakon povratka iz Hrvatske preporučuje i 14-dnevna izolacija.

Ministarstvo inostranih poslova Nizozemske izdalo je narandžasto upozorenje za Hrvatsku zbog pogoršanja epidemiološke situacije i povećanja broja zaraženih korona virusom.

Putničke agencije sada skupljaju podatke o turistima u Hrvatskoj, a procjena sektorskog udruženja ANVR je da ih ima više hiljada.

Turiste, koji su uplatili paket-aranžman, u Nizozemsku će vratiti turističke agencije.

Nizozemcima koji su u Hrvatsku stigli svojim vozilima savjetuje se da odmah pronađu opciju za siguran povratak.

Večernji list navodi da je odluka nizozemskog ministarstva naišla na kritike među građanima te zemlje, koji se pitaju zašto se Hrvatska razmatra kao cjelina, a ne po regijama i tvrde da se, na primjer, u Istri ništa ne događa i broj zaraženih pada.

Za razliku od Hrvatske, u Španiji i Portugalu, na narandžastu listu stavljena su samo pogođena područja.

Portparol nizozemskog Nacionalnog instituta za zdravstvo rekao je da je, prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (EDCD), Hrvatska među prvih šest evropskih država s najvećim brojem zaraženih na 100 hiljada stanovnika, uprkos padu u broju zaraženih u posljednjih nekoliko dana.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar