Kraljica Elizabeta ima svog navijača satova, nosača cipela, gajdaša koji je budi...

Britanska kraljica Elizabeta II živi u velikoj raskoši, no mnogi nisu znali pojedinosti koje je opkružuju.

Zanimljivosti 17.07.2020 | 21:50
Kraljica Elizabeta ima svog navijača satova, nosača cipela, gajdaša koji je budi...

Nosač cipela

Kraljica pazi na svaki detalj. Uvek joj mora biti ugodno. Bilo je situacija kada su je cipele nažuljale. Zbog toga se osigurala na način da je zaposlila osobu koja umesto nje nosi njenu novu obuću kako bi se malo rastegla i kako bi time izbegla nepotrebne neugodnosti.

Nadzornik umetnina

Kraljica je ljubiteljica umetnosti. Bakingemsku palatu krase mnogobrojna vredna umetnička dela. Zbog toga je pre pet godina zaposlila osobu koja nadgleda njenu kolekciju koja sadrži sedam hiljada slika te oko tri hiljade minijatura.

Čuvar pečata

A osim čuvara umetnina, kraljica je angažovala i osobnog čuvara njenih pečata. Naime, u svojoj vladavini našla se na brojnim pečatima, a poseduje i retku kolekciju koju je nasledila od svoga oca, Gžordža V. Zaposlila je osobu koja brine da pečati ostanu u besprekornom stanju.

Ljudski alarm

A kako bi se budila na vreme svakoga dana, kraljica je iznajmila privatnog gajdaša koji joj svako jutro u 9:15 sati svira ispod prozora i time je budi. On svira bez obzira da li je ona u Bakingemskoj palati, Vindzoru ili Balmoralu.

Navijač satova

Uz 'ljudski alarm', Elizabeta je zaposlila osobu koja svakodnevno obilazi i proverava satove u njenoj rezidenciji. Neki od njih su stariji od sto godina pa ih po potrebi treba navijati ili popravljati.

Majstor za muziku

Na tu poziciju imenovala je kompozitorku Džudit Veir, koja za kraljicu bira muziku.

Majstor za konja

Kraljica unazad godinama ne propušta priliku da sedne na konja i ide na jahanje. Društvo joj pravi njen 'Master' za konja, Lord de Mauli, koji joj se svakoga puta pridružuje u jahanju. Osim toga što je prisutan na važnim događajima na koje kraljica stiže na konju i u kočiji, on se brine i za štale.

Osoba koja isprobava hranu

Elizabeta i njen suprug Filip žele biti sigurni i kako će njihovi obroci biti dovoljno dobri. Zbog toga pre svakoga obroka pričekaju kako bi čuli što o hrani misli osoba koja je proba pre njih. Naprave se porcije za kraljicu i osobu koja će isprobati.

Rezač mesa

Zadatak ove osobe je da reže kraljičino meso umesto nje, pogotovo za posebne prilike poput Božića. Ova je pozicija nasledna.

Izvor:Kurir.rs/New Idea/Blic Foto: Profimedia

Komentari / 0

Ostavite komentar