Ko "frizira" i po čijem nalogu izvještaje u zdravstvu?!

- Ko je taj ko može da naredi "friziranje" izvještaja?! Ko su ti koji su " frizirali " izvještaj... i da li su "frizirani" izvještaji i u neki ranijim slučajevima, kao što su smrt trudnice na UKC-u, ili navodi o pojavi klastera na UKC?!“, pita Stanić.

Republika Srpska 15.07.2020 | 10:50
Ko "frizira" i po čijem nalogu izvještaje u zdravstvu?!

Kako je moguće da nadležni iz Instituta za javno zdravstvo prije 10 dana tvrde da u bijeljinskoj bolnici nisu prekršene mjere, da bi u nadležni prije dva dana  razriješili dužnosti v.d. direktora bijeljinske bolnice "Sveti Vračevi" Milica Lovrić zbog navodnih propusta i imenovali novog v.d. direktora – istakao je Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

"KOVID-19 nije ušao u zdravstvene ustanove u Bijeljini koja danas, 3. jula, ima 21 novi slučaj pozitivnih na virus korona, među kojima su i zdravstveni radnici”, izjavila je epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske dr Jela Aćimović koja je sa timom iz Ministarstva zdravlja bila u obilasku bijeljinskih zdravstvenih ustanova – podsjetio je Stanić na izjave koje su nadležni dali početkom jula. 

Stanić je podsjetio i da je Jela Aćimović početkom jula istakla da se “radi se o zaražavanju zdravstvenih radnika koje se desilo izvan zdravstvene ustanove...i jako je bitno da je to prepoznato na vrijeme, da se ne proširi dalje unutar zdravstvene ustanove” te je dodala da se uvijek može desiti da se neko zarazi, ali je ključno da se to na vrijeme prepozna i da se zaustavi.

Stanić kaže da hronologija događaja iz bijeljinske bolnice svakako dobija novu dimenziju jučerašnjom izjavom sada već razriješene direktorice Milice Lovrić u kojoj ona navodi da je izvještaj friziran zbog nečijih viših ciljeva. 

„Otvara se se pitanje, koji su to veći ciljevi od zdravlja, istine i odgovornosti?! Ko je taj ko može da naredi "friziranje" izvještaja?! Ko su ti koji su " frizirali " izvještaj?! I krucijalno pitanje, da li su izvještaji "frizirani" i u neki ranijim slučajevima, kao što su smrt trudnice na UKC-u, ili navodi o pojavi klastera na UKC?!“ – upitao je Stanić.

On je naglasio da je navode o friziranju izvještaja iznijela uvažena doktorica i narodna poslanica u Narodnoj skupštini RS, te ih treba shvatiti krajnje ozbiljno.

„Hitno treba dati odgovore na postavljena pitanja o friziranju izvještaja. Samo utvrđivanje odgovornosti može vratiti poljuljano povjerenje u institucije sistema, jer u protivnom, nadležni stvarno ne znaju šta rade“ – zaključio je Stanić. 

(BN)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Nada

15.07.2020 08:59

Na sve ovo samo nas nešto van čovjekovog uticaja može sačuvati.

ODGOVORITE
Name

A sta se

15.07.2020 09:09

Inace nefrizira?! Apsolutno sve u mafijaskoj drzavi.

ODGOVORITE
Name

Kolega i prijatelj

15.07.2020 10:07

Bolnica se ponosi sa Lovrićima. Oni su u ovoj ustanovi proveli toliko godina sa svojim kolegama i poštovani su od svih. Ako su tako izjavili, onda je to i tačno. To su pošteni, radni, vrijedni i pametni ljudi. Ne treba sumnjati u to ali svakako da neko treba da provjeri kako to tamo neki, možda i priučeni službenici mogu mijenjati izvještaje. I zašto se to radi?

Name

Jad

15.07.2020 09:48

Friziranje, smjenjivanje, namjestanje, prepucavanje... to je slika nasih intelektualaca kojih, da nije politike, ne bi nigdje bilo jer u svojoj bransi niti su bili niti ce biti strucnjaci. Zalosno ali je tako. Oni koji su vrijedili odlaze dalje ili su ostali bez posla zato sto nisu na prodaju ili su pred penzijom a politika kolo vodi, dok pacijenti ispastaju i tako je u svakom segmentu nase Drzave koja polako ali sigurno tone. Zasto??? Upravo zato sto politika zaposljava i dijeli funkcije a ne strucnost, sposobnost i ljudski moral.

ODGOVORITE
Name

11903

15.07.2020 13:07

Ne mogu sebi da objasnim zasto me utisak vodi da sa ovim sto se desava u Bijeljini, 2 epidemiologa, 2 mikrobiologa dakle armatura zdravstvenog sistema te regije ima direktne veze sa Micom Micicem? Covjek neki dan lijepo rece da je podijelio par hiljada maski sa poodavno isteklim rokom i umjesto da je tuzilac izdao nalog za hapsenje, desi se isto kao da se nije nista ni desilo?

Name

Vodovod BL i Lanaco/SNSD

15.07.2020 09:48

Vodovod Banja Luka - Nova pljačka u organizaciji SNSD i Lanaca, uz pokroviteljstvo gradonačelnika Banja Luke Radojičia. Radojičić na sve načine pokušava da Lanacu da poslove od interesa za grada Banja Luka i RS :-), a možemo i da pretpostavimo jer Nešo Ninić je galantan i baca kovertu unaprijed na stol. Vodovod Banja Luka je nova meta gdje zaposleni Lanaca već sedmicama snimaju i pipremaju tender na koji će samo oni moći izaći jer im je Prointer dao zeleno svjetlo za ovaj posao. Ono što je apsurdno je da program koji radi u Vodovodu godinama ispunjava sve što se od njega traži, i košta jako malo, a za Lanacov program sledi trošak od nekoliko stotina hiljada KM, možda i miliona KM. Elektrokrajina (godišnje održavanje nekoliko miliona KM) ili nekad Toplana (godišnje održavanje 250.000KM) je primjer Lanacovih rješenja gdje klikćete i klikćete i sve traje nenormalno dugo vremena, što naravno nije slučaj sada sa programom u Vodovodu. Probajte nešto uraditi u Vodovodu i Elektrokrajini i sve će vam biti jasno. Direktor Vodovoda sliježe ramenim i striže ušima što mora u ovoj krizi da daje silne novce u godinama koje dolaze i da izbaci program koji radi, ali SNSD tako kaže. Direktore, sledi ćorka, jer u Vodovodu svi znaju šta radiš i koji zloćin činiš prema gradu i prema Vodovodu.

ODGOVORITE
Name

SNSD

15.07.2020 09:58

Ovakvi projekti su zaista u interesu RS, i treba pomoci kompanijama kao sto je Lanaco da se i dalje bogati jer samo tako mozemo ici naprijed. Nasoj RS trebaju bogatasi kao sto je Nebojsa Ninic i njegova djeca jer to je sjeme i potomostvo koje nam treba, a ne ovaj seljakljuk sa Pala, Manjace, Lamovite, Dobuja itd.

Name

Zorica

15.07.2020 09:57

Mislim da iza ovakvih ljudi treba da stanu svi zdravstveni radnici u Republici. Inače, nema kraja propadanju.

ODGOVORITE
Name

AKTIVISTA

15.07.2020 10:21

Moraju moj doktore frizirati i lagati. Puno je posla za nji, valja krasti, lagati, a da sve to narod jadni sažvaće. Ne razumiješ ti to doktore.

ODGOVORITE
Name

Чуј ко фризира

15.07.2020 10:29

Фризира онај послушник коме нареди додик.Јасно,гласно ко дан.

ODGOVORITE
Name

Lana

15.07.2020 10:37

Svuda se kod nas uvezala mafija koja nanosi velike štete u svim institucijama,što je gore i od virusa korona.

ODGOVORITE
Name

Nada

15.07.2020 10:50

Frizirala se samo Lovricka za vrijeme korone!!! Pistila je covjeka prvozarazenog da i dalje prodaje sjemenke kod robne kuce. Radnici bolnice nisu testirani prije utakmice, a utakmicu oganizovao muz i sin, i morali smo na zurku poslije fufbala, jer bolniva platila dernek.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

15.07.2020 11:06

Samo je jedan brico u RS koji može da frizira.

ODGOVORITE
Name

Frizura

15.07.2020 11:10

Pa ko normalan vjeruje Milici Lovrić. Pa ona ne zna ništa. Izašla je na konferenciju za štampu nepripremljena, frustrirana, izbezumljena. I onda lupa gluposti, laže, izmišlja. Pa zar vam do sada nije bilo jasno kakav je to demagog. Pogledajte sve njene izjave ranije. Ništa nisučim... Lakrdija na odlasku, kao i kad je dolazila.

ODGOVORITE
Name

Duki is back

15.07.2020 11:10

Institut za javno zdravstvo je 11.05.2020. protuzakonito nabavio 50000 brzih testova, vrijednosti 1.500.000,00KM bez raspisivanja Javne nabavke i bez obavještenja na portalu od Srbijanske firme Ako-med, koja proizvodi konce i niko se nije počešao zbog toga, nego se hvataju respiratora od 100.000, a vi se hvatate friziranja izvještaja.

ODGOVORITE
Name

Mira

15.07.2020 13:26

GDE IMA DIMA, IMA I VATRE. AKO JE TO TAČNO ONA JE SISTEM KRIMINIZIRAN I TREBAJU SNOSITI KONSEKVENCE, SUDITI I KAZNITI

ODGOVORITE
Name

Medtehničar

15.07.2020 14:37

O kakvim institucijama sistema vi govorite. To sve obavlja Veliki Brat. Ponekad nas i obraduje nekim svojim izjavama, a ponekad razočara. Jadna Lejla Rešić, ona je platila neke igre. Veliki Brat je obećao da će smijeniti i VD bolnice. Sovilj se bio pomirio sa tim, ali politika je KURVA

ODGOVORITE