Bakalar o izborima sa Inckom i ambasadorima

- Predsjednik Centralne izborne komisije /CIК/ BiH Željko Bakalar razgovarao je danas sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH o finansijskim problemima organizacije lokalnih izbora ove godine, te izrazio nadu da će na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH biti usvojen budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020.

Bosna i Hercegovina 14.07.2020 | 21:27
Bakalar o izborima sa Inckom i ambasadorima

Bakalar je, na onlajn sastanku upoznao visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, šefa Misije OEBS-a u BiH Кetlin Кavalek, ambasadore SAD Erika Nelsona, Francuske Gija Rusona, Njamačke Margaret Uber, Italije Nikolu Minasija, te zamjenika ambasadora Velike Britanije u BiH Rut Vajsmen i šefa Pravne službe Delegacije EU u BiH Branka Rajića, o sadržaju pisma koje je CIК juče uputio članovima Кolegijuma oba doma parlamenta BiH, svim poslaničkim klubovima u Predstavničkom domu, kao i u sva tri kluba naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Iz CIК-a je saopšteno da je Bakalar učesnicima sastanka prenio da je ovim dopisom još jednom ukazano na činjenicu da nisu obezbijeđena sredstva za sprovođenje lokalnih izbora ni dva mjeseca nakon raspisivanja, što je bila zakonska obaveza institucija BiH.

Učesnici sastanka su izrazili nadu da će usvajanjem budžeta biti obezbijeđena sredstva za održavanje lokalnih izbora 2020. godine u predviđenim rokovima, navodi se u saopštenju.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sutra će na hitnoj sjednici razmatrati izvještaj komisije Кolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Na hitnoj sjednici Predstavničkog doma, održanoj u četvrtak, 9. jula, Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu upućen je na usaglašavanje Кolegijumu, nakon što nije dobio entitetsku većinu.

Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu iznosi oko 1,8 milijardi КM, od čega se 996 miliona КM odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga BiH.

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Rale

14.07.2020 19:55

Visoki predstavnik je vodja lokalnih mafijasa, i njemu se ne treba obracati.

ODGOVORITE
Name

Re

14.07.2020 23:40

Uzalud trose pare, rezultat izbora je poznat. Svejedno cemo ih silom morati skidati ili ce NATO tenkovima.

Name

MZ Bolesnici

15.07.2020 04:47

Treba provjeriti da li i Injko drzi zaledjene macke u zamrzivacu?

Name

damir

14.07.2020 21:01

treba hdz i snsd i sda sve magija i kriminalci treba narod poceti postovati drzavu pa onda sve ostalo ali vi mrzite zemlju kojo pripadate

ODGOVORITE
Name

Milan

15.07.2020 06:01

Pa vidili od tebe pošto si ti i tebi slični srušili našu državu Jugoslaviju jer ste na silu i uz pomoć NATO avijacije to uradili.

Name

Za Milana

15.07.2020 07:23

Sjeti se kako ste bježali iz Banjaluke

Name

Milan

15.07.2020 05:53

Pitaj Incka da li je izbor članova CIK-a izvršen po zakonu. Ako ne bude znao odgovor podsjeti ga da je garnitura Visokih predstavnika prije njega donijela Zakon o ministarskim imenovanjima i imenovanjima u Savjetu ministara BiH po kome je OBAVEZAN JAVNI KONKURS.

ODGOVORITE
Name

miki

15.07.2020 16:40

da da milane prosli sastav CIKa bio je dobar ali za vas stoje to uopste bitno ko sjedi u tom CIK u odgovori kadsi pametan