Većina država nije obezbijedila opremu za medicinare

Brojne države nisu uspjele da obezbijede adekvatnu zaštitu za radnike zdravstvenih službi koji su bili na prvim linijama borbe protiv pandemije virusa korona, navodi se u izvještaju međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešnel".

Svijet 13.07.2020 | 10:27
Većina država nije obezbijedila opremu za medicinare

U izvještaju pod nazivom "Izloženi, utišani, napadani" navodi se da je otkriven nedostatak lične zaštitne opreme za medicinsko osoblje u skoro sve 63 države obuhvaćene istraživanjem "Amnesti internešnela".

Prema podacima organizacije, umrlo je oko 3.000 medicinskih radnika u 79 zemalja, ali se napominje da je pravi broj, najvjerovatnije, mnogo veći.

U izvještaju se izražava zabrinutost zbog malih plata, dugih radnih sati i kažnjavanja ljudi koji se požale na loše uslove rada.

"Amnesti internešnel" navodi da je u Rusiji i Britaniji prijavljen najveći broj umrlih od virusa korona među radnicima medicinskih službi. U Rusiji je umrlo 545, a u Britaniji 540 članova medicinskog osoblja.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pera

13.07.2020 12:37

Sto se ne UGLEDASE na RS!! Mi smo sve IMALI i JEDVA CEKALJ DA STIGNE KORONA DA JOJ SE ODUPREMO!!! Malo nas STALCI ZA INFUZIJU ZEZALI al smo to u HODU PREVAZISLI!!!

ODGOVORITE
Name

РЕ

14.07.2020 10:25

У хватили смо се сталака за инфузију, знате ли ви како изгледа тај сталак, питали се неко имамо ли инфузије, сталак је небитан.