U Beogradu šok sobe pune mladih na kiseoniku

U KBC Bežanijska kosa od 23. juna liječe se najteže oboljeli COVID-19 pacijenti. Za jednu noć ovaj klinički centar je preuređen i trenutno se ovdje liječi 308 njih s teškim kliničkim slikama. Među njima je i dosta mladih ljudi.

Srbija 08.07.2020 | 20:30
U Beogradu šok sobe pune mladih na kiseoniku

Studentski amfiteatar u ovoj ustanovi postao je magacin za skladištenje zaštitne opreme za zaposlene, prenosi Blic.

"Ovo je najljepši amfiteatar koji postoji u bilo kojoj bolnici u Srbiji. Kupili smo majice i pantalone koje se koriste za jednokratnu upotrebu. Naše izvanredne sestre danonoćno sortiraju opremu po veličinama, i onda kad zaposleni dođu, nema gubljenja vremena da se pronađe oprema. Ovdje svi rade sve, primjera radi, sestra Vesna se bavi nastavom i vođenjem studenata, a sada radi ovo", kaže Marija Zdravković, direktorica ove bolnice.

Od početka prijema u Bežanijskoj kosi se nalaze teški pacijenti. To znači da imaju potvrđenu upalu pluća s padom saturacije i  kojima je neophodna terapija kisikom. Osim toga, kada dođe do pogoršanja njihovog stanja, neophodna je i mehanička ventilacija. 

"Obilazimo više od 300 pacijenata dnevno i uglavnom sada imamo mlade ljude", objašnjavaju ljekari ove ustanove.

Također, u ovoj ustanovi je brzom reakcijom doktorice Olivere Marković i njenog tima, spašen život mladoj ženi koja ima leukemiju i koja je zaražena virusom korona. Bila je na korak od smrti.

"Imala je prijeteću rupturu slezene. Ujutro je dobila strašne bolove, trbuh joj je bio potpuno modar. Da odmah nismo reagovali, pitanje je kakav bi bio ishod, jer kad slezena pukne i trbuh se napuni krvlju, smrt može momentalno da nastupi. To je specifičan slučaj jer pacijentica ima jako tešku hematološku bolest. Međutim, ovdje imamo teške oblike COVID-19 pacijenata", objašnjava Marković.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

MIKI

08.07.2020 19:07

I sa razbijenim glavama i odvaljenim bubrezima

ODGOVORITE
Name

To

08.07.2020 19:13

Je Lukačeva dijagnoza..

Name

Da da

09.07.2020 03:07

Prepuno mladih boraca za slobodu a i vucicevih huligana a druge strane.

Name

Lukačevi EXPERTI

08.07.2020 20:20

Sve ce to NEKI a zna se koji ljekari utvrdit kao sto su ustanovili i potvrdili Davidovu smrt. Vlasti ima takvih ljekara na kozja preskakala . Samo da Dodik i Lukač na Pošalju svoje Expert

ODGOVORITE
Name

Copy paste

08.07.2020 21:36

Isti tekst o bolnici u Beogradu, puna mladih ljudi. Pa ovi nasi jadnici u RS nista ne znaju sami napisati niti "osmisliti".

ODGOVORITE
Name

Hahaha

09.07.2020 03:07

Vala bas

Name

Gogi

09.07.2020 04:53

Kako li ce lukaceva policija sprijecit demonstrante u Banja Luci. Policija rs-a za deveti januar od srbije dobije opremu i oruzje da se obuce i slika za paradu da pokazu silu. Poslije to naravno vrate i opet obuku one svoje komunisticke plave kosulje i hlacice na peglu. Al su bubrezi goli. Ako masa oubiljno krene gospodo iz vladajucih struktura rs-a i federacije, obrali ste bostan.

ODGOVORITE
Name

molim

09.07.2020 07:44

i kod vas, a jbt pa zar u istom danu I U bg i u RS ISTA POPULACIJA?! ZAMISLI EJ, SVE SE KOPIRA PA I OVO! STRASNO I JADNO!

ODGOVORITE