SA: Medicinari se povukli sa trijažnih punktova

Svi medicinari na području Кantona Sarajevo pri domovima zdravlja povukli su se od jutros do daljeg sa trijažnih punktova, što je odluka Sindikata radnika u zdravstvu ovog kantona nakon, kako kažu, višemjesečne agonije u kojoj se nalaze njihovi članovi koji sedamnaeseti mjesec čekaju usklađivanje koeficijenata i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora.

Bosna i Hercegovina 08.07.2020 | 10:20
SA: Medicinari se povukli sa trijažnih punktova

Oni su se povukli jutros u 7.30 časova.

Predsjednik Sindikata Edo Selimić rekao je da od jutros pacijente primaju samo ljekari, koji procjenjuju ko će biti primljen.

On je rekao da će ovaj vid protesta biti svakodnevan da bi na simboličan način bila skrenuta pažnja na radnike u zdravstvu i njihov položaj.

On je još jednom podsjetio da radnici u zdravstvu sutra od 12.00 do 13.00 časova izlaze na mirne proteste ispred zgrade Vlade Кantona Sarajevo, prenose federalni mediji.

"Do ovog trenutka ništa se po tom pitanju nije promijenilo. Čekamo potez premijera Marija Nenadića. Кad on odustane od neke svoje nedoumice, kolebanja i klackanja mi smo spremni odustati od protesta i vratiti se pacijentima. Takva odluka odmah će biti donesena, što se nas tiče", rekao je Selimić.

(Srna Foto: NAP) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Draško

08.07.2020 08:38

Svi smo davali aplauz medicinskim radnicima u cijeloj BiH. Danas je situacija jos teza nego u martu ili aprilu a vec su zaboravljeni. Normalno da im treba dati sve sto traze, jer im je zivot ugrozen u svakom trenutku.

ODGOVORITE
Name

Kap u moru

08.07.2020 09:22

Tako je. Zdravstveni radnici, prosvjeta su prosjaci u odnosu na sudije, a svi znamo kako sude.

Name

Re Kap u moru

08.07.2020 10:05

Vi prosvjetni radnici poklopite se ušima i ćutite. Vi i zdravstveni radnici ne možete ni u istu rečenicu. Odmarate 3 mjeseca godišnje, primate platu i uvijek se nešto bunite. Ako vam je teško dajte otkaz, pa kod privatnika u realni sektor, gdje se zaisata radi, ali za duplo manju platu.

Name

Bl

08.07.2020 10:19

Kod nas ima puno ovih prekvalifikovanih i nemadicinara pa od štrajka nema ništa. Regularni medicinari treba da se povuku pa nek liječe ovi prekvalifikanti.

ODGOVORITE
Name

xxx

08.07.2020 11:38

Kako si glup i zatucan majmune. Naravno da ti smetaju prosvjetni radnici kad si jedva 4 osnovne završio. Zdravstvo da radi svoj posao i poziv kako treba ne bi došlo do ovoga. kukaju kad trebaju raditi a kad je normalno stranje mjesecima se čeka na jebeni ultrazvuk ili rentgen.

Name

Hipokrat

08.07.2020 10:33

Hipokrat se prevrce u grobu. Koristit tesku i vanrednu situaciju kako bi vrsili ucijenu da ostvare svoje finansijske privilegije, JADNO. Realno, za nas standard medicinari imaju pristojnu platu. Mnogima se nesvidja plata pa odlaze trbuhom za kruhom, pa mogu i oni.

ODGOVORITE
Name

Lude lude

08.07.2020 11:12

Medicinari su donijeli virus doktori prave fešte treba to kažnjavati. Sad sa velikim brojem zaraženih gube se u vremenu i prostoru. Jadni smo zdravstvo u kolapsu

ODGOVORITE
Name

Re

08.07.2020 19:35

Nisu zarazeni, to je sve laz sto bi rekao nas covjek, sveznajuci

Name

MRKI MRKIĆ

08.07.2020 11:20

DOK BIH TONE U KOLAPS DODIK IZETBEGOVIĆ I ČOVIĆ DIJELE FOTELJE I GRABE GDJE ŠTA MOGU. TREBA SVE KARANTINE I POZITIVNE PACIJENTE PRESELITI U ZGRADU PRESJEDNIŠTVA BIH A ONI DA BUDU ISTO TU. ŠTA KO HIĆE OD MEDICINSKIH RADNIKA VIŠE KO GOD DA SU I GDJE GOD DA SU. SVAKI DAN SE PITAJU JESU LI SE ZARAZILI I HOĆE LI KAD DOĐU KUĆI ZARAZITI SVOJU PORODICU. DOSTA IM JE SVEGA.

ODGOVORITE