Foča: 22 pacijenta u bolnici - stanje se pogoršava

Na području opštine Foča četiri osobe pozitivne su na virus korona, dobrog su zdravstvenog stanja, pa su u kućnoj izolaciji, kao i njihovi kontakti, dok se na liječenju u Univerzitetskoj bolnici nalaze 22 pacijenata iz susjednih opština.

Republika Srpska 06.07.2020 | 19:28
Foča: 22 pacijenta u bolnici - stanje se pogoršava

Zbog pogoršanja epidemiološke slike na područje regije, Opštinski štab za vanredne situacije apelovao je da se stanovnici pridržavaju ranije propisanih mjera, nošenja maski, održavanja fizičke distance, lične higijene i provjetravanja prostorija.

U posljednje vrijeme u regiji Gornje Podrinje i cijeloj Hercegovini bilježi se rast broja zaraženih virusom korona, što je posljedica opuštanja građana, nediscipline i nepridržavanja mjera, istaknuto je na sjednici Štaba.

Iz Regionalnog zavoda za zaštitu zdravlja upozoravaju da se epidemiološka situacija iz dana u dan pogoršava.

Direktor Regionalnog zavoda Slađana Arsenović pojasnila je da je najteža situacija trenutno u Višegradu, gdje je 15 osoba zaraženo, a virus je ušao u Dom zdravlja i u Dom za lica sa invaliditetom.

- Posjetili smo te dvije ustanove u Višegradu, dali preporuke, definisali kontakte. Testiranje je u toku i trajaće, nastavljamo da pratimo situaciju. Situacija u Foči je bolja nego u Višegradu, nastojimo da podignemo preventivne mjere na viši nivo, kako bismo je održali - rekla je Arsenovićeva.

Direktor fočanskog Doma zdravlja Miroslav Ristanović kaže da je situacija u Foči mnogo bolja nego u Višegradu, ali je ipak neznatno pogoršana.

- Virus nije ušao u zdravstvene i druge ustanove i nema zaraženih zdravstvenih radnika. Problem su masovna okupljanja građana, putovanja, nepridržavanje mjera, a posljednjih dana i sakrivanje kontakata sa zaraženim osobama - pojašnjava Ristanović.

On navodi da je pod zdravstvenim nadzorom u kućnim uslovima 28 osoba, od kojih su četiri pozitivne na virus, a svi su dobrog zdravstvenog stanja.

- Testiranje kontakata je u toku, situacija se komplikuje, a najveći problem je nepridržavanje mjera. Sve osobe koje imaju temperaturu ili respiratorne tegobe treba da se jave porodičnom ljekaru, da ne idu na posao, a oni koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom da to ne kriju, već da se jave ljekaru i dobiće sva uputstva - rekao je Ristanović.

U Univerzitetskoj bolnici u Foči, na Infektivnom odjeljenju, trenutno su na liječenju 22 pacijenta iz susjednih opština od kojih je 14 pozitivno na virus korona, a osmoro je na posmatranju.

- Većina pacijenata je srednje teške kliničke slike, dok su tri pacijenta sa teškom slikom, sa kiseoničkom potporom. Pacijenti su iz Ljubinja, Berkovića, Višegrada, Novog Goražda i Rogatice, a danas nam stiže još šest pacijenata sa simptomima. Trenutno imamo zadovoljavajući broj kreveta za ovaj broj pacijenata, a vidjećemo kako će se situacija dalje odvijati - rekla je pomoćnik direktora Univerzitetske bolnice u Foči Marija Petrović.

Zbog ove situacije, Opštinski štab za vanredne situacije apelovao je ponovo da se građani pridržavaju ranije predloženih mjera, kako ne bi bilo uvođenja restriktivnijih.

Narednih dana inspekcija će zajedno sa policijom pojačati kontrolu.

Načelnik Foče Radisav Mašić podsjetio je još jednom na obavezu nošenja zaštitnih maski u zatvorenom, držanje fizičke distance, održavanje higijene i izbjegavanje okupljanja.

- Kontrolisaćemo poštivanje mjera, prije svega u ugostiteljskim objektima, trgovinama, koji moraju da obavežu sve goste i kupce na nošenje maske. Svi koji rade moraju se pridržavati mjera, a kontrolisaće se i poštivanje radnog vremena - rekao je Mašić.

Poseban apel upućen je vlasnicima rafting kampova na Tari i Drini, čije će radno vrijeme ubuduće biti usklađeno sa propisanim radnim vremenom ugostiteljskih objekata na području grada, kako bi se smanjila okupljanja i organizovanje masovnih zabava.

- Atmosfera je opuštenija, imamo primjere da zabave traju u kampovima znatno duže, pa zato radno vrijeme ugostiteljskih objekata i u kampovima skraćujemo do 23.00 časa. Upozoravamo vlasnike kampova da poštuju to radno vrijeme, jer svako nepoštovanje povlači za sobom i sankcije u skladu sa zakonom - rekao je Mašić.

Opštinski štab je upozorio da neće tolerisati neodgovornost pojedinaca kod kojih je potvrđen virus, kao ni lica koja su u kućnoj izolaciji, već će svako nepridržavanje mjera biti sankcionisano.

Virus je još u zajednici, nema opuštanja, ni masovnog okupljanja, poručili su iz Štaba, koji će u narednom periodu zasjedati svakog drugog dana s ciljem praćenja situacije.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Borac

06.07.2020 21:47

Dodjite da vidite kako je u Bijeljini gde je krizni stab mico trecina i lovricka.

ODGOVORITE
Name

Focanska Bolnica

06.07.2020 23:19

Kada nas vodi Baltazar nacelnik koji veze nema,jer sve sto kaze njegov kum Veljko Maric snsd_e,tako je!Onda se doda Veljkov brat Miko,direktor bolnice,koje je dobar hirurg a za sve ostalo veze nema!Osim sta kaze Branislava,onda ide dno dna po pitanju svih segmenata funkcionisanja bolnice i grada Foce.A vi glasajte za snsd_e!!!

ODGOVORITE